
Hoe haal je het meeste uit de batterij van je elektrische wagen?
Elektrisch rijden biedt heel wat voordelen: het is goedkoper in gebruik en onderhoud, stiller én beter voor het milieu. Maar wie met een EV rijdt, heeft waarschijnlijk al gemerkt dat het rijbereik kan verschillen van rit tot rit. Hoe haal je zo veel mogelijk kilometers uit je batterij? En hoe zorg je ervoor dat je batterij zo lang mogelijk meegaat? We zetten het voor je op een rij.
Wat is de 20-80-regel en waarom helpt die echt?
Misschien hoorde je al eens van de 20-80-regel: je laadt de batterij van je elektrische wagen best op tot 80%, en pas opnieuw als die rond de 20% zit. Maar waarom is dat zo?
- Batterijen verslijten minder snel als je ze niet voortdurend tot het uiterste belast. Het spanningsniveau aan de uiterste uiteinden (0-20% en 80-100%) zet de meeste druk op de batterijcellen.
- De laadsnelheid is trager aan het begin en einde van het laadproces. Vooral de eerste en laatste 20% van de batterij laden trager. Door meestal binnen het bereik van 20 tot 80% te blijven, laad je dus efficiënter en sneller op.
Is 100% opladen altijd slecht?

Nee, zeker niet. Af en toe afwijken van de 20-80-regel mag gerust – bijvoorbeeld als je een lange rit plant. Maar structureel tot 100% laden of vaak onder de 10% zakken, versnelt de slijtage van je batterij.
Laad bij voorkeur alleen tot 100% als je daarna meteen vertrekt. Zo laat je je wagen niet onnodig lang aan de lader hangen wanneer hij al vol zit: een volle batterij die lange tijd onder hoge spanning blijft, slijt sneller. Reken voor je lange rit dus terug vanaf het geplande vertrekuur en plan je laadbeurt slim in.
Tip: veel EV’s laten je toe om een laaddoel in te stellen, zoals 80%. Maak je een langere rit? Verhoog het doel dan eenmalig tot 100%.
Hoe vaak mag je snelladen?
Snelladers zijn handig onderweg, maar zijn niet gemaakt voor dagelijks gebruik. De hoge stroomsterkte genereert namelijk meer warmte, wat de batterij op termijn sneller doet verouderen.
Gebruik snelladers dus alleen wanneer het echt nodig is – bijvoorbeeld op vakantie of bij een onverwachte lange rit. Thuis of op kantoor kies je best voor laden aan lagere snelheid.
5 tips om zo ver mogelijk te raken met één laadbeurt
- Klimatiseer je wagen terwijl hij nog aan de lader hangt. Zet de verwarming of airco al aan voor je vertrekt. Zo gebruik je netstroom en niet je batterij om de wagen op temperatuur te brengen.
- Gebruik cruisecontrol. Aan een constante snelheid rijden, is zuiniger dan vaak versnellen en vertragen.
- Rijd rustig op de snelweg. Als je 100 km/u rijdt in plaats van 120 km/u, daalt je verbruik maar liefst met een derde.
- Beperk onnodig gewicht. Een dakkoffer, volle koffer of onnodige spullen aan boord verhogen het verbruik van je wagen.
- Gebruik de eco-rijmodus. Die vermindert het vermogen van de motor, waardoor je minder verbruikt
Nog op zoek naar je droomauto? Simuleer je lening voor een elektrische wagen
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek nog meer praktische tips over elektrisch rijden of lees meer over het Belgische laadpalennetwerk .
Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.