De KBC-beleggingsvisie

Een innovatieve aanpak bij al onze beleggingsbeslissingen

De KBC-beleggingsvisie

Een innovatieve aanpak bij al onze beleggingsbeslissingen

Wat is de beleggingsvisie van KBC?

Een innovatieve aanpak waarbij de experts hun beleggingsbeslissingen binnen de fondsen niet alleen baseren op de analyse van de financieel-economische ontwikkelingen en de vooruitzichten voor specifieke regio’s, sectoren en thema’s, maar er nog twee dimensies aan toevoegen:

  • Bij onzekere, woelige financiële markten kunnen de fondsbeheerders een deel van de portefeuille omzetten in beleggingen met minder risico zoals liquiditeiten. Dat doen ze om het neerwaartse risico te beperken.
  • Bij duidelijke trends in de financiële markten, waarbij het aandelenluik beter presteert dan het obligatieluik of omgekeerd, kunnen de fondsbeheerders met een deel van de portefeuille de best presterende activaklasse bijkopen (aandelen of obligaties) en de slechtst presterende verkopen (obligaties of aandelen). Zo kunnen de fondsbeheerders het rendement optimaliseren.

Het opwaartse potentieel van de beleggingen wordt volop benut, zonder het neerwaartse risico uit het oog te verliezen. Zo biedt je vermogen, met één totaaloplossing, het hoofd aan schommelingen op de financiële markten.

Onze beleggingsvisie in detail

Hoe zien we de wereld?

Redactie beëindigd op 18-05-2020

Beurzen met twee snelheden

Toen in februari duidelijk werd dat het coronavirus zich wereldwijd zou verspreiden, daalden de aandelenbeurzen ongezien snel. In april maakten de aandelenkoersen een deel van die verliezen goed. De mate van herstel verschilt van regio tot regio. In mei stegen de beurzen licht.

Wereldwijd noteren de beurzen lager dan bij het begin van het jaar. De aandelen uit de energiesector, de industrie en de financiële sector staan nog altijd op zwaar verlies. Aandelen van bedrijven uit de gezondheidszorg, technologiebedrijven, sociale media en streamingdiensten daarentegen, hebben de koersdaling al zo goed als weggewerkt.

Dat verklaart waarom de Amerikaanse beurzen het de jongste weken veel beter doen dan de Europese. Op de Amerikaanse beurzen noteren namelijk veel meer technologiebedrijven en aanbieders van sociale media en streamingdiensten dan dat in Europa het geval is.

Wat doen we in de portefeuilles?

Redactie beëindigd op 18-05-2020

Voorzichtig naar meer aandelen

Marktontwikkelingen

De beurzen maakten al een deel van hun verliezen in februari en maart goed. De mate van herstel verschilt van regio tot regio. In mei stegen de beurzen licht.

Acties van de beheerder

De beheerder bouwt het gewicht van aandelen in de portefeuille voorzichtig verder op. Hij kiest daarbij vooral Amerikaanse aandelen, maar ook voor Aziatische opkomende markten, waaronder China. Die markten staan namelijk het verst in hun strijd tegen het coronavirus en het economisch leven is er alweer opgestart. Aandelen hebben nu de belangrijkste positie in de portefeuille.
De obligaties zijn hoofdzakelijk belegd in kortlopende overheidsobligaties in euro. Daarnaast is nog altijd een belangrijk deel belegd in veilige gelddeposito’s.

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.