
Je woning energiezuinig verwarmen? Dit zijn je mogelijkheden
Ben je benieuwd welke duurzame verwarmingsmogelijkheden er zijn voor je woning? En wil je weten welke keuze het beste bij jouw situatie past? In dit artikel nemen we verschillende systemen onder de loep en bekijken we hun werking, kostprijs, rendement én terugverdientijd. Zo ontdek je welke technologie het meest interessant kan zijn – voor jou én je portemonnee.
Warmtepomp
Dit systeem haalt op een efficiënte manier warmte uit de buitenlucht, de bodem of het grondwater. Het rendement (dus de hoeveelheid warmte die een warmtepomp afgeeft in verhouding tot de energie die hij verbruikt) ligt daardoor tussen de 300 en 500%. Ook je CO₂-uitstoot is laag, en bijna onbestaand als je groene stroom gebruikt. Sommige types kunnen in de zomer zelfs koelen.
Over de kosten moet je op voorhand wel even goed nadenken: die liggen in veel gevallen tussen de 12.000 en 25.000 euro. En natuurlijk is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is als je de installatie optimaal wilt laten renderen.
Zonneboiler
Dit ingenieuze systeem gebruikt thermische zonnepanelen om zonnewarmte op te slaan in een buffervat vol water. Dat warme water kun je dan weer gebruiken in de keuken en badkamer, en soms zelfs voor je vloerverwarming. Met een zonneboiler kun je tot wel 60% van je jaarlijkse warmwaterverbruik dekken. Bovendien verlengt zo’n boiler de levensduur van je stookketel, omdat die minder hard moet werken tijdens de zonnige maanden.
Het systeem heeft inderdaad veel voordelen, als je tenminste een lage-temperatuurverwarming hebt mét een voldoende groot buffervat. In de winter – en op trieste zomerdagen als de zon zich niet laat zien – heb je wel een alternatief nodig als je een warme douche wilt nemen. De investering tussen 4.000 en 6.000 euro klinkt pittig, maar je kunt de kosten in 8 tot 15 jaar terugverdienen. In het beste geval gaat je systeem zo’n 25 jaar mee, waardoor de gebruikskosten na die tijd zeer beperkt zijn.
Elektrische verwarming (direct)
Dit systeem zet elektriciteit rechtstreeks om in warmte en is ideaal als je snel – en zonder al te veel breekwerken – een verwarming nodig hebt. De installatiekosten zijn daardoor laag en met een accumulatiekachel, convector of infraroodpaneel kun je elke ruimte apart verwarmen.
Maar denk ook aan de nadelen: het elektriciteitsverbruik kan hoog oplopen. En de terugverdientijd? Omdat je structureel hogere elektriciteitskosten hebt, is die er eigenlijk niet – ook al kost een radiator meestal niet meer dan 100 tot 300 euro per stuk. Elektrische verwarming wordt bovendien zwaar afgestraft op je EPC-attest en E-peil, en is dus eigenlijk niet aan te raden als nieuwe verwarmingsinvestering.
Condensatieketel op gas (HR-ketel)
Deze ketel zet aardgas om in heerlijk knusse warmte en haalt zelfs nog wat extra warmte uit de rookgassen. Dat levert een rendement op tot wel 95%! Ook de investering is vaak lager dan bij een warmtepomp. Je rekent best op een investering tussen de 2.000 en 7.500 euro. Bovendien kun je dit systeem eenvoudig koppelen aan je bestaande radiatoren.
Een belangrijk nadeel: omdat je aardgas gebruikt, zijn je energiekosten door de schommelende gasprijzen vaak onvoorspelbaar. Bovendien zijn nieuwe gasinstallaties bij nieuwbouw vanaf 2025 verboden. Dit type ketel voldoet dus niet aan toekomstige klimaatdoelstellingen omdat de Vlaamse regering denkt aan een taxshift die gas duurder moet maken en elektriciteit goedkoper.
Pelletkachel (biomassaketel)
Pelletkachels verbranden geperste houtpellets (gemaakt van CO₂-neutrale houtresten). Pelletkachels behalen een rendement van zo’n 90% en houtpellets zijn vaak voordeliger dan gas of elektriciteit. Een aparte kachel kost tussen de 3.500 en 8.000 euro, maar reken op een investering tot 20.000 euro als je er je hele woning mee wilt verwarmen. De terugverdientijd is meestal wel korter dan bij duurdere brandstoffen zoals gas of stookolie.
Een belangrijk nadeel blijft de milieu-impact: hoewel moderne toestellen vrij weinig fijn stof uitstoten, blijft het een verbrandingsproces. Een pelletketel vraagt bovendien heel wat onderhoud én je hebt ruimte nodig om een voorraad pellets aan te leggen – best zo dicht mogelijk bij je kachel, tenzij je zin hebt om elke dag een zak pellets uit de kelder te sleuren.
Hybride systeem (warmtepomp + ketel)
Een hybride warmtepomp combineert een warmtepomp met een gasketel. Bij milde temperaturen draait de warmtepomp, de ketel springt bij als het te koud wordt. Door deze toestellen slim te combineren, kun je je gasverbruik halveren en de investering is lager dan bij een volledig elektrische warmtepomp.
Nadeel is dan weer dat je afhankelijk blijft van fossiele brandstoffen. Veel verbouwers kiezen tegenwoordig liever voor een systeem waarvan je de energiekosten iets makkelijker kunt voorspellen. Bovendien moet je twee verwarmingssystemen onderhouden, en dat brengt regelmatige kosten met zich mee. Heb je zonnepanelen, dan kan de terugverdientijd nog meevallen, vooral als je vaak op elektriciteit kunt overschakelen.
Wat moet je onthouden?
Je merkt het al: de keuze voor een verwarmingsinstallatie hangt af van je woning, je budget en je duurzaamheidsambities. Ook de Vlaamse overheid geeft duidelijke signalen: met strengere regels vanaf 2025 en aantrekkelijke premies voor hernieuwbare energie stimuleert ze de overstap naar duurzame verwarmingsoplossingen.
Veel succes met energiezuinig verwarmen
Je ziet het: de mogelijkheden om je woning energiezuinig te verwarmen zijn talrijk. Maak de juiste afwegingen, zo ontdek je welke technologie het meest interessant voor je kan zijn. Veel succes! En oh … we helpen je graag bij de werken. Bereken je renovatiekosten met Setle, vraag een offerte aan voor je energiezuinige renovatie of simuleer je renovatielening.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Bekijk bijvoorbeeld onze prijsschatting voor je badkamerrenovatie of lees meer over de versoepelde renovatieplicht.
Kredietvorm: hypothecair krediet met onroerende bestemming. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel