c warning
Er liep iets mis. De pagina is tijdelijk onbeschikbaar.

Op autovakantie met kinderen? Met de tips van Lore en Hanne wordt de autorit een feest

Heb je een autovakantie op de planning staan, maar zoek je nog originele manieren om je kroost onderweg te entertainen? Of weet je überhaupt niet hoe je aan zo’n lange autorit met kinderen begint? Lore De Vilder van de online community Mama Baas en Hanne Vaernewyck van Chirojeugd Vlaanderen voorzien je van de nodige inspiratie. 

Tip 1: betrek je kinderen zo actief mogelijk bij de autoreis

Voorpret

Je hoeft niet te wachten tot je in de auto stapt om in vakantiestemming te komen. Je samen met je kinderen voorbereiden op de rit, kan al heel wat voorpret opleveren. 

Lore: “We maken voor de reis samen met de kinderen een afspeellijst, specifiek voor die vakantie. De kinderen fleuren op wanneer de nummers die zij gekozen hebben aan bod komen. En als je achteraf één van die liedjes terughoort, ben je meteen weer in de vakantiesfeer.”

Tijdens de rit

Hanne: “Kinderen weten graag waar ze zijn en hoe lang ze nog onderweg zijn, maar hebben nog niet per se een notie van tijd of afstand. Om daarmee om te gaan, kan het helpen om de route voor hen te visualiseren, bijvoorbeeld met raamstiften op de zijruit van de auto, of met een autootje aan een touwtje dat je kan voortbewegen. Ze kunnen dan meevolgen: daar is thuis, daar is de eindbestemming, en zo ver zijn we al.”

“Met spelletjes waarin je de omgeving betrekt, worden je kinderen zich bewuster van de route die ze afleggen. Die spelletjes prikkelen de nieuwsgierigheid, houden de reis spannend en laten kinderen ontdekken op een fijne manier. Denk aan een bingospel of foto-uitdaging voor onderweg, waarbij de kinderen goed moeten letten op wat ze onderweg tegenkomen.”

Tip 2: zorg voor verrassingen onderweg

Een nieuwe prikkel kan helpen om de sfeer er weer in te brengen als het even moeilijk gaat. Lore: “Toen de kinderen jonger waren, voorzag ik kleine verrassingen voor onderweg. Tijdens een tussenstop legde ik dan snel iets in hun autostoel. Een kleurboekje, stickers, of iets lekkers. Want niets is erger dan in de file staan met een kind dat honger of dorst heeft.” (lacht)“

Bij die mini-verrassinkjes is variatie key. Een filmpje, even met de muziek meezingen, een spelletje spelen, een tekening inkleuren, en dan herhalen.”

Tip 3: denk aan spelletjes die rust bevorderen … en leef je uit tijdens de tussenstops

Hanne: “In de auto verstop je de strandballen en frisbees best in de koffer. Als je kinderen moeite hebben met stilzitten, kunnen fidget toys soelaas bieden. Daarvan ondervind je als chauffeur niet veel last, terwijl je kinderen hun energie toch ergens op kunnen richten. Ook belangrijk: las genoeg stops in en gebruik ze voor een actieve speelpauze.”

Dat beaamt ook Lore: “Tijdens een tussenstop maken we vaak samen een dansje: iemand doet een pasje, en de volgende persoon vult aan. Zo maken we ons klaar om weer een paar uur verder te rijden. Zeker nu we elektrisch rijden, is het fijn om de nodige laadpauzes goed te benutten.”

Tip 4: geef je kinderen ruimte om hun eigen ding te doen … en vergeet de koptelefoons niet!

Hanne: “Naast spelletjes en activiteiten om samen te doen, is de autorit voor kinderen ook een goede gelegenheid om uit te zoeken waarmee ze zich graag bezighouden. Je mag ze gerust zelf creatieve manieren laten bedenken om zich niet te vervelen.”

Lore: “Een van de grootste must-haves voor in de auto is volgens mij een koptelefoon voor je kind. Zo kun je momenten inbouwen waarop elk gezinslid z’n eigen ding kan doen, en laten we eerlijk zijn – als je kinderen tekenfilmpjes kijken, ben je zelf anders na twee uur rijden helemaal gaga van al de piepstemmetjes.” 

Hanne: “Een goede tip om ruzie in de auto te vermijden is een ‘gevoelsmeter’ knutselen. Daarmee kan je kind dan aanduiden wanneer het graag samen wilt spelen, of wanneer het liever even met rust gelaten wilt worden.”

Tip 5: durf loslaten, ook als de rit niet helemaal volgens plan verloopt

Lore: “Toen mijn jongste één was, planden we een vakantie naar Normandië. Dat leek ons perfect: een route van vier uur rijden, doenbaar met twee kleine kinderen. Maar we kwamen terecht in de files van een ‘zwarte zaterdag’, en deden er uiteindelijk negen uur over. En na een half uur rijden moest mijn oudste al overgeven. Daar stonden we dan, kleren uit te trekken op de pechstrook, en ons nieuwe kinderzitje was ook meteen gedoopt.”

Lore raadt aan om ook in moeilijke situaties met je kinderen te blijven spreken: “Vertel je kinderen dat je het zelf ook niet leuk vindt, maar dat je er samen met hen het beste van wilt maken.”

Tip 6: vermijd files met Bip&Go

Een laatste tip van Lore: “Met kinderen op de achterbank is het fijn als je je geen zorgen hoeft te maken over tol betalen. Met een Bip&Go-tolbadge rijd je snel door de tolpoorten en kort je de rit een beetje in. Laat de vakantie maar komen!”

Vraag Bip&Go eenvouding aan via KBC Mobile

Hannes speltips voor onderweg 

Activiteiten die zorgen voor sfeer

  • Bedenk een fotowedstrijd of andere uitdaging voor onderweg
  • Speel een muziekspel: raad de artiest, stop de band
  • Haal de klassiekers boven: ‘raad wie ik ben’, ‘ik ga op reis en neem mee’, ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’, maak een woordenslang of hou een blad-steen-schaar-battle

Activiteiten die zorgen voor betrokkenheid

  • Maak een verhaaltje of teken een strip: wat gaat je knuffelbeer meemaken op reis?
  • Hou een reisdagboek bij: waar kijk je naar uit, wat vind je spannend, wat ga je missen van thuis?
  • Autobingo of tellen: hoeveel voorwerpen kun je vinden? Wat betekenen de woorden die je tegenkomt? 

Activiteiten die zorgen voor rust

  • Luisterverhalen, puzzelen, lezen, kleuren, tekenen (met raamstiften), eenvoudig knutselen of macramé

Wie zijn Lore en Hanne?

Lore De Vilder is auteur en community manager bij Mama Baas, een online platform voor en door mama’s. Zelf is ze mama van twee kinderen van 10 en 12 jaar oud. Met heel wat vakantiekilometers op de teller, weet Lore als geen ander wat werkt op de achterbank. 

Hanne Vaernewyck is educatief medewerker bij Chirojeugd Vlaanderen, waar ze zich verdiept in het thema ‘spel’. Ze kent heel wat creatieve manieren om een lange autoreis met kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. 

Goed gezien met KBC

Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek 9 slimme hacks voor een zorgeloze autovakantie, waarop je moet letten als je trouwe viervoeter meereist of lees onze tips om de batterij van je elektrische wagen optimaal te benutten