Beleggen met wisselgeld

Beleggen met je wisselgeld

  • Beleg met kleine bedragen
  • Hou zelf de controle over je geld
  • Activeer snel en eenvoudig in KBC Mobile
Beleg met je wisselgeld
Beleg met je wisselgeld

Beleggen in het fonds doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Bank. KBC Bank beoordeelt dus niet of het fonds voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het fonds behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Bank te krijgen, contacteer dan je kantoor of KBC Live.

Waarom beleggen met wisselgeld?

Vele kleintjes maken één groot, en beleggen kan op termijn meer opbrengen dan sparen. Bovendien maakt het niet uit of je een startende of een ervaren belegger bent. Begin je met beleggen? Dan kun je dat doen met kleine bedragen, waardoor je op een eenvoudige manier van het beleggen kan proeven. Heb je al een belegging? Dan kan beleggen met je wisselgeld een mooie aanvulling op je huidige portefeuille zijn. 

Wat is beleggen met wisselgeld?

Elke dag doe je uitgaven en betalingen met je zichtrekening. Kies je voor beleggen met je wisselgeld, dan ronden we elk bedrag naar de eerstvolgende euro af. Als je dan aan 10 euro komt, storten we die in je beleggingsplan. Zo beleg je zonder een al te grote impact op je portemonnee of je levensstijl. 

Hoe werkt beleggen met wisselgeld?

Stel, je betaalt bij de bakker 3,51 euro. Dan gaat er 4 euro van je rekening, waarvan 49 cent naar je beleggingsplan. En dat doen we voor elke uitgave, tenzij je rekening onder nul zou gaan. Wist je trouwens dat de gemiddelde KBC-klant elke dag ongeveer 90 cent naar boven afrondt? Dat levert een maandelijkse belegging van 20 euro op! 

Beleg met je wisselgeld
Beleg met je wisselgeld

Meer over beleggen met je wisselgeld

Als je start met beleggen met je wisselgeld, open je automatisch een gratis beleggingsplan. Aan dat beleggingsplan is een fonds gekoppeld. Zodra je via de afrondingen 10 euro bereikt, beleggen we dat bedrag in het fonds. Op dat moment koop je het fonds dus aan. Je betaalt dan de gebruikelijke instapkost van 2,5% op het belegde bedrag. De lopende kosten inclusief het beheerloon voor het fonds bedragen 1,86% op jaarbasis, maar die zijn al vervat in de netto-inventariswaarde van het fonds en betaal je dus niet apart. Meer gedetailleerde info vind je bij het opstarten van beleggen met je wisselgeld in KBC Mobile.

Je kunt je belegging pauzeren en hervatten, maar natuurlijk ook definitief stopzetten en je geld terug opvragen. Dat kan op elk moment, en na het verkopen van je belegging beschik je vrij snel terug over je bedrag. Hou wel rekening met de volgende kosten die aan stopzetten verbonden zijn: 1,32% beurstaks en 30% roerende voorheffing.

Wanneer je je bedrag terug nodig hebt, is stoppen een logische keuze, maar beter bekijk je beleggen op lange termijn. Je opbrengst kan tussentijds schommelen, maar hoe meer tijd je het geeft, hoe meer de positieve beursmaanden de negatieve kunnen uitvlakken. Meer gedetailleerde info vind je bij het opstarten van beleggen met je wisselgeld in KBC Mobile.
 

Wil je het afronden graag even pauzeren? Dat doe je in KBC Mobile met 1 tik. En daarna start je het even makkelijk weer op. Hou er wel rekening mee dat de belegging niet meer verderloopt zolang die gepauzeerd is en je transacties dus ook niet meer afgerond worden tot je hervat.

Als je start met beleggen met je wisselgeld, is je beleggingsplan de volgende werkdag zichtbaar in het overzicht ‘Beleggen’, onder ‘Beleggingsplannen’. We beleggen pas in het fonds nadat je via de afrondingen 10 euro hebt bereikt. Nadien duurt het 3 werkdagen voor je het fonds kan zien en opvolgen in KBC Mobile. Je kunt alvast beginnen met de afrondingen door beleggen met je wisselgeld te starten.

Als gebruiker van KBC Mobile start je in enkele tikken met beleggen met je wisselgeld. Met de app zie je op elk moment hoeveel je al hebt belegd. Én hoeveel dat bedrag intussen mogelijk heeft opgebracht. 

 

‘Beleggen met je wisselgeld’ is bedoeld voor elke particuliere klant vanaf 18 jaar die op een leuke, makkelijke en laagdrempelige manier wil starten met beleggen.

Je kunt beleggen met wisselgeld van een individuele zichtrekening. Het kan ook van een gemeenschappelijke zichtrekening, op voorwaarde dat je gehuwd, wettelijk samenwonend of feitelijk samenwonend bent.

Ja, dat kan. Stel dan een doorlopende betalingsopdracht in. Op die manier vul je je belegde kapitaal elke maand verder aan, bovenop de afrondingen.

Al je uitgaven en betalingen van je zichtrekening rondt KBC op het einde van de dag af. Dat zijn bijvoorbeeld overschrijvingen, kaartbetalingen, doorlopende betalingsopdrachten, domiciliëringen en kredietaflossingen.

We ronden niet af als je rekening een negatief saldo vertoont of als je rekening door afronden in min gaat.
 

Beleg met je wisselgeld
Beleg met je wisselgeld

Beleg je al met je wisselgeld en heb je een specifieke vraag?

Je vindt het antwoord op je vraag wellicht tussen de meest gestelde vragen over beleggen met je wisselgeld.