Betalen en geld afhalen in het buitenland

Wanneer je op reis vertrekt, is het goed om je kaart op voorhand open te stellen voor het buitenland, te weten waar je kunt betalen en geld afhalen, en wat de kosten zijn die daarbij komen kijken. We leggen het je hieronder allemaal uit.

Je kaart in het buitenland gebruiken

Wil je je betaalkaart alleen in Europa gebruiken of ook daarbuiten? Stel het eenvoudig in door een tijdelijke afwijking van het standaardgebied te vragen in KBC Mobile.

Check voor je vertrek tot wanneer je kaart geldig is. Je vindt die datum op je kaart. Je ontvangt automatisch een nieuwe kaart meer dan een maand voor je oude kaart vervalt. Zo voorkomen we dat je kaart zou vervallen in de periode dat je in het buitenland verblijft of in de maand erna.

 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik op 'Mijn KBC'
 3. Kies je debetkaart onder 'Betaalmiddelen'
 4. Tik op ‘Internationaal kaartgebruik’
 5. Kies bij 'Standaardgebied' in welk gebied je je kaart wilt gebruiken
 6. Of kies voor ‘Tijdelijke uitzondering’ om zo je kaart tijdelijk in een ander gebied bruikbaar te maken
 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik op 'Mijn KBC'
 3. Kies je prepaidkaart of kredietkaart onder 'Betaalmiddelen'
 4. Tik op de drie puntjes rechtsboven
 5. Tik op ‘Internationaal kaartgebruik’
 6. Kies bij 'Standaardgebied' in welk gebied je je kaart wilt gebruiken
 7. Of kies voor ‘Tijdelijke uitzondering’ om je kaart tijdelijk in een ander gebied te kunnen gebruiken

Ook Kate helpt je betalen in het buitenland

Je kaart deblokkeren? Vreemde munten bestellen? Je kaart in het buitenland gebruiken? Card Stop bellen? Vraag het gerust aan Kate, je digitale assistent in KBC Mobile.

Stel je vraag aan Kate

Betalen en geld afhalen in eurolanden (buiten België)

Wat kost betalen en geld afhalen in het buitenland? En welke kaarten gebruik je daarvoor het best?

 • In de eurolanden is betalen en geld afhalen het goedkoopst met je debetkaart.
 • Buiten de eurozone is betalen en grotere bedragen afhalen (vanaf 110 euro) het goedkoopst met je kredietkaart.

 • Betalen is gratis, ongeacht het bedrag
 • Geld afhalen in eurolanden met een KBC-Plusrekening is in principe gratis. Met een KBC-Basisrekening betaal je 0,50 euro.

Sommige buitenlandse beheerders van geldautomaten rekenen transactiekosten aan (een vast bedrag of een percentage) als je geld afhaalt. Je krijgt daar normaal gezien een melding van op de geldautomaat.

 • Betalen is gratis, ongeacht het bedrag
 • Geld afhalen aan een publieke geldautomaat kost 1% van het bedrag, met een minimum van 5 euro
 • Geld afhalen aan het loket van een bankkantoor kost 2% van het bedrag, met een minimum van 5 euro

 

  Afhalen aan een geldautomaat
Afhalen in een bank- of wisselkantoor
25 euro 5 euro 5 euro
150 euro
5 euro 5 euro
500 euro
5 euro 10 euro

Betalen en geld afhalen buiten de eurozone

Voor landen die niet toegetreden zijn tot de euro is het aangewezen om een beperkte hoeveelheid vreemde munten op zak te hebben.

Zowel voor betalingen als geldopnemingen wordt een wisselvergoeding aangerekend. Die is opgenomen in de wisselkoers die je op je rekeninguittreksel of uitgavenstaat vindt. Gaat het om een transactie in euro, dan betaal je geen wisselvergoeding. Voor munten uit de Europese Economische Ruimte (‘EEA’) bedraagt de wisselvergoeding 1,6% t.o.v. de referentiewisselkoers van de ECB bij omzetting in euro. De referentiewisselkoers vind je hier.

Wil je geld afhalen buiten Europa? Dan moet je zelf je debetkaart tijdelijk openstellen voor wereldwijd gebruik. Dat regel je zelf in KBC Touch of KBC Mobile. De activatie van de kaart in gebieden buiten Europa gebeurt onmiddellijk.

 

  Betalen in een zaak
Afhalen aan een geldautomaat
25 euro 1,09 euro 4,11 euro
150 euro
3,51 euro 8,05 euro
500 euro
10,29 euro 19,05 euro

Een grote troef van de KBC-Kredietkaart en de KBC-Prepaidkaart is dat ze standaard wereldwijd bruikbaar zijn.
Als je naar de Verenigde Staten reist, moet je bijkomende stappen zetten zodat je ook daar je krediet- en/of prepaidkaart kunt gebruiken.

 • In KBC Mobile en KBC Touch kun je je kaart eenvoudig zelf openstellen voor gebruik in de VS. Dat kan permanent, als je regelmatig naar de VS reist, of tijdelijk, voor de duur van je vakantie. De wijzigingen die je doorvoert, gaan onmiddellijk in.
 • Gebruik je onze apps nog niet? Neem dan contact op met je KBC-kantoor of KBC Live.

Tip

 • Blijf je in Europa? Dan beperk je de geografische bruikbaarheid van je KBC-Kredietkaart en/of je KBC-Prepaidkaart het best tot die regio. Dat regel je zelf eenvoudig online.

Belangrijk

 • Heb je je kredietkaart of prepaidkaart vooraf niet opengesteld voor gebruik in de VS, dan kun je met je kaart ter plaatse alleen transacties met pincode uitvoeren, zoals een geldopneming.
 • Niets is zo handig als op een cruiseschip betalingen te doen met een kredietkaart. Vertrek je op cruise, vergeet dan niet je kredietkaart open te stellen voor gebruik in de VS. Cruiseboten varen vaak onder Amerikaanse vlag. Ze innen hun gelden via een Amerikaans netwerk. Al varen ze niet in Amerikaanse wateren, dan nog moet je je kaart voor wereldwijd gebruik openstellen.
 • Ook autoverhuurbedrijven met een Amerikaans moederbedrijf innen hun kaartbetalingen vaak via een Amerikaans netwerk. Heb je een auto gehuurd? Ook dan stel je het best je kredietkaart open voor gebruik in de VS. Heb je een prepaidkaart? Vraag dan na bij het bedrijf waar je een auto huurt of ze die aanvaarden.
  Betalen in een zaak
Afhalen aan een geldautomaat Afhalen in een bank- of wisselkantoor
25 euro 0,40 euro 5,40 euro 5,40 euro
150 euro
2,40 euro 7,40 euro 7,40 euro
500 euro
8 euro 13 euro 18 euro

Reis je buiten Europa of naar een land dat niet tot de eurozone behoort zoals het Verenigd Koninkrijk, Zweden of Zwitserland? En wil je in die landen contant kunnen betalen? Bestel dan online vreemde munten. Als klant is dit gratis.

Bestel meteen online