"Als je geschoren wordt, moet je stilzitten"

Beleggen in tijden van corona

"Als je geschoren wordt, moet je stilzitten"

Beleggen in tijden van corona

Het coronavirus heeft wereldwijd een enorme impact. Op onze gezondheid, maar natuurlijk ook op de economie en de financiële markten. Zoals dat gaat in woelige tijden, worden beleggers ongerust over hun centen. Gelukkig zijn er manieren om de klappen op te vangen.
 

De financiële markten hadden er in 2019 een sterk jaar opzitten, en die trend zette zich ook in 2020 verder. Heel eventjes toch. Eind februari sloeg de euforie om in drama: door de uitbraak van de coronacrisis gingen de beurzen wereldwijd in vrije val. Overheden namen ongeziene maatregelen om de pandemie in te dijken: bedrijven, scholen en horeca moesten sluiten, medewerkers moesten thuiswerken of werden economisch werkloos, de hele maatschappij ging op slot. “We verwachten een historische krimp van 9,5% in 2020 in België, 11% in Europa en 8% in de VS”, zegt Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC. “Zelfs de omvangrijke nationale en internationale steunmaatregelen kunnen de schade van het plotse stilvallen van de consumptie en productie niet zomaar uitwissen. De effecten daarvan zetten druk op alle segmenten van de economie, met name toerisme, hotels, kleinhandelaars en transport.”

Zware crisis, sterk herstel?

De coronacrisis is een van de grootste crisissen ooit. Zelfs de economische crisis van 2008 verdwijnt in het niets. Tegelijk verwachten de experts dat het economische herstel veel sterker zal zijn dan bij gelijkaardige crisissen in het verleden. “Anders dan bij een klassieke economische crisis heeft de coronacrisis nog geen impact op economische structuren”, zegt Simonts. “Zelfs een beperkt herstel van de consumptie kan het economische vuur relatief snel weer aanwakkeren. We mikken op groeicijfers tussen 5,5% en 8,0%”

Het eerste licht aan het einde van de tunnel is al heel voorzichtig te zien. De lockdownmaatregelen worden stapje voor stapje versoepeld en de financiële ondersteuning van de centrale banken en overheden zullen het vertrouwen bij de bevolking stilaan opkrikken. Met andere woorden: het economische herstel kan beginnen. “Toch blijft het onduidelijk of de crisis zal leiden tot een kaal slag bij kleine en middelgrote bedrijven”, zegt Simonts. “Ook is het lang niet zeker dat de consument snel happig gaat zijn om het geld te laten rollen, terwijl de fors opgelopen begrotingstekorten en aangedikte schulden een terugbetalingsplan noodzakelijk maken.”

Maar hoe zit dat nu met beleggingen?

Veel beleggers zijn geneigd om te verkopen als het slecht gaat op de beurs. Toch is het beter om even door de zure appel te bijten en te wachten. “Als je geschoren wordt, moet je stilzitten”, luidt het devies. Ook deze crisis zal voorbij gaan. De vele steunmaatregelen die massa’s zuurstof in de economie gepompt hebben wakkeren die overtuiging aan.

Veel beleggers stappen nu liever niet in met grote bedragen. Een beleggingsplan is daarom ook nu een goed alternatief. Daarmee kun je gespreid over de tijd kleine bedragen beleggen. Door aan een gemiddelde koers te kopen – soms laag, soms hoger – verklein je het risico op een slechte timing, wat beter is voor het rendement. Zo spreid je ook het risico – zelfs in tijden van crisis . Bovendien kun je een beleggingsplan aanpassen zoals je dat wil: je kunt op elk moment je stortingen pauzeren of het bedrag wijzigen. Of om het anders te zeggen, het is zelfs nu een goed moment om met een beleggingsplan te starten.

Je hebt al beleggingen, maar je wilt je vermogen verder uitbouwen? Dan is een beleggingsplan een interessante oplossing. Zo kun je je vermogen in je eigen tempo verder laten groeien. Bovendien zet je de emotionele belegger in jezelf buitenspel omdat je de koersschommelingen voor jou laat werken. Heb je al zo’n plan? Dan is het nu een goed moment om je maandelijkse bedrag te verhogen.

Ontdek er hier meer over