Op pensioen

Vier manieren om financieel goed voorbereid te zijn

Op pensioen

Vier manieren om financieel goed voorbereid te zijn

Op pensioen: starten met je tweede leven

Op pensioen, starten met je tweede leven

Er komt een dag dat je stopt met werken. Het einde van je actieve loopbaan, dat betekent meer vrijheid, meer je zin doen, een minder strakke planning.

Velen onder ons hebben grootse plannen voor die dag, anderen zijn er nog niet echt mee bezig. Zelfs zonder die grootse plannen, wil je na je pensioen toch graag je huidige levensstandaard behouden. Wie er nu nog niet aan denkt, wil later toch wel een reisje naar de zon, uitstapjes met de kleinkinderen, of een nieuwe opleiding volgen (waar je dan eindelijk de tijd voor hebt). Het kan allemaal als je je goed voorbereidt, ook op financieel vlak.

4 manieren om financieel goed voorbereid te zijn

Bereken je wettelijke pensioen

Volgens de Federale Pensioendienst bedraagt het gemiddelde wettelijke pensioen in België maar 1.100 euro. Heb je al eens stilgestaan bij het bedrag van jouw wettelijke pensioen?

Je wettelijke pensioen berekenen doe je in MyPension. En simuleer daarna je volledige financiële situatie na je pensioen in de Pensioensimulator op de KBC-website.

Tijd om eens doelbewust in de toekomst te kijken!  

Sparen voor na je pensioen: mag het iets meer zijn?

Sparen voor na je pensioen

Het is duidelijk, een bijkomend potje voor na je pensioen zal zeker van pas komen. Gelukkig zijn er verschillende opties. Voor elk wat wils, naargelang je wensen en je mogelijkheden.

Spaar voor je aanvullende pensioen met pensioensparen en langetermijnsparen. Die formules zorgen voor:

  • Een aanvullend bedrag op je pensioenleeftijd of later
  • Fiscaal voordeel op de stortingen
  • De mogelijkheid om de fiscale voordelen van beide systemen te combineren

Of open een KBC-Beleggingsplan, al dan niet samen met pensioensparen en langetermijnsparen. Met een beleggingsplan beleg je periodiek, gespreid in de tijd en als je dat wenst ook met kleine bedragen.

Verzeker je alvast van een betaalbare hospitalisatieverzekering na je pensioen.

Je pensioen voorbereiden: de 4 manieren op een rij

1. Pensioensparen: belastingvermindering én een mogelijk aanvullend pensioen!
2. Langetermijnsparen: fiscaal sparen voor je huis en voor je pensioen.
3. KBC-Beleggingsplan: laat je geld werken.
4. De financiële gevolgen van een ziekenhuisopname : laat niets aan het toeval over!
 

Met pensioensparen begin je het best zo vroeg mogelijk, zolang je maar een inkomen ontvangt en belastingen betaalt. Maar ook later kun je nog inpikken. Storten kan tot het jaar waarin je 64 jaar wordt.

Op de gespaarde bedragen krijg je jaarlijks 30% of 25% belastingvermindering, naargelang je kiest voor 990 euro of 1.270 euro.

Als je als vijftiger nog wilt starten met pensioensparen kan dat, maar je start er het best mee vóór je 55. Dan betaal je een eindbelasting op 60 jaar en zijn de stortingen na je 60 onbelast. KBC houdt die eindbelasting af van je pensioenspaarrekening. Je hoeft je daar zelf niet over te bekommeren.

Met een pensioenspaarfonds kun je wachten op een gunstig moment op de financiële markten, of je verkoopt gespreid in de tijd, afhankelijk van je noden. We raden je aan om voor je 60 niets op te nemen van je pensioenspaarpot, want dan betaal je aanzienlijk meer belastingen, meestal 33%.

Meer info over pensioensparen

Doe je al elders aan pensioensparen? Neem dan contact op om te ontdekken of een overstap naar KBC voordelig is.

Een bijkomend pensioen opbouwen onder het fiscale stelsel ‘langetermijnsparen’? Zo geniet je een belastingvermindering tot maximaal 30% op de gestorte bedragen (afhankelijk van je inkomen en je persoonlijke situatie).

Bovendien is dit fiscale voordeel combineerbaar met de belastingvermindering van pensioensparen, en soms zelfs met je woonbonus voor je hypothecaire lening. Als je het maximale fiscaal aftrekbare bedrag bijvoorbeeld niet bereikt met de aflossing van je hypothecaire krediet, kun je dat aanvullen met langetermijnsparen. Zo is je fiscale voordeel nog groter.

Is je hypothecaire lening afbetaald? Misschien een ideaal moment om met langetermijnsparen te starten, want nu heb je wellicht weer extra budgettaire ruimte.

Het bedrag dat je maximaal kunt aftrekken per jaar hangt af van de hoogte van je beroepsinkomen of van je pensioen. Het aftrekbare bedrag per jaar voor 2023 is maximaal 2.350 euro.

Betaal je nog belastingen tijdens je pensioen, dan start je het best vóór het jaar waarin je 65 wordt met langetermijnsparen. Zo kun je nog jarenlang een mooie belastingvermindering genieten, ook na je pensionering.

Meer info over langetermijnsparen

Doe je al elders aan langetermijnsparen? Neem dan contact om te ontdekken of een overstap naar KBC voordelig is.

Met een beleggingsplan beleg je gespreid in de tijd, automatisch en op vaste tijdstippen een bedrag. Beleggen in een beleggingsplan kan al vanaf 25 euro, maar ook grotere bedragen zijn mogelijk.
Door gespreid te beleggen verklein je het risico van slechte timing aanzienlijk. Bovendien zet je emoties buitenspel, die leiden tot bijkopen bij hoge koers en verkopen bij dalende koers.

Meer info over het KBC-Beleggingsplan 
 

Ben je goed voorbereid op de financiële gevolgen van een ziekenhuisopname? Misschien heb je nu nog wel een hospitalisatieverzekering bij je werkgever. Bij pensionering of ontslag valt die weg en is het aangeraden om zelf een verzekering te nemen. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premies.

Bekijk de opties die KBC je biedt

Meer weten? Maak een afspraak