Waarom fiscaal sparen?

Fiscaal sparen doe je voor later, voor je pensioen. Als je dat doet, dan beloont de overheid jou door jaarlijks een belastingvermindering toe te kennen op het bedrag dat je het jaar daarvoor gespaard hebt, tenminste zolang je belastingplichtig bent.

Je pensioen financieel voorbereiden

Als werknemer, zelfstandige of ambtenaar heb je recht op een wettelijk pensioen op het einde van je loopbaan. Ben je loontrekkende, dan kan het in sommige gevallen gebeuren dat je werkgever maandelijks een bedrag in een groepsverzekering of pensioenfonds stort. Ook dat potje biedt niet altijd een garantie op een comfortabel leven later. Maar je kunt ook zélf fiscaal sparen en dat is makkelijker dan je denkt. 

Op deze manier kun je je belasting verminderen

Laten we er geen doekjes om winden. Tegen dat je met pensioen gaat, zal je wettelijke pensioenbedrag niet tegemoetkomen aan je werkelijke behoefte op dat moment. Gemiddeld krijgt een zelfstandige 1.156 euro, loontrekkenden 1.615 euro en ambtenaren 3.381 euro pensioen per maand. Het verschil tussen je loon en je wettelijke pensioen kan dus flink oplopen. Dat noemen we de pensioenkloof. En die kun je zelf dichten door aan fiscaal sparen te doen. 

De kloof dichten

Er zijn twee mogelijkheden om fiscaal te sparen, nl. pensioensparen en langetermijnsparen. Beide formules hebben hetzelfde doel:

  • Je bouwt mogelijk een mooi spaarpotje op voor later en je kunt tot 30% belastingvermindering krijgen op het bedrag dat je jaarlijks gestort hebt.
    Het rendement varieert naargelang van de gekozen formule.
  • Fiscaal sparen kan, afhankelijk van het gekozen product, een groter of kleiner risico inhouden.
  • Jaarlijks klikt de overheid maximumbedragen vast. De betalingen kun je makkelijk spreiden over het jaar. Je bent ook niet verplicht om jaarlijks het volledige bedrag te storten. Beter kleine stapjes dan geen.

Heb je wat financiële ruimte, dan kun je zelfs beide combineren.

Wist je dat
Als je een pensioenspaarrekening opent, je automatisch kiest voor verantwoorde beleggingen? Een win-win voor jezelf én alle medemensen op deze planeet.

Begin op tijd

Wanneer je het best start met fiscaal sparen? Zo vroeg mogelijk. Of tenminste, zodra je een loon ontvangt en belastingen betaalt. Niet alleen je spaargeld, maar ook het mogelijke rendement groeit elk jaar mee. Dat noemen we het kapitalisatie-effect. Hoe langer je fiscaal spaart, hoe groter de kans op een mooi extraatje voor later.

Een klare kijk

Op de volgende pagina leggen we voor jou het verschil uit tussen pensioensparen en langetermijnsparen.

Ontdek het verschil tussen pensioensparen en langetermijnsparen