Wat zijn beleggingsfondsen?

Wat zijn beleggingsfondsen?

Beleggingsfondsen brengen verschillende individuele beleggers samen. De beheerder van het fonds dat je kiest, belegt het bedrag dat jij en de andere beleggers samenbrengen in verschillende aandelen, obligaties en eventueel andere activa. Zo spreidt hij de beleggingen. En jij kunt zelfs met een klein bedrag mooi gespreid beleggen.

Rendement van beleggingsfondsen

Wat zijn beleggingsfondsen

Elk fonds heeft een specifieke beleggingsdoelstelling die de samenstelling van het fonds bepaalt. Het rendement dat je op het oog hebt, bepaalt welk fonds je kiest. Een beleggingsfonds met hoge mogelijke opbrengst? Dat belegt vooral in aandelen. Een fonds met lagere winstverwachtingen? Daarmee beleg je hoofdzakelijk in obligaties. Om de beleggingsdoelstelling van het fonds te halen, volgt de fondsbeheerder de financiële markten op de voet. Hij stemt de samenstelling van je fonds daarop af. De verhouding tussen aandelen en obligaties wijzigt zo regelmatig.

Risico van beleggingsfondsen

Met een beleggingsfonds loop je minder risico dan met rechtstreekse beleggingen in bijvoorbeeld aandelen, vastgoed of vreemde munten. Het risico dat je neemt, hangt af van het rendement dat je wilt bereiken. Hoe meer rendement, hoe meer aandelen, hoe meer risico. Minder risico betekent meer obligaties en/of liquide middelen en een lager rendement. Elk fonds heeft een risicoscore van 1 (laag) tot 7 (hoog).

De meest voorkomende beleggingsfondsen

Met beleggingsfondsen heb je toegang tot beleggingen die voor de gewone belegger onbereikbaar zijn.
  • aandelenfondsen
  • obligatiefondsen
  • gemengde fondsen (aandelen, obligaties en liquide middelen)
  • andere fondsen zoals vastgoed-, geldmarkt- en sectorfondsen

Dankzij beleggingsfondsen krijg je toegang tot beleggingen die voor de gewone belegger onbereikbaar zijn. Op sommige obligaties kunnen bijvoorbeeld alleen professionele beleggers met grote kapitalen intekenen. De beheerder van je beleggingsfonds is zo’n grote professionele speler. Daardoor kun je via een fonds toch onrechtstreeks in dat soort obligaties beleggen.

De voordelen van beleggingsfondsen

  • Je kunt voor een klein bedrag al een groot aantal aandelen of obligaties kopen dmv een beleggingsplan.
  • Je legt niet al je eieren in één mand. Je beleggingen zijn maximaal gespreid over onder meer activa, regio’s, sectoren. Daardoor loop je minder risico. De winstgevende aandelen en obligaties vangen de aandelen en obligaties op die verlies maken.
  • Je moet niets van beleggen kennen. Je fonds wordt beheerd door een professionele fondsbeheerder die de beleggingen afstemt op de situatie van de financiële markten.
  • Je koopt en verkoopt een beleggingsfonds heel gemakkelijk vanop afstand via KBC Live.

Beleggen voor beginners

Een beleggingsplan is een eenvoudige manier om te beleggen voor beginners. Bekijk snel jouw opties om te starten met beleggen.