meer fietsveiligheid

Enkele tips voor meer fietsveiligheid en -plezier!

  • Fietsen is aangenaam, goed voor het milieu en je blijft in beweging. 
  • Daarom verovert de fiets steeds meer harten als favoriete transportmiddel.

 

Meer fietsers op de baan betekent helaas ook meer fietsongelukken. Dit hoeft geen stok in de wielen te steken, maar toont wel het belang aan van meer waakzaamheid.


Met deze tips verklein je de kans op ongevallen en vergroot je je rijplezier, het hele jaar door!

Algemene aandachtspunten

Pas je snelheid aan

Lekker hard doorfietsen doet al eens deugd. Toch is het belangrijk om je snelheid aan te passen en te vertragen waar nodig. Bijvoorbeeld bij slechte weersomstandigheden die de baan glad maken. Maar ook als het druk is en je met andere weggebruikers, zoals fietsers of voetgangers rekening moet houden.

Laat je niet afleiden

De meeste ongevallen gebeuren omdat we gevaren niet of te laat opmerken en niet tijdig reageren. Houd daarom je ogen op de weg en laat je niet door je smartphone afleiden. Maak oogcontact met andere weggebruikers die je pad kruisen. Als ze niet naar je kijken, hebben ze je wellicht ook niet gezien. 

Een goed zicht is cruciaal

Als je zicht belemmerd wordt door het weer bijvoorbeeld, is het lastiger om een gevaarlijke situatie in te schatten. Draag daarom best lenzen in plaats van een bril. Zo kun je beter zien bij regen of heb je geen last van aangedampte glazen.

Jij hebt de controle

Je fiets in alle omstandigheden onder controle houden is een kunst. Zeker nu meer dan de helft van de fietsen die verkocht worden, beschikken over elektrische trapondersteuning. 

Check even of alles in orde is voor je vertrekt. Daarbij is het belangrijk om je remmen, banden, zadelhoogte en pedalen na te kijken. Test ook eens voorzichtig en op een veilige plaats hoe je fiets zich gedraagt als je plots hard moet remmen of uitwijken. 

Kies je route bewust

Kijk daarbij naar:

  • Een veilig traject. Dat is niet altijd de kortste of de snelste weg, maar het is er vaak wel veel aangenamer rijden
  • Wat extra marge in je planning, zodat je je niet gehaast in het verkeer moet begeven

Fietsen in de zomer: waar moet je op letten?

Als de zon schijnt, kriebelt het om te fietsen. Wie de pedalen niet wil verliezen, bereid zich best voor op enkele risico’s. Als je je fiets weer van stal haalt, is een nazicht door de fietsenmaker (eventueel met ecocheques) geen overbodige luxe!

‘s Nachts fietsen

In de zomer blijft het buiten langer warm, waardoor je ook later van je fietsroutes kunt genieten. Rijd je ’s nachts? Zorg dan voor wit licht en een reflector vooraan, rood licht en een reflector achteraan, oranje of gele reflectoren op de pedalen en op de wielen oranje of gele reflectoren of een witte reflecterende band.

Met de fiets naar het werk

De zomer is het uitgelezen moment om met de fiets naar het werk te gaan. Jammer genoeg vinden veel ongevallen plaats bij woon-werkverkeer. Liefst 50% van de fietsongevallen gebeurt in de ochtendspits tussen 6 en 10 uur. 32% van de slachtoffers van deze fietsongevallen is niet langer dan een jaar in dienst.

Sprekende cijfers die aantonen dat de kennis van je fietsroute een belangrijk aandachtspunt is. Let dus extra op bij het plannen van je fietsrit en tijdens het fietsen, zodat je je route snel onder de knie krijgt.

Veiliger fietsen in de winter

Fietsen in de winter? De echte doorzetters zijn gewapend met onze tips tijdens de harde wintermaanden.

Winterweer trotseren

Januari is dé maand met de meeste fietsongevallen. Het is dan ook niet voor niets de donkerste maand van het jaar, met vaak gladde wegen en sneeuwval. Wees extra voorzichtig en pas je snelheid aan bij vriesweer.

Het is sowieso een goed idee om lichtgekleurde of fluorescerende kleren te dragen op de fiets. Met of zonder gladde wegen, een helm mag niet ontbreken in je fietsuitrusting.

Is je fiets winterklaar?

Check je banden: een stevig profiel en wat minder lucht in de banden geeft een betere grip op een gladde weg. En ja, er bestaan ook winterbanden voor fietsen!

Heb je een elektrische fiets? Kijk of je batterij opgeladen is. Bij koud weer loopt je batterij immers sneller leeg.

Kijk ook even of er niet te veel vuil, zoals sneeuw of modder aan je ketting hangt. Een goede smeerbeurt met kettingolie doet wonderen!

Veel en veilig fietsplezier!