c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Is het nog de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen liggen de afgelopen tijd flink onder vuur: weggevallen subsidies, verplichte digitale meters, lage of zelfs negatieve injectievergoedingen. Maar is het verhaal daarmee verteld? Integendeel. In dit artikel maken we de balans op van de voor- en nadelen van zonnepanelen anno 2025. En we beantwoorden de hamvraag: Is het nog de moeite waard om zonnepanelen te plaatsen?

Zonnepanelen in slecht daglicht: wat is er aan de hand?

De perceptie rond zonnepanelen heeft de laatste tijd een flinke knauw gekregen. Dat komt in de eerste plaats omdat de financiële steun van de overheid is weggevallen: de Vlaamse premie is in 2025 verder afgebouwd. Wie vandaag investeert, krijgt dus minder terug dan enkele jaren geleden. Tegelijk is de verplichte digitale meter sinds 1 januari een feit. Uitstel aanvragen kan niet meer, en de vertrouwde terugdraaiende teller is definitief verleden tijd.

Daarbovenop komt een nieuw fenomeen: negatieve injectietarieven. Wie tussen april en september stroom op het net zet, moet daar soms voor betalen, tot wel 1,26 cent per kWh. Dat voelt onlogisch aan voor wie net investeerde in een installatie die stroom opwekt. Het idee dat je moet betalen om energie te delen, botst met het oorspronkelijke voordeel van zonnepanelen.

Alsof dat nog niet genoeg is, liet ook het weer het afweten. 2024 was uitzonderlijk somber, met 15% minder zonlicht dan in 2023. Dat merk je meteen aan de opbrengst. Voor veel eigenaars voelt het alsof ze dubbel worden afgestraft: minder steun, meer verplichtingen, en dan ook nog eens een lagere productie. Geen wonder dat het enthousiasme afneemt.

De feiten: waarom zonnepanelen nog steeds rendabel zijn

Zonnepanelen zijn vandaag goedkoper dan ooit. De subsidies zijn dan wel weggevallen, maar de prijzen zijn bijna gehalveerd ten opzichte van enkele jaren geleden. Ook de installatiekosten zijn de voorbije jaren sterk gedaald, waardoor de drempel om in te stappen een stuk lager ligt. En dat voel je meteen in je portemonnee. 

De gemiddelde terugverdientijd schommelt nog altijd tussen de 7 en 10 jaar, maar laat je dat niet afschrikken: technisch en kwalitatief zijn zonnepanelen er stevig op vooruitgegaan. Een heel aantal panelen hebben garanties tot 35 jaar. De meeste omvormers hebben standaard 10 jaar garantie en houden het in de praktijk makkelijk dubbel zolang vol. Dat tilt het langetermijnrendement stevig omhoog. Nieuwe panelen leveren ook meer rendement, zelfs op bewolkte dagen of bij diffuus licht. En de negatieve injectietarieven kun je tegengaan met thuisbatterijen of slimme omvormers met automatische afschakeling. Die compenseren dat ongewenste neveneffect perfect.

Oh, en nog even over dat slechte weer: één zwak zonnejaar is nog geen trendbreuk. 2024 was uitzonderlijk somber, maar dat is zeker niet de norm. 2025 belooft voorlopig weer erg zonnig te worden.

Zonnige vooruitzichten

Tot slot zorgen slimme omvormers voor een extra boost. Die passen zich aan je verbruik aan en optimaliseren de stroom die je zelf gebruikt. Zo haal je meer uit elke opgewekte kilowattuur, zeker voor huishoudens die hun energie slim willen inzetten. Denk aan gezinnen met een hoog en flexibel verbruik, zoals laadpalen, warmtepompboilers of zwembadverwarming. Ook wie overweegt om in een batterij te investeren, haalt meer uit zijn installatie. Daarnaast zijn zonnepanelen een slimme zet voor wie zijn EPC-score wil opkrikken, bijvoorbeeld met het oog op verkoop of om aan de renovatieplicht te voldoen. 

En dan is er nog het grotere plaatje. In 2024 was zonne-energie voor het eerst groter dan steenkool in de EU. Dat is geen detail, dat is een kantelpunt. Intussen komt al 47% van de Europese elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Door zonnepanelen te plaatsen, draag je dus bij aan een bredere beweging. Eén die werkt.

Goed gezien met KBC

Denk je er ook aan om zonnepanelen te plaatsen? Vraag je offerte aan bij onze partner Impact Us Today  en ontdek hoeveel jij kunt besparen. We vertellen je ook graag meer over de versoepelde renovatieplicht , geven je tips over duurzamere isolatiematerialen  en vertellen waarop je moet letten als je op huizenjacht gaat