Beleggingsfraude

Beleggingsfraude

Je ziet ze vaak op sociale media, veelbelovende advertenties over beleggingen. Indrukwekkende grafieken weerspiegelen hoge winsten die je interesse opwekken. Je bent nieuwsgierig en je klikt door.

Even later belt een vriendelijke, behulpzame persoon je op en overtuigt je om in te stappen. De eerste contacten klinken veelbelovend. Je wordt up-to-date gehouden en verneemt dat je belegging het prima doet. Waarom zou je niet wat extra beleggen en slapend rijk worden?

Hoe gaan oplichters te werk?

Eens je doorklikt op zo'n 'beleggingsadvertentie' word je afgeleid naar een contactformulier op een website die zeer professioneel oogt. Je vult je gegevens in en vervolgens belt een ‘beleggingsexpert’ je op met meer uitleg. De persoon in kwestie adviseert je om met een beperkt bedrag te starten om ervaring op te doen. Je krijgt hulp en begeleiding waar nodig. Met valse grafieken en dashboards lijkt je belegging (zeer) gunstig te evolueren.

De problemen duiken op wanneer je geen extra geld meer investeert of je winst wilt opnemen.
Er is bijvoorbeeld extra tijd nodig om je geld over te maken, je moet plots kosten betalen,… Allemaal manieren om te proberen nog meer geld van je los te krijgen.

Ga je hier niet op in dan wordt alle communicatie verbroken of, nog erger, beginnen ze je te stalken met dreigtelefoons. Je geïnvesteerde geld ben je kwijt.

Soms gaat men nog een stap verder. Enkele maanden later belt een advocatenkantoor of een financiële autoriteit je op met de belofte om je geld terug te vorderen in ruil voor een vergoeding. Ook dan word je opnieuw in de luren gelegd.

Hoe voorkom je beleggingsfraude?

  • Wees op je hoede voor advertenties die te mooi zijn om waar te zijn. Wil je nagaan of het om fraude gaat? Doe hier de FSMA-test.
  • Laat je niet onder druk zetten om snel te handelen. Neem altijd de tijd om de belegging te onderzoeken.
  • Overleg eerst met je vertrouwde bankier of beleggingsexpert.
  • Google het bedrijf en de contactpersoon. Ga na of ze een vergunning hebben om beleggingen aan te bieden. Is het bedrijf recent opgestart, beschouw dit dan als een alarmsignaal.
  • Check of de vennootschap voorkomt op de lijst met verdachte websites die de FSMA publiceert. Vraag bij twijfel naar bijkomende informatie met het contactformulier voor consumenten.
  • Bewaar alle communicatie met het bedrijf en je contactpersoon.

Wat als je toch het slachtoffer bent van fraude?

Verbreek alle contact met de fraudeurs. Ga niet in op beloftes om geld te recupereren.

Bel meteen naar Secure4u op het nummer 016 432 000 Deze dienst is 24/7 bereikbaar.