Beeld webpagina 'Wat zijn ETF's'

Wat zijn ETF’s of trackers?

Wat zijn ETF’s eigenlijk? De letterlijke vertaling van ETF is ‘beursgenoteerd fonds’ (Exchange Traded Fund). Zulke fondsen worden ook trackers genoemd, omdat ze een volledige index volgen of ‘tracken’. Ontdek snel meer over de betekenis, de voor- en nadelen en het kostenplaatje van ETF’s.

De betekenis van ETF’s in mensentaal

Een ETF of tracker is een fonds waarmee je belegt in een volledige index. Zo’n index is een verzameling van aandelen of obligaties, zoals de Bel-20. Daarin zitten de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven in België. 

Investeer je in een ETF die de Bel-20 weerspiegelt? Dan beleg je een klein stukje in elk van die 20 bedrijven. Op dezelfde manier kun je beleggen in ETF's van de 100 grootste bedrijven uit de technologie- of de gezondheidssector. De meest brede ETF’s proberen zelfs om alle financiële markten te bundelen. Via zo’n wereldwijde tracker beleg je ineens in zowat alle landen en sectoren

Waarom beleggen in ETF’s?

Trackers vormen dus een handige manier om heel gespreid te beleggen. Je legt je eieren in veel mandjes tegelijk en je hoeft er verder nauwelijks naar om te kijken. Daarom wordt beleggen in ETF’s ook passief beleggen genoemd.

Het grote verschil met actief beleggen is dat je daar probeert om zelfgekozen aandelen op het juiste moment te kopen en te verkopen. Of dat een fondsbeheerder in jouw plaats de samenstelling van je beleggingsfonds voortdurend bijstuurt.

De bedoeling van actief beleggen is uiteraard om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Maar daartegenover staat dat je er meer basiskennis en tijd voor nodig hebt. Bovendien halen de meeste actieve beleggers net een lager rendement dan de markt in het algemeen, omdat het zo moeilijk is om te voorspellen welke bedrijven het in de toekomst goed zullen doen. Door te beleggen in een ETF zit je historisch gezien vanzelf al bij de betere helft van alle beleggers.

Daarbovenop zijn er nog een aantal kenmerken die verklaren waarom ETF’s zo populair zijn

  • Dankzij ETF’s kun je ook met kleine bedragen beleggen in duizenden bedrijven, want je hoeft geen individueel aandeel van al die bedrijven te kopen.
  • Je kunt ETF’s op elk moment (bij)kopen en verkopen op de beurs.
  • De kosten van ETF’s liggen doorgaans heel wat lager dan die van beleggingsfondsen die actief worden beheerd. 

Beleggen in ETF’s bij Bolero

Wil je beleggen in een ETF? Dat kan via Bolero, het online beleggingsplatform van KBC. Je opent er gratis een rekening om te beleggen tegen scherpe tarieven. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje naar de ETF-playlist van Bolero. Dat is een lijst met meer dan 50 verschillende trackers. Kies je een ETF uit die lijst? Dan betaal je amper 2,5 euro transactiekosten (ook ‘makelaarsloon’ genoemd) voor aankopen tot 250 euro. Ontdek er snel meer over. 

Beleggen met Bolero