
Energiepositieve woningen: de toekomst van duurzaam wonen
Energiepositieve woningen zijn een innovatief idee in de sector van duurzaam wonen. Deze woningen produceren namelijk méér energie dan ze verbruiken. En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. We leggen graag uit wat deze woningen zijn en welke technologie nodig is om ze te bouwen.
Wat zijn energiepositieve woningen?
Dit type woning is niet alleen zelfvoorzienend, maar ze genereren ook een overschot aan energie dat teruggeleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dat is het resultaat van een slim samenspel van energie-efficiënte bouwtechnieken en hernieuwbare energiebronnen.
Welke technologie zit in deze woningen?
Deze woningen zijn uitgerust met heel wat technologische innovaties, waarvan sommige je vast bekend in de oren klinken:
- Elke energiepositieve woning heeft zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Je kunt de opgewekte elektriciteit direct in de woning gebruiken of opslaan voor later gebruik. Zonnepanelen zijn een duurzame en betrouwbare bron van energie.
- Thuisbatterijen mogen natuurlijk niet ontbreken. Ze slaan overtollige energie op voor later, bijvoorbeeld als de zon niet schijnt of als de bewoners zelf even geen stroom verbruiken. Ze zorgen ervoor dat de woning zelf opgewekte energie heeft. Dat verhoogt de autonomie van de woning en vermindert de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.
- Geavanceerde isolatie vermindert het energieverbruik in een woning aanzienlijk. Isolatiematerialen en -technieken minimaliseren warmteverlies in de winter en houden de woning koel in de zomer. Dat vermindert de behoefte aan verwarming en koeling, en doet het energieverbruik dus dalen.
- Slimme thermostaten en energiebeheersystemen optimaliseren het energieverbruik door de temperatuur en energiegebruik automatisch aan te passen. De systemen leren de gewoontes van de bewoners en passen bijvoorbeeld de temperatuur aan hun dagelijkse routines aan.
Combineer je al die maatregelen? Dan kan je woning energiepositief worden. Dat betekent niet alleen lagere energiekosten, maar ook een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot en dus een mooie bijdrage aan onze duurzamere toekomst.
Zelf investeren in een energiepositieve woning?
Investeren kan een onoverkomelijke uitdaging lijken, door de hoge opstartkosten. Toch zijn de langetermijnvoordelen aanzienlijk. Deze woningen heeft zeer lage energiekosten, de waarde van je woning stijgt én je draagt bij aan een beter milieu.
De belangrijkste tip voor je denkt aan een investering: zoek voorbeelden en maak gedetailleerde berekeningen om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van je voordelen op lange termijn.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Benieuwd hoe je een energiezuinige renovatie kunt aanpakken? Lees dan zeker dit artikel. Benieuwd hoe een woning een innovatief energie-ecosysteem kan zijn? We vertellen het je graag. Of moet je de eerste stap nog zetten en denk je aan zonnepanelen? Ook daar helpen we je graag mee.
Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.