Alles wat je moet weten over PSD2

Helemaal mee met de nieuwe Europese richtlijn

Alles wat je moet weten over PSD2

Helemaal mee met de nieuwe Europese richtlijn

Meer dan tien jaar geleden lanceerde het Europees Parlement PSD1, de eerste betaalrichtlijn die voor een uniformere betaalmarkt binnen de Europese Unie moest zorgen.

Maar de technologie evolueert, net als het gedrag van de consument. Hoog tijd voor een update dus, vonden ze in het Europees Parlement. Om misvattingen over deze nieuwe Europese betaalrichtlijn te voorkomen, geven we graag wat meer uitleg over de opvolger van PSD1.

Wat is PSD2?

PSD2 staat voluit voor Payment Services Directive 2 en heeft hetzelfde doel als PSD1: één juridisch kader creëren voor eenvoudiger, veiliger en efficiënter betalingsverkeer binnen Europa. Maar wat betekent dat nu concreet?

1. Openstellen van rekeningen

De meest ingrijpende verandering is dat banken verplicht worden om de betaalrekeningen (meestal zichtrekeningen) van klanten die online toegankelijk zijn en de informatie op die rekeningen, open te stellen voor erkende derde partijen.  Bedrijven (niet alleen banken) kunnen op die manier betalingen voor je regelen, het saldo op je rekening checken en rekeninginformatie ophalen.

Bijvoorbeeld: vandaag kan een derde partij zoals Payconiq je al vragen om te connecteren met je KBC-rekening. Als je daarmee instemt, kan Payconiq, om haar diensten te kunnen uitvoeren, toegang krijgen tot je rekening.

Breekt het angstzweet je al uit? Nergens voor nodig. Als klant beslis je helemaal zelf of je derde partijen toegang wilt geven tot je rekening. KBC zal dus nooit zomaar je gegevens vrijgeven.

Je kunt bovendien op elk moment de verleende toegang stopzetten.

KBC zorgt ervoor dat je ook je zichtrekeningen en rekeningsaldo van andere banken in KBC Mobile kunt raadplegen. Ontdek hoe eenvoudig het in zijn werk gaat.

2. Geen extra kosten meer

PSD2 verbiedt de begunstigde van een betaling (een handelaar, webwinkel ,…) om extra kosten aan te rekenen voor betalingen met bepaalde betaalmiddelen. Een webwinkel mag bijvoorbeeld geen kleine toeslag meer vragen als je wilt betalen met een kredietkaart.

3. Veiligere omgeving

Tegenwoordig kun je op verschillende nieuwe manieren je elektronische betalingsopdracht bevestigen. Denk maar aan betalingen via een mobiele app die je bevestigt met je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Daar waren echter nog geen Europese richtlijnen over. PSD2 introduceert nieuwe, strenge regels om je veiligheid te garanderen.

Wat verandert er voor jou?

Los van de opgesomde voordelen, verandert er weinig voor jou. Je hebt de touwtjes nog altijd in handen en beslist zelf wie toegang krijgt tot je gegevens.
Bij het toegang geven tot je rekening, raden we wel aan altijd goed na te gaan of je het bedrijf voldoende vertrouwt. Wees ook alert voor zogenaamde phishingmails. Criminelen kunnen mogelijk misbruik maken van PSD2 voor frauduleuze doeleinden.

Waarom komt PSD2 er eigenlijk?

PSD1 uit 2007 bevatte al heel wat maatregelen die zorgden voor een uniformere betaalmarkt binnen de Europese Unie.
Europa wil de betaalmarkt openstellen voor nieuwe spelers, zonder daarbij de veiligheid van de consument uit het oog te verliezen.

Stelt KBC de toegang tot informatie van derde partijen even vlot en snel beschikbaar, als de informatie in de eigen digitale KBC-kanalen?

Binnenkort vind je hier een overzicht van de vlotheid en snelheid waarmee KBC de informatie van de eigen kanalen ter beschikking stelt, ten opzichte van de informatie van derde partijen.
 

Andere vragen

Voor wie is PSD2 bedoeld?

PSD2 is bedoeld voor vrijwel iedereen – consumenten, bedrijven, banken en betaalinstellingen – die geld moet betalen of wil ontvangen. PSD2 regelt bijvoorbeeld het betalen in de winkels en van online aankopen.

Een derde partij hoeft geen financiële instelling te zijn om jouw rekeninginformatie te kunnen opvragen.

Aan wie geef ik mijn toestemming tot rekeninginformatie?

Als een derde partij toegang wil tot je rekeningsaldo en/of je transacties, dan moet je daarvoor uiteraard eerst je toestemming geven aan die derde partij. Met jouw toestemming zal die derde partij rekeninginformatie bij KBC opvragen.

Als een derde partij aan KBC wil vragen of een bepaald bedrag beschikbaar is op de rekening, dan moet jij je toestemming geven aan KBC om die informatie te delen.

Voor welke diensten kan een derde partij mij toegang vragen?

Een derde partij kan met jouw toestemming

  • Het rekeningsaldo en/of de bijhorende transacties opvragen
  • Een overschrijving initiëren
  • Vragen of een bepaald bedrag beschikbaar is op je rekening

Kan een derde partij mijn rekeninginformatie opvragen zonder mijn toestemming?

Als klant beslis je helemaal zelf of je derde partijen toegang wil geven tot je KBC betaalrekeningen.
Wil je ook effectief toegang geven, dan moet je hiervoor tekenen in de digitale KBC-kanalen.
Daarna zullen we je duidelijk informeren waarvoor je toestemming geeft. Je kunt elke vraag tot toestemming door een derde partij weigeren als je dat niet wilt, én op elk moment de verleende toegang stopzetten via de digitale KBC-kanalen.

Waar geef ik toestemming voor toegang tot mijn rekeninginformatie?

Je geeft toestemming in het digitale KBC-kanaal dat je zelf gebruikt om je rekeningen te raadplegen of overschrijvingen te registreren.

Wat gebeurt er als ik geen toestemming geef voor een aanvraag tot betaling door een derde partij?

Het is de verantwoordelijkheid van de derde partij of zij nog andere betaalmogelijkheden aanbiedt. Een derde partij is niet verplicht om extra betaalmogelijkheden aan te bieden. Je geeft toestemming in het digitale KBC-kanaal dat je zelf gebruikt om je rekeningen te raadplegen of overschrijvingen te registreren.

Welke maatregelen werden genomen om veilig en betrouwbaar betaalverkeer te garanderen?

KBC zorgt ervoor dat, als een derde partij toegang tot je rekeninginformatie krijgt, dit elke keer op een veilige en betrouwbare manier verloopt.

  • We controleren altijd of de derde partij erkend is door de Nationale Bank van België
  • We controleren bij elke vraag voor toegang tot je rekeninginformatie, of dit gebeurt door de derde partij waarvoor jij je toestemming hebt gegeven
  • We zorgen ervoor dat de communicatie tussen KBC en de derde partij op een veilige manier verloopt. Als je moet tekenen, gebruiken we de digitale KBC-kanalen die veilig en betrouwbaar zijn
  • Bij elke nieuwe vraag tot je rekeninginformatie geef je als klant je toestemming door te tekenen. Je kunt elke nieuwe vraag voor toegang tot je rekeninginformatie weigeren. Zonder toestemming krijgt een derde partij geen toegang tot je rekeninginformatie
  • Je kunt elke verleende toegang stopzetten in de digitale KBC-kanalen als je dat niet langer wilt
  • Naast de PSD2 richtlijnen, zal KBC er continu over waken dat alles op een veilige manier gaat. Als we iets verdachts merken, weigeren we de toegang.

Mag een derde partij mijn rekeninginformatie voor andere doeleinden gebruiken nadat ik toestemming hebt gegeven?

Als je als klant toestemming geeft, wil dat niet zeggen dat derde partijen je rekeninginformatie mogen gebruiken voor andere doeleinden. De regels over de bescherming van de privacy blijven van toepassing. De derde partij mag je rekeninginformatie enkel gebruiken om aan jou te tonen. Als de derde partij je rekeninginformatie wil gebruiken voor andere doeleinden, zal ze hiervoor toestemming moeten vragen.

Ik heb volmacht op een KBC-rekening. Een volmacht is persoonlijk en niet overdraagbaar. Mag ik dan de toelating geven om rekeninginfo te delen met derde partijen?

Met je huidige volmacht mag je inderdaad geen rekeninginfo delen met derde partijen als volmachthebber. Om ervoor te zorgen dat je dit wel kan, moet de volmachtgever jou toelating geven om rekeninginfo te delen met derde partijen. Neem contact op met je kantoor voor meer info.

Een Europese overschrijving in de app van een derde partij, is dat ook een instantoverschrijving?

Meestal wel, in elk geval proberen we je overschrijving zo snel mogelijk te verwerken. Meer weten over instantoverschrijvingen? Hier vind je meer informatie.

Ik probeer een overschrijving te doen, maar krijg een melding dat mijn daglimiet overschreden is. Wat nu?

In dat geval heb je je debetkaart en kaartlezer nodig om je overschrijving te tekenen.
Heb je die niet bij de hand? Bewaar je overschrijving dan in je verzendmap in KBC Mobile en teken ze later. Wacht daar wel niet te lang mee, want je betalingen worden maar tijdelijk bewaard in je verzendmap.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.