c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Je kind gaat voor een rijbewijs: wat moet jij als ouder regelen?

Wanneer je zoon of dochter begint met autorijden, is dat een mijlpaal. Spannend voor hem of haar, maar minstens even belangrijk voor jou als ouder. Naast rijlessen en examens komt er ook voor jou heel wat kijken bij dit nieuwe hoofdstuk. Hoe zit het met de verzekering? Begeleid je zelf of laat je het over aan een rijschool? En wat als er toch iets misloopt? Geen zorgen: we zetten alles helder voor je op een rij.

Eerst de theorie

Voor je kind met het praktijkgedeelte mag starten, moet het slagen voor een theoretisch rijexamen. Dat kan vanaf 17 jaar en gebeurt op een erkend examencentrum. Het examen test verkeersregels, verkeersinzicht én attitude.

Tip: laat je kind vooraf oefenen met de online oefeningen op kbc.be/rijbewijs. Na het slagen blijft het theorie-examen 3 jaar geldig.

Naar de rijschool of zelf begeleiden

In België zijn er twee manieren om het rijbewijstraject aan te pakken: via een rijschool of met een begeleider. In beide gevallen moet je kind minstens 17 jaar zijn en mag het geen passagiers vervoeren behalve een erkende rij-instructeur of een begeleider. 

Kies je voor de rijschool, dan volgen er minstens 20 uren praktijkles bij een erkende rijschool. Nadien kan je kind een voorlopig rijbewijs aanvragen en mag hij of zij  zelfstandig oefenen. Deze optie is ideaal voor wie snel zelfstandig de weg op wil.

Tip: Stap binnen bij een VAB-rijschool, of vind een rijschool bij jou in de buurt!

Wist je dat je heel eenvoudig je kind met een voorlopig rijbewijs kunt laten opnemen in jouw polis, met Start2Drive?

Liever zelf begeleiden? Dat kan ook, op voorwaarde dat je:

  • minstens 8 jaar een rijbewijs hebt
  • de afgelopen 3 jaar geen rijverbod kreeg
  • een verplichte opleiding van 3 uur volgt bij een erkend opleidingscentrum (voor Vlaanderen)

Die opleiding is verplicht vóór je samen de weg op mag. Je kind vraagt dan een voorlopig rijbewijs mét begeleider aan, waarmee hij of zij tot 36 maanden mag oefenen, altijd met een begeleider aan boord en een L-teken op de auto. Op weekendavonden (tussen 22 uur en 6 uur ’s ochtends) mag er niet gereden worden, net als op wettelijke feestdagen en de vooravond daarvan.  

Zo breng je je verzekering in orde

Neem binnen de 12 maanden na het behalen van het voorlopige rijbewijs je kind als courante bestuurder kosteloos op in je eigen autoverzekering. Dat kan makkelijk in KBC Mobile of KBC Touch. Kiest je kind later zelf voor een autoverzekering bij KBC, dan krijgt het meteen een voordeliger tarief als jonge bestuurder.

Jonge bestuurders hebben minder ervaring, houd dus ook rekening met extra risico’s.

Overweeg bijkomende waarborgen zoals:

  • een bestuurdersverzekering (voor fysiek letsel)
  • een omniumverzekering (voor schade aan je eigen auto)
  • een rechtsbijstandverzekering (voor juridische ondersteuning na een ongeval of geschil)

Check via KBC Mobile of je huidige polis nog volstaat, en breid je ze uit waar nodig. Zo kan je kind met een gerust hart de weg op. 

Wat als het toch misgaat?

Is je kind betrokken bij een ongeval, dan komt de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering tussen voor schade bij anderen, op voorwaarde dat je kind correct opgenomen is in de polis. Voor schade aan je eigen auto of letsels bij je kind heb je extra dekkingen nodig. Hou ook rekening met een mogelijke impact op je bonus-malusgraad. Rijdt je kind vaak, dan is een aparte polis of eigen auto soms voordeliger op lange termijn.

Praktische tips voor ouders

  • Zorg dat het voorlopige rijbewijs altijd in je auto ligt
  • Plaats het L-teken duidelijk zichtbaar achteraan je auto. Zijn je ramen geblindeerd? Koop dan een pictogram om langs de buitenkant te bevestigen.
  • Maak goede afspraken over wanneer, maar ook waar er geoefend wordt
  • Geef zelf het goede voorbeeld: jouw rijgedrag is het leerboek van je kind
  • Bespreek regelmatig verkeerssituaties en -regels, ook buiten de auto
  • Een gevarendriehoek, brandblusapparaat, fluohesje en een verbanddoos? Die heb je altijd aan boord

Klaar voor een veilige start?

Je kind ondersteunen op weg naar een rijbewijs hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door samen goed te plannen en alles op tijd te regelen, van begeleiding tot verzekering, schenk je ook je kind rust en vertrouwen. Voor persoonlijk advies of aanpassingen aan je polis, ben je altijd welkom in KBC Mobile of bij je KBC-verzekeringsagent.

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Lees hier onze tips voor de juiste keuze wagen, ontdek of je een vignet nodig hebt om je vakantiebestemming te bereiken of check hoe het gesteld is met het Vlaamse laadpalennetwerk.