Sparen of beleggen? Wat dacht je van sparen én beleggen?

Twijfel jij tussen sparen of beleggen? Da’s begrijpelijk, want sparen heeft andere voordelen dan beleggen, en omgekeerd. Net daarom is een mix van sparen en beleggen vaak zo interessant. Oók als je nog jong bent. Want op die manier combineer je het beste van twee werelden, zeker in tijden van hoge inflatie.

Hoe sparen en beleggen combineren?

Als eerste stap is het een slim idee om een spaarbuffer aan te leggen. Spaar beetje bij beetje tot je 3 à 6 maandlonen opzij hebt gezet. Zo ben je voorbereid op onverwachte gebeurtenissen. En voelt die spaarbuffer voor jou nog niet helemaal comfortabel? Spaar dan gerust nog wat langer op je KBC-Spaarrekening.

Je spaarbuffer is 100% veilig en beschermt je financieel op de korte termijn. Maar blijf je alleen maar sparen? Dan loop je het risico dat je geld net aan waarde verliest. Dat is namelijk het gevolg van inflatie: alles wordt jaar na jaar duurder, waardoor je telkens minder kunt kopen met hetzelfde spaargeld. Daarom volgen heel wat mensen dit stappenplan met het geld dat ze een tijd kunnen missen: 

1. Leg een spaarbuffer aan

Spaar voldoende voor zowel onverwachte kosten (zoals een kapotte boiler) als geplande uitgaven (zoals een verre reis).

Sparen >

2. Doe aan pensioensparen

De overheid moedigt pensioensparen sterk aan. Elk jaar kun je zo tot 317,50 euro belastingvermindering krijgen.

Pensioensparen >

3. Begin (klein) met beleggen

Als derde stap komt beleggen in beeld. En ja hoor, je kunt heel voorzichtig beginnen, bijvoorbeeld met je wisselgeld.

Beleggen >

Waarom sparen én beleggen?

Een combinatie van sparen en beleggen is er om jezelf financieel te beschermen op korte én lange termijn. Je spaarbuffer dekt de korte termijn af en je beleggingen kunnen vermijden dat de inflatie aan je koopkracht knabbelt.

Zullen we dat effect van inflatie eens concreet maken? De inflatie kan elk jaar hoger of lager liggen, maar laat ons in dit voorbeeld uitgaan van het streefcijfer van de Europese Centrale Bank: 2% inflatie per jaar. Dit betekent dat 1.000 euro vandaag binnen 5 jaar al 10% minder waard is. 
 
Daartegenover staat de rente op je spaarrekening. Ook die kan schommelen, maar het wettelijke minimum is 0,11%. Alleen kom je daar niet ver mee. Want tegen die rentevoet zou 1.000 euro op je spaarrekening na 5 jaar nog steeds maar 5,5 euro opbrengen. Terwijl je tegen dan al wel zo’n 100 euro aan koopkracht bent kwijtgeraakt
 
Jaar na jaar kan het geld op je spaarrekening dus verder achterop beginnen te hinken op de inflatie. Door dat geld te beleggen, kan je proberen om het verlies door inflatie tegen te gaan. Dit gaat natuurlijk ook gepaard met risico’s, maar over een periode van 5 jaar of langer heeft de beurs in het verleden het zo goed als altijd beter gedaan dan de inflatie

Waar of niet: welke stelling over beleggen geloof jij?

Niet waar. Eerder integendeel: hoe jonger je start, hoe langer het effect van ‘rente-op-rente' kan spelen. Want je rendement van het voorbije jaar kan dit jaar op zijn beurt een rendement opleveren. In positieve beursjaren creëer je zo een exponentiële groei van je kapitaal. Bovendien is het bij KBC perfect mogelijk om heel klein te beginnen. Zo kun je zelfs al starten door je wisselgeld te beleggen.

Dat kan en mag natuurlijk altijd, maar hoeft helemaal niet. Bij de beleggingsplannen van KBC beleg je in een fonds dat is samengesteld door onze experts. Bovendien beheren zij dat fonds actief. Ze spelen dus in jouw plaats in op wijzigende marktomstandigheden terwijl jij al je tijd blijft vrijhouden voor andere zaken. Tegelijk behoud jij de controle: je kunt op elk moment je maandbedrag aanpassen, pauzeren of stopzetten. 

Bij beleggen kun je meer of minder risico nemen. Speel je liefst zo veel mogelijk op veilig? Dan brengen we jouw voorkeur in kaart via je beleggersprofiel. Vervolgens beleggen we voor jou in een ‘defensief’ fonds dat minder risico neemt dan gemiddeld. Daarnaast is het ook een goed idee om voor een langere tijd periodiek te beleggen (bijvoorbeeld maandelijks). Dankzij zo’n gespreide aanpak beleg je uiteindelijk altijd tegen een gemiddelde koers.

Sparen en/of beleggen: hoe pakt KBC dat aan?

KBC is al jaar en dag een spaarders- én een beleggersbank. Naast onze spaarrekeningen mag je dus ook rekenen op onze jarenlange expertise in beleggen:

  • Een beleggingsstrategie die met je meebeweegt
  • Eenvoudige instapmogelijkheden zoals beleggen met je wisselgeld
  • Alles digitaal of met persoonlijk advies
  • Zowel beleggingsfondsen als beleggingsverzekeringen
  • Pionier in verantwoord beleggen

Zin om te starten? Bekijk nu de mogelijkheden om te beleggen voor beginners.

Beginnen met beleggen