Gezamenlijke rekening

Gezamenlijke rekening

Waarom kiezen voor een gezamenlijke rekening?

Een gezamenlijke rekening is een zichtrekening op naam van jou en een of meerdere andere personen. Een gezamenlijke rekening is vooral nuttig als je

  • (Wettelijk) samenwoont
  • Getrouwd bent
  • Een relatie hebt en vaak dingen samen koopt
  • Plannen hebt om samen te wonen of te trouwen
Een gezamenlijke rekening voor jou en je partner

Ongeacht of je nu al een eigen zichtrekening hebt, kun je bij KBC bijkomend nog een gezamenlijke rekening openen. Zo rekenen jij en je partner de gemeenschappelijke kosten, zoals de huur of boodschappen, gemakkelijk af en heb je altijd zicht op jullie inkomsten en uitgaven. Handig toch?

Een gedeelde verantwoordelijkheid

Jij en je partner zijn beiden beheerder van de zichtrekening. Maar wat betekent dat nu?

  • Jullie kunnen evenveel en dezelfde verrichtingen uitvoeren 
  • Wanneer het saldo van de gezamenlijke rekening negatief is, zijn jullie beiden verantwoordelijk om de bank terug te betalen. Ongeacht wie het tekort veroorzaakt heeft (dat geldt niet voor gehuwden)
  • Om een gezamenlijke rekening te openen of stop te zetten, is toestemming van beide rekeninghouders nodig (dat geldt niet voor gehuwden)

Houd jullie inkomsten en uitgaven in het oog

In KBC Touch krijg je een handig overzicht van alle gezamenlijke inkomsten en uitgaven. Je kunt er online het saldo van je zichtrekening opvragen, je betalingen opvolgen, de kredietkaartuitgaven controleren, enzovoort. Zo houd je bijvoorbeeld netjes bij op welke datum jullie de energiefactuur hebben betaald of welke medebewoner de huur nog niet gestort heeft.

Welke gezamenlijke rekening?

Neem de tijd om samen met jouw partner de verschillende zichtrekeningen te vergelijken. Een KBC-Basisrekening is volledig gratis, maar je betaalt voor extra diensten, zoals geld afhalen in het buitenland of aan een niet-KBC-geldautomaat. Een KBC-Plusrekening biedt jou en je partner een gemeenschappelijke rekening met twee bank- en/of kredietkaarten tegen een voordelig tarief.

Alternatieven

Naast een gemeenschappelijke rekening zijn er ook nog andere mogelijkheden om je gezamenlijke bankzaken te regelen

  • Je behoudt je zichtrekening op je eigen naam en verrekent de uitgaven onderling
  • Je behoudt je zichtrekening op je eigen naam en geeft je partner een volmacht. Zo kan hij/zij toch verrichtingen uitvoeren op jouw zichtrekening. Anders dan bij een gezamenlijke rekening is jouw partner dan geen houder van de zichtrekening en ben jij als enige verantwoordelijk voor alle verrichtingen
 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Zichtrekening op maat

Zichtrekening op maat

Vanaf 2 euro per maand jouw gepersonaliseerde zichtrekening met bijpassende kaart.

Hoeveel sparen per maand?

Hoeveel sparen per maand?

Waar je ook voor spaart, op regelmatige basis geld opzijzetten loont.