Voorkom dat je spaargeld minder waard wordt door inflatie

Sparen is sowieso slim, maar helaas staat je geld op je spaarrekening bijna stil. Het leven wordt sneller duurder dan de rente op je spaarboekje kan bijbenen. De schuldige? Inflatie. Lees hieronder wat inflatie is, en hoe je de gevolgen ervan een stapje kunt voorblijven door sparen en beleggen te combineren.

Wat is inflatie?

Boodschappen, energie, vakanties, ... Alles wordt voortdurend duurder. Inflatie drukt in een percentage uit hoeveel meer alles kost. Beeld je een winkelmandje in met al je uitgaven, en stel dat dat vorig jaar 100 euro kostte. Is de prijs voor exact hetzelfde mandje dit jaar 102 euro? Dan bedraagt de inflatie 2%. En dus heb je ook 2% meer geld nodig voor precies dezelfde aankopen. Net daardoor daalt de waarde van geld dat je niet meteen spendeert, zoals spaargeld.

100 euro is toch 100 euro, hoe kan mijn geld minder waard worden?

Wanneer prijzen stijgen en je met hetzelfde geld minder kunt kopen, wordt je geld op die manier minder waard. Niet goed voor je koopkracht dus. We geven nog een voorbeeld:

  • Stel dat je 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan
  • Na een jaar sparen, krijg je aan een rente van pakweg 0,5%, dan 50 euro opbrengst
  • Werden prijzen intussen zo’n 4% duurder, is je bedrag 400 euro minder aan koopkracht waard
  • Je eindsom: 10.000 euro plus 50 euro rente = 10.050 euro, maar min 400 euro, wat betekent dat je 10.050 euro slechts 9.650 euro aan koopkracht waard is

Laat een deel van je geld méér opbrengen

Combineer je je spaarinspanningen met beleggen, heb je kans op meer opbrengst. Net zoals je elke maand spaart, kun je ook maandelijks een (klein) bedrag beleggen. Aan beleggen zijn risico’s en kosten verbonden, maar wanneer je dit op lange termijn bekijkt, spreid je die risico’s. 

Kort samengevat: zie je spaargeld als een veilige reserve, en je belegging als een mogelijkheid om je opbrengst te vergroten en de gevolgen van inflatie een stapje voor te blijven. Verken de mogelijkheden om te beginnen met beleggen.

Zo kun je beginnen met beleggen