Artikel

Wat als de wereld #tabaksvrij was? 

Wetenschappelijke studies laten er geen twijfel over bestaan: tabak is nefast voor de gebruiker en zijn omgeving en de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) organiseert al sinds 1987 jaarlijks op 31 mei de 'World No Tobacco Day' en brengt zo de negatieve gevolgen van tabak op onze gezondheid en leefomgeving onder de aandacht.

Rookvrije generatie tegen 2037

In 2019 stelde Generatie rookvrij zich tot doel om, samen met onder meer Stichting Tegen Kanker, tegen 2037 de eerste rookvrije generatie te realiseren.

Er is dus nog een hele weg af te leggen. Wist je trouwens:

  • dat roken op de werkvloer pas officieel verboden werd in België begin 2006, maar dat we er binnen KBC al in 2002 komaf mee maakten?
  • dat pas sinds januari 2021 alle tabaksreclame definitief uit het Belgische straatbeeld verdwenen is, hoewel er al sinds 1999 een reclameverbod voor tabak geldt?  

Bedrijven die het Charter van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving ondertekenen, engageren zich om de overgang naar een rookvrije samenleving te versnellen. Ook KBC ondertekende dit Charter.

Bron: World Health Organization 2019

Als rookvrij de norm wordt, zullen onze kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn te gaan roken.

Bron: www.generatierookvrij.be

Geen cent beleggen in tabak

Financiële instellingen zoals KBC scharen zich achter de Tobacco-Free Finance Pledge, een initiatief van de United Nations.

Sommige banken nemen het voortouw. Zo verbant KBC tabak uit alle actief beheerde beleggingsfondsen van KBC Asset Management - zowel conventionele fondsen als fondsen die verantwoord beleggen-  en ook uit de eigen beleggingsportefeuille.

De volledige desinvestering uit de tabaksindustrie werd hiermee een feit.

Meer weten over verantwoord beleggen?

Ontdek meer

Dit artikel is louter informatief en mag niet als beleggingsadvies beschouwd worden.

Ook interessant voor jou