Alles wat je moet weten over PSD2

Helemaal mee met de nieuwe Europese richtlijn

Alles wat je moet weten over PSD2

Helemaal mee met de nieuwe Europese richtlijn

Je ving het misschien al ergens op: PSD2 is in aantocht. Dat duurde even. Het is alweer tien jaar geleden dat het Europees Parlement met PSD1 de eerste betaalrichtlijn lanceerde, om voor een uniformere betaalmarkt binnen de Europese Unie te zorgen.

Maar de technologie evolueert, net als het gedrag van de consument. Hoog tijd voor een update dus, vonden ze in het Europees Parlement. Om misvattingen over deze nieuwe Europese betaalrichtlijn te voorkomen, geven we graag wat meer uitleg over de opvolger van PSD1.

Wat is PSD2?

PSD2 staat voluit voor Payment Services Directive 2 en heeft net als de eerste PSD hetzelfde doel: één juridisch kader creëren voor eenvoudiger, veiliger en efficiënter betalingsverkeer binnen Europa. Maar wat betekent dat nu concreet? 

1. Openstellen van rekeningen

De meest ingrijpende verandering is dat banken verplicht worden om de rekeningen van klanten en de informatie op die rekeningen, open te stellen voor erkende derde partijen. Bedrijven (niet alleen banken) kunnen op die manier betalingen voor je regelen, het saldo op je rekening checken en rekeninginformatie ophalen.  

Bijvoorbeeld: vandaag is het al zo dat een derde partij zoals Payconiq je kan vragen om te connecteren met je KBC-rekening. Als je daarmee instemt, kan Payconiq om haar diensten te kunnen uitvoeren, toegang krijgen tot je rekeninginformatie.

Breekt het angstzweet je al uit? Nergens voor nodig. Als klant beslis je helemaal zelf of je derde partijen toegang wilt geven tot je rekening. KBC zal dus nooit zomaar je gegevens vrijgeven.

Je kunt bovendien op elk moment de verleende toegang stopzetten.

Als eerste bank in België zorgt KBC ervoor dat je ook je zichtrekeningen en rekeningsaldo van andere banken in KBC Mobile kunt raadplegen. Ontdek hoe eenvoudig het in zijn werk gaat.

2. Geen extra kosten meer

Dankzij PSD2 mogen er geen extra kosten meer aangerekend worden voor bepaalde betaalmethodes. Een webwinkel mag bijvoorbeeld nu nog een kleine toeslag vragen wanneer je wilt betalen met een kredietkaart. Dat behoort weldra tot het verleden. 

3. Veiligere omgeving

Tegenwoordig kun je op heel wat nieuwe manieren betalingen uitvoeren. Denk maar aan betalingen via vingerafdruk of gezichtsherkenning. Daar waren echter nog geen Europese richtlijnen over. PSD2 introduceert nieuwe, strenge regels om je veiligheid te garanderen. 

Wat verandert er voor jou?

Los van de opgesomde voordelen, verandert er eigenlijk bitter weinig voor jou. Je hebt de touwtjes nog altijd in handen en beslist zelf wie toegang krijgt tot je gegevens.

Bij het toegang geven tot je rekening, raden we wel aan altijd goed na te gaan of je het bedrijf voldoende vertrouwt. Wees ook alert voor zogenaamde phishingmails. Criminelen kunnen mogelijk misbruik maken van PSD2 voor frauduleuze doeleinden. 

Waarom komt PSD2 er eigenlijk?

PSD1 uit 2007 bevatte al heel wat maatregelen die zorgden voor een uniformere betaalmarkt binnen de Europese Unie. Zo kwamen er nieuwe regels voor domiciliëringen (IBAN- en BIC-codes) en betalingen via bank- en kredietkaarten.

Door de introductie van heel wat nieuwe technologieën en het veranderde gedrag van de consument (denk maar aan online shoppen), beginnen de huidige richtlijnen uit PSD1 echter ouderdomsverschijnselen te vertonen.

Europa wil bijgevolg de recente innovatie stimuleren met meer spelers op de markt, zonder daarbij de veiligheid van de consument uit het oog te verliezen. 

Vanaf wanneer geldt PSD2?

In 2018 moet PSD2 in onze nationale wetgeving opgenomen zijn. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen