Wonen bij je ouders mag dan wel gezellig en financieel voordelig zijn, je kunt natuurlijk niet je hele leven van hen afhankelijk blijven. Na enige tijd is de lokroep van de vrijheid onweerstaanbaar en ga je op zoek naar je eigen stek. Of je het nu doet als alleenstaande of met je partner, voor de eerste keer alleen gaan wonen is vaak een kostelijke zaak. Maar zelfs met beperkte financiële reserves kun je je eerste woonplannen verwezenlijken. Dankzij een persoonlijke lening voor je eerste stek kun je namelijk je kosten, zoals je huurwaarborg of de verhuizing, spreiden in de tijd.
Alleen gaan wonen is niet goedkoop ...
Woon je nog thuis? Denk er dan op tijd aan wat geld opzij te zetten. En dat geldt niet alleen voor wie meteen een eigen woning koopt. Ook huurders zien heel wat extra kosten op zich afkomen. Hier alvast enkele voorbeelden:
- Huurwaarborg: als huurder moet je bij de ondertekening van een huurcontract rekening houden met een huurwaarborg die overeenkomt met 1 tot 3 maanden huur. De huurwaarborg is er als bescherming voor de verhuurder wanneer de huurder zijn verplichtingen niet of maar gedeeltelijk nakomt.
Het is een goed idee om de huurwaarborg vast te zetten op een geblokkeerde rekening. De KBC-Huurwaarborgspaarrekening is een gereglementeerde spaarrekening van KBC Bank NV België. Lees het document met essentiële spaardersinformatie voordat je deze spaarrekening opent.
Ontdek de KBC-Huurwaarborgspaarrekening. - Verhuiskosten: houd rekening met kosten zoals de huur van een verhuiswagen en van een ladderlift, de aankoop van verhuisdozen, enz.
- Inrichting: eenmaal verhuisd naar je nieuwe stek, ben je er nog niet vanaf. Je kunt heel wat interieurspullen meenemen van thuis of de tweedehandswinkels afschuimen, maar zelfs dan kunnen er nog zaken ontbreken die je nieuw moet aankopen. En dat laatste kost – afhankelijk van je smaak – handenvol geld: meubels, huishoudtoestellen, huisraad, decoratie … ze zijn stuk voor stuk een investering.
- Verzekeringen: wie niet voor onaangename verrassingen wil komen te staan, sluit maar beter ook de nodige verzekeringen af. Een brandverzekering en een familiale verzekering zijn een must, net als een schuldsaldoverzekering.
... maar wél haalbaar
Heb je op je jonge leeftijd niet meteen een grote som spaargeld voorhanden maar wel een vast inkomen? Dan hoef je je eerste woonplannen gelukkig niet meteen op te bergen. Je kunt de kosten die gepaard gaan met je eerste stek namelijk opvangen met een persoonlijke lening. Op die manier zijn je eerste investeringen meteen een stuk draaglijker. In plaats van alle kosten ineens te moeten ophoesten, betaal je de bank maandelijks een haalbaar bedrag, tot het moment dat de geleende som en de interesten zijn afgelost.
Wat zijn de voorwaarden?
Om een persoonlijke lening voor je eerste stek af te sluiten, moet je – zoals voor elke lening – meerderjarig zijn. Daarnaast zijn er nog een aantal andere zaken waarmee je rekening moet houden. Dit zijn, naast je leeftijd en een vast inkomen, de belangrijkste voorwaarden wanneer je een persoonlijke lening wilt afsluiten:
- Je kunt al lenen voor een minimumbedrag van 1.250 euro.
- Je moet je domicilie in België hebben.
- Als je gehuwd bent, dan moet de aanvraag op naam van beide partners gebeuren.
- Ben je ongehuwd? Dan kun je een lening op afbetaling aanvragen op jouw naam alleen, of op jouw naam en die van de partner met wie je samenwoont.
- Wie alleen gaat wonen en daarvoor een persoonlijke lening afsluit, moet geen bewijs van gemaakte kosten kunnen voorleggen.
- De minimumlooptijd bedraagt 6 maanden, de maximumlooptijd 120 maanden.
Persoonlijke analyse
Je merkt het: ook als jongere kom je wel degelijk in aanmerking voor een persoonlijke lening voor je droomplannen. En dat hoeft gelukkig niet synoniem te zijn met grote financiële risico’s. KBC helpt je namelijk om te allen tijde veilig te lenen. Blijkt na onze persoonlijke analyse dat de risico’s op dat moment voor jou te groot zijn om een lening aan te gaan? Dan zullen we je dat ook eerlijk vertellen.
Op die manier kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan. En die woonplannen hoef je helemaal niet definitief op te bergen. We bekijken graag samen de mogelijkheden om eerst een spaarreserve op te bouwen. En je kunt de kosten ook drukken door te kiezen voor een goedkopere huurwoning, tweedehandsmeubeltjes, verhuizen met vrienden in plaats van met een professioneel verhuisbedrijf … Met enige creativiteit bereik je heel wat!