Auto kopen tips
Auto kopen tips

Tips om een nieuwe of tweedehandsauto te kiezen en financieren

Denk je aan een nieuwe auto? Dan heb je heel wat mogelijkheden. Maar welke auto sluit het beste aan bij jouw noden?

Een nieuwe auto of een tweedehandswagen? Een elektrische wagen, een hybride model of toch liever eentje op benzine, diesel of lpg? 

 • Elektrisch, hybride, diesel/benzine of LPG?
 • Nieuwe of tweedehandswagen?
 • Tips om een autolening te kiezen

Nieuwe of tweedehandsauto? Onze tips! 

Laten we starten met de eerste keuze: een nieuwe wagen of een tweedehandsauto? Ze hebben allebei voor- en nadelen. We bespreken ze uitgebreid en geven je tips zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. 

Nieuwe auto 

Als je kiest voor een nieuwe auto, vers van de fabrieksband, heb je – zeker in het begin – meestal minder onderhoudskosten. Je kunt de auto zelf samenstellen en hebt meer keuze: van kleur of type brandstof tot technische snufjes. Afhankelijk van welke wagen je gekozen hebt, kan die zelfs milieuvriendelijker zijn dan een vergelijkbare tweedehandsauto. Bij nieuwe wagens heb je meer keuze om een milieuvriendelijkere wagen te kiezen. Een ander voordeel als je een nieuwe auto koopt: je krijgt over het algemeen langer garantie.  

 • Minder onderhoudskosten 
 • Stel je auto zelf samen 
 • Kan milieuvriendelijker zijn (afhankelijk van het gekozen model) 
 • Langere garantie dan bij een tweedehandsauto 

Er zijn ook nadelen verbonden aan een nieuwe auto: het aankoopbedrag ligt voor een vergelijkbaar model (meestal) hoger dan bij een tweedehandswagen. Hou daar dus zeker rekening mee. Soms duurt het ook enkele maanden tot een jaar tot je nieuwe auto er eindelijk is. Wil je niet wachten? Dan is een nieuwe stockwagen een goede optie. Extra bonus: vaak zijn stockwagens iets goedkoper en sneller beschikbaar. Tenslotte is het ook belangrijk om te weten dat de verzekeringsprijs vaak hoger ligt dan bij een tweedehandswagen omdat je sneller voor een omniumverzekering kiest. 

 • Duurder in aankoop dan een vergelijkbare tweedehandswagen
 • Het duurt even voor je de auto hebt 
 • Een stockwagen is een snellere optie 
 • De verzekering is duurder dan voor een vergelijkbare (oudere) tweedehandswagen*

*Afhankelijk van de gekozen verzekering en de leeftijd van de auto. 

Een elektrische auto is meestal duurder bij aankoop en kost meer om te verzekeren, maar je betaalt geen verkeersbelasting of BIV in Vlaanderen. De onderhoudskost van de motor ligt gemiddeld veel lager. Je hebt daarentegen wel sneller nieuwe banden nodig. Een tweede optie is de plug-in hybride. Dit type aandrijving combineert een diesel- of benzinemotor met een elektrische motor. 

Voor dit type auto betaal je verkeersbelasting (maar door de minder hoge CO2-uitstoot berekend volgens de WLTP-norm, ligt die lager dan bij een wagen op enkel diesel of benzine). Tot slot zijn er nog auto’s op benzine, diesel of gas (lpg en cng).  

Afhankelijk van de gekozen aandrijving, moet je de BIV, de belasting op inverkeerstelling, betalen. Deze wordt berekend op basis van de milieuvriendelijkheid van de wagen: zoals uitstoot van CO2 en fijn stof. 

 • Voor alle auto’s – behalve elektrische wagens – betaal je verkeersbelasting en BIV 

Tweedehandsauto

Een tweedehandsauto heeft zeker voordelen: de wagen is vaak goedkoper in aankoop, en de verzekeringsprijs ligt standaard lager dan bij een nieuwe wagen omdat je meestal niet voor een full omniumverzekering kiest en de waarde lager ligt. Bijkomend voordeel: de auto is snel leverbaar. Er zijn ook enkele nadelen: vaak zijn er ook meer onderhoudskosten. Let daarom zeker op de Car-Pass. Zowel particulieren als bedrijven zijn wettelijk verplicht een Car-Pass (niet ouder dan twee maanden) te voorzien. Je hebt geen opties om de auto te personaliseren en soms zijn er verborgen gebreken. 

Steeds meer elektrische wagens vinden hun weg naar de tweedehandsmarkt. Heel fijn natuurlijk, die scherpere prijs, maar waar moet je op letten als je een tweedehands elektrische wagen wilt kopen? Als tip geven we je mee om informatie op te vragen over de staat van de batterij, de actieradius, de garantie op de batterij, de elektrische apparatuur en gadgets en tenslotte de boordlader. 

Voor de aandrijving geldt hetzelfde als bij nieuwe wagens– de volledige elektrische wagen is de uitzondering – je moet BIV en verkeersbelasting betalen. 

  Voordelen Nadelen
Nieuwe auto
 • Personaliseren naar wens
 • Nieuwste snufjes
 • Minder onderhoudskosten
 • Soms milieuvriendelijker (afhankelijk van de gekozen wagen)
 • Vaak hogere verzekeringsprijs*
 • Meestal een wachttijd
 • Hogere aankoopprijs
 • Is na 2 jaar 40% minder waard*
Tweedehandsauto
 • Lagere verzekeringsprijs (afhankelijk van de leeftijd en staat van de auto)
 • Snel leverbaar
 • Uitrusting niet te kiezen
 • Soms verborgen gebreken
 • Meer onderhoudskosten

*In vergelijking met een tweedehands exemplaar van hetzelfde, nieuwe model.  

3 tips als je een auto wilt kopen 

 • Neem ruim de tijd om te vergelijken en ga testrijden. Laat je niet onder druk zetten om een snelle (ondoordachte) keuze te maken. 
 • Vergelijk op basis van de nettoprijs (na verrekening van kortingen en premies) en niet op basis van catalogus- en optieprijzen. 
 • Onderhandel over de prijs en/of extra opties. Vraag offertes op van de modellen die je aanspreken en vergelijk ze met elkaar.  

Hoe je nieuwe of tweedehandswagen financieren?  

De keuze is gemaakt: je weet welke auto er binnenkort voor je deur staat te blinken. Nu het financiële plaatje nog: lees zeker onze tips over het financieren van je nieuwe of tweedehandsauto en ontdek welke optie het beste bij je past.  

Eigen kapitaal of spaargeld

Een auto kopen met eigen kapitaal is een populaire optie. Toegegeven, je spaarboekje krijgt een flinke deuk (zeker als je een nieuwe wagen koopt), maar toch blijft het een van de meest gebruikte opties om je auto te financieren. Deze manier is vooral interessant wanneer je voldoende extra reserves hebt.  

Private lease

Bij private lease kies je voor een all-in-huurformule. Je huurt alleen de auto (en wordt nooit juridisch eigenaar) en kosten zoals onderhoud, taksen en bijstand zitten verrekend in een maandelijks leasebedrag. Na de leaseperiode gaat de auto terug naar de verhuurder. 

Ballonlening en bulletkrediet 

Bijzondere namen voor een lening, maar wat houden ze in? Bij een ballonlening (oftewel: een lening met restwaarde) is de afbetaling verdeeld over kleinere maandelijkse aflossingen. Daarna betaal je het resterende grotere (en op voorhand afgesproken) bedrag op de eindvervaldag van de lening.  Bij een bulletkrediet (oftewel: een aflossingsvrij krediet) betaal je alleen de rente tijdens de looptijd. Op de einddatum betaal je het bulletkrediet in één keer terug.  

Autolening afsluiten 

Ten slotte is er de financiering via een autolening (lening op afbetaling). Je kunt lenen bij zowel de bank als bij de dealer. Opgelet: als je leent via een dealer tegen 0%, kun je vaak geen andere kortingen meer onderhandelen.

Let op: geld lenen kost ook geld! 

Een voorbeeld: Een nieuwe auto kost al snel 20.000 euro. Met een lening voor een nieuwe auto tegen 4,39% betaal je gedurende een termijn van 36 maanden 878 euro interest. Kies je voor een lening met 0% rente, dan bespaar je dus 878 euro. Maar zoals we hierboven al hebben gezegd, is de kans klein dat je extra kortingen krijgt. Kijk dit dus zeker na. Want bij dealers krijg je vaak kortingen van 3 tot 19%. Dat komt in dit voorbeeld neer op een korting van 600 tot 3.800 euro. Mogelijk ben je dus goedkoper gesteld wanneer je kiest voor een reguliere autolening. 

Bij KBC leen je bijvoorbeeld voor een nieuwe auto, tweedehandsauto of zelfs elektrische wagen. Alle drie met een specifiek tarief bedoeld voor het type wagen.

Wil je weten wat je maandelijks zou moeten betalen? Maak dan gerust een vrijblijvende simulatie. Ook als je nog geen klant bent bij KBC.  

Kredietvorm: Lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV en wederzijds akkoord.

Simuleer nu je autolening