Belastingtips

7 tips om minder belastingen te betalen

Belastingen betalen, begrijpelijk niet je favoriete bezigheid. Maar om ervoor te zorgen dat je aangifte volgend jaar gunstiger uitdraait in jouw voordeel, biedt de overheid heel wat mogelijkheden om belastingvermindering te genieten. Volg de tips die bij jou van toepassing zijn voor een aangenamere eindafrekening.

1. Doe aan pensioensparen

Miljoenen Belgen doen al aan fiscaal voordelig pensioensparen. Hoeveel voordeel je ermee in 2023 kan doen, hangt af van welk maximumbedrag je kiest. Je fiscale maximumbedrag is standaard 990 euro en daarmee geniet je 30% mogelijke belastingvermindering. Wil je een groter bedrag storten, dan kun je expliciet kiezen voor 1.270 euro waarmee je 25% mogelijke belastingvermindering kan bekomen.

2. Langetermijnsparen loont

Je kunt sparen met belastingvoordeel via het stelsel van langetermijnsparen zoals met een fiscale spaarverzekering. Bij langetermijnsparen hangt het maximumbedrag af van je persoonlijke situatie. Je persoonlijke maximum kun je berekenen met de taxplanner.

Het absolute fiscale maximumbedrag in 2023 is 2.350 euro en de mogelijke belastingvermindering bedraagt 30% van je spaarbedrag. Als je het absolute maximumbedrag spaart, kun je zo 705 euro  mogelijke belastingvermindering krijgen.

3. Sparen voor je eigen woning

De opgebouwde reserve van een Tak 21-spaarverzekering (KBC Home & Long-Term Plan) kun je gebruiken om bij het aangaan van een woningkrediet je schuldsaldoverzekering te financieren. Op het gespaarde bedrag kun je een mogelijke belastingvermindering van 30% krijgen.

4. Maak gebruik van dienstencheques

In Vlaanderen leveren dienstencheques je 20% mogelijke belastingvermindering op. Een cheque van 9 euro kost je dus 7,20 euro wat je een voordeel van 1,80 euro oplevert. Voor Brusselaars bedraagt het voordeel minder: 1,50 euro per cheque. Er is in 2023 een algemeen plafond van 1.520 euro voor diensten- en wijk-, werk- of PWA-cheques samen, per persoon.

5. Breng je kinderopvang in

Voor kinderopvang in 2022 (aanslagjaar 2023) mag je maximaal 14 euro per opvangdag per kind jonger dan 14 jaar (of jonger dan 21 jaar bij een zware handicap) in je belastingaangifte opnemen. Daarvoor kun je een mogelijke belastingvermindering van 45% bekomen, of meer als je alleenstaande bent met een laag inkomen.

6. Schenk aan het goede doel

Ook een schenking aan het goede doel brengt je voordeel op. De overheid beloont je steun met een mogelijke belastingvermindering van 45% als je gift voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Het goede doel moet een erkende instelling zijn, raadpleeg het overzicht via de FOD Financiën 
  • De gift moet minstens 40 euro bedragen per instelling (per jaar)
  • Je mag maximaal 10% van je netto-inkomen wegschenken
     

7. Help een bevriende kmo

In Vlaanderen kun je fiscaal voordelig geld lenen aan een kmo of een vriend of familielid die zelfstandige is. Die win-winlening levert je jaarlijks 2,5% voordeel op van ontleende bedragen tot 75.000 euro. Het maximale voordeel is dus 1.875 euro per jaar.