Het geld van de staatsbon komt vrij: welke alternatieven krijg je?

2 vrouwen kijken vooruit naar alternatieven voor staatsbon

Investeerde jij vorige zomer in de staatsbon van de Belgische overheid? Dan komt je geld samen met je rente vrij op 4 september. KBC staat voor je klaar om dat geld opnieuw op een slimme manier voor jou aan het werk te zetten. Ontdek snel enkele alternatieven voor je staatsbon-centen. 

Goed om te weten: je hoeft natuurlijk geen staatsbon te hebben om de alternatieven hieronder te overwegen. Als je binnenkort wat geld opzij wilt zetten, dan is dit ook een geschikt moment om je af te vragen wat je daarmee zou doen: de nieuwe staatsbon kopen of je spaarcenten in verschillende mandjes leggen? 

Vraag 1: hoeveel tijd heb je?

Joggers symbolisch op weg naar alternatieven voor de staatsbon

De eerste vraag om jezelf te stellen, gaat over tijd. Hoelang kun je je geld missen? Een deel heb je het komende jaar misschien al nodig, bijvoorbeeld om een grote reis te maken of omdat je wasmachine het plots begeeft. Daarom kan het nooit kwaad om minstens enkele maandlonen op je spaarrekening te bewaren. 

Vraag 2: hoe zeker wil je zijn?

Staat er voldoende geld op je spaarrekening? Dan wordt het interessant om sparen en beleggen te combineren. Een vuistregel bij beleggen is: hoe meer risico je opzoekt, hoe groter je potentiële rendement kan zijn. Maar waarschijnlijk wil je voor een deel ook graag vooraf je opbrengst kennen. In dat geval zijn dit enkele interessante opties: 

  • Bij een termijnrekening kies je zelf voor hoelang jij je geld vastzet, bijvoorbeeld voor een paar maanden of voor meerdere jaren . En op het einde van jouw gekozen periode krijg je dat geld én een vaste rente terug.
  • Als je een obligatie koopt, leen je in de praktijk geld uit aan een bedrijf of overheid. In ruil daarvoor ontvang je rente. De staatsbon is eigenlijk zo’n overheidsobligatie. Het kan de moeite lonen om de looptijden, rendementen en risico’s van staatsbons eens te vergelijken met die van bedrijfsobligaties.
  • Ook tak 21-spaarverzekeringen vind je met verschillende looptijden en gegarandeerde rentes. Bovendien is er soms ook een winstdeelname mogelijk én kun je een begunstigde aanduiden die je geld ontvangt als je zou overlijden voor het einde van de looptijd van je verzekering. 
Bekijk je opties

Vraag 3: mag het ietsje meer (rendement) zijn?

Een laagdrempelige manier om te starten met beleggen, is investeren in een beleggingsplan. Je investeert dan elke maand een vast bedrag, bijvoorbeeld 25 euro. Je kapitaal en je rendement zijn niet gegarandeerd, maar door heel geleidelijk te beleggen, maken tijdelijke beursschommelingen niet zo heel veel uit. Want je investeert zowel tijdens goede als tijdens stroeve beursmaanden.

Investeer je liever in één keer een bepaalde som? Dan heb je de keuze uit allerlei soorten beleggingsfondsen. Wie risico’s zo veel mogelijk wil uitsluiten, kan kiezen voor een fonds met kapitaalbescherming. Wie wil investeren in een specifieke sector, kan thematisch beleggen. En in alle gevallen laat je het beheer van je fonds gewoon over aan een expert.

Hou je de touwtjes liever volledig zelf in handen? Dan is Bolero, het beleggingsplatform van KBC, ongetwijfeld iets voor jou. Want met Bolero koop je rechtstreeks aandelen, ETF’s en andere financiële producten op je smartphone of laptop. 

Zet je geld én KBC aan het werk

Verdeel je je geld over een spaarrekening en een termijnrekening? Combineer je beter een beleggingsplan met een investering in obligaties? Of zijn er andere keuzes die nóg geschikter zijn voor jou? Dat bekijken onze experts graag samen met jou. Want de ideale aanpak is voor iedereen anders

Bekijk ons onlineaanbod, bel naar KBC Live of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. 

Bekijk je opties