c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Weg van huis? Zo hou je inbrekers buiten

Je koffers zijn gepakt, de route is uitgestippeld en je hebt er zin in. Maar heb je ook aan je woning gedacht? Terwijl jij geniet van de zon, de zee of de bergen, ruiken inbrekers hun kans. Gelukkig kun je met een paar slimme ingrepen je woning goed beveiligen. Zo vertrek je met een gerust gevoel en keer je zonder onaangename verrassingen terug.

Laat je woning leven

De zomervakantie is hét moment waarop inbrekers toeslaan. Juli en augustus springen er telkens uit in de cijfers: dan stijgt het aantal woninginbraken opvallend. Niet toevallig, want veel huizen staan dan dagenlang leeg. Inbrekers weten dat en speuren bewust naar signalen van afwezigheid. Een lege oprit, een overvolle brievenbus of gordijnen die dagenlang niet bewegen? Dat zijn voor hen duidelijke uitnodigingen. Een onbewoond huis valt sneller op dan je denkt. 

Je wekt dus maar beter de indruk dat er leven is in huis, ook al ben je er niet. Dat kan eenvoudiger dan je denkt, bijvoorbeeld met tijdschakelaars op lampen, slimme verlichting en domotica. Zelfs een radio die af en toe aanspringt of rolluiken die halfopen blijven doen veel. 

Naast technische hulpmiddelen zoals tijdschakelaars of rolluiken, kan ook menselijke aanwezigheid een groot verschil maken. Vraag een buur of vriend om af en toe langs te komen. Laat hen de brievenbus legen, de vuilnisbak buitenzetten of gewoon eens de gordijnen verzetten. Zien ze iets verdachts? Dan kunnen ze meteen de politie verwittigen. In veel Vlaamse gemeenten kun je zelfs gratis afwezigheidstoezicht aanvragen. De politie of wijkagent komt dan regelmatig langs je woning. Dat schrikt af en verhoogt de pakkans, al blijft het natuurlijk geen waterdichte garantie. Belangrijk: vraag dat toezicht op tijd aan. In de meeste gemeenten moet je dat minstens een week voor je vertrek regelen. 

Doe alles op slot – zelfs je wc-raampje

Een goed slot is je eerste verdediging. Controleer daarom voor je vertrek of echt álle ramen en deuren goed op slot zijn. Vergeet het wc-raampje niet – dat kleine raampje is vaak een makkelijke toegang. Ook de garage wordt soms over het hoofd gezien, terwijl die vaak toegang geeft tot de rest van het huis. Neem dus de tijd voor een grondige check, kamer per kamer.

Kijk ook eens rond in je tuin of op je terras. Ladders, vuilnisbakken of tuinmeubels kunnen onbedoeld als opstapje dienen. Berg ze op of zet ze vast. Zo maak je het inbrekers een stuk moeilijker. Overweeg ook extra beveiliging zoals een bijzetslot op de achterdeur of een eenvoudig alarmsysteem. Die investering betaalt zich terug in gemoedsrust.

Zelfs kleine ingrepen kunnen een groot verschil maken. Een stevige stok in de rails van je schuifraam voorkomt dat het opengewrikt wordt. Een slimme deurbel met camera laat je vanop afstand zien wie er aanbelt. Je kunt zelfs antwoorden alsof je thuis bent. Een draadloos alarmsysteem is snel geplaatst en schrikt af. En als je al een alarmsysteem hebt, gebruik het dan ook – zelfs als je maar een weekendje weg bent. 

En denk na over wat je deelt

Een vakantiefoto delen terwijl je nog op reis bent? Liever niet. Ook inbrekers scrollen mee op sociale media. Een openbaar bericht over je reisplannen is voor hen een handige tip dat je huis leegstaat. Wacht dus tot je weer thuis bent om je mooiste momenten te delen. Zo geniet je dubbel: eerst van je vakantie, daarna van de likes.

Ook in je voicemail of out-of-officebericht hoef je niet te vermelden dat je twee weken weg bent. Hou het neutraal en deel je afwezigheid enkel met mensen die het echt moeten weten, zoals buren of familie. Hoe minder mensen weten dat je woning onbewoond is, hoe kleiner de kans dat die info verkeerd terechtkomt. Discretie is ook een vorm van beveiliging.

Slim gezien met KBC

Ook wij hebben al eens nagedacht wat je allemaal kunt doen om zorgeloos op reis te vertrekken. Met deze checklist ben je goed vertrokken. Nog meer tips nodig om je woning te beschermen? Hier lees je er meer over. En gaat het toch eens mis? Met een brandverzekering ben je verzekerd tegen de financiële gevolgen van een schadegeval aan je woning en de inhoud ervan.

Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.

De KBC-Woningpolis is een zaakschadeverzekering.

  • Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
  • De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij je ze uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag opzegt.Voor polissen gesloten of stilzwijgend verlengd vanaf 1 oktober 2024 heb je tot 2 maanden voor de hoofdvervaldag de tijd om ze op te zeggen. Bovendien kan je als consument de polis vanaf het tweede verzekeringsjaar op elk moment opzeggen, met uitwerking na het verstrijken van een termijn van 2 maanden vanaf de dag na de indiening van de aangetekende zending, de betekening of de datum van het ontvangstbewijs.
  • Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt of als je je polis digitaal hebt afgesloten, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be, www.ombudsman-insurance.be. Je behoudt evenwel altijd het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.

Voor een offerte van de KBC-Woningpolis kun je terecht op onze website of bij je expert Verzekeringen.

Wat is verzekerd?

  • Schade door brand of ontploffing
  • Waterschade
  • Schade door storm, hagel of bliksem
  • Natuurrampen: overstroming of aardbeving
  • Schade door aanrijding

Wat is niet verzekerd?

  • Verlies of opzettelijke schade
  • Schade door instabiliteit
  • Opstijgend grondwater
  • Schade aan delen van de woning waaraan men werkt
  • Diefstal van of uit een voertuig dat zich elders dan het adres bevindt

Informatiedocument KBC-Woningpolis voor de eigenaar

Informatiedocument KBC-Woningpolis voor de huurder

Informatiedocument KBC-Woningpolis voor de verhuurder

De KBC-Woningpolis is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – BelgiëBTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300 0420 0601 – BIC KREDBEBBOnderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, BelgiëEen onderneming van de KBC Groep