Een huis kopen als je jong bent: financieel haalbaar of niet?
We gaan niet liegen ... een huis kopen of bouwen is vandaag moeilijk – zeker als je geen lief hebt of financiële steun van je ouders mist. Wil je er toch voor gaan? Let’s go! Hier ontdek je welke centen je bijeen moet sprokkelen.
Je eigen inbreng
Eigen spaarcenten op tafel kunnen leggen is een must als je graag een eigen woning koopt. Maar hoeveel is nu eigenlijk genoeg? Hoe meer, hoe liever natuurlijk, maar aanbevolen is minstens 20% van de aankoopprijs van de woning al op voorhand te sparen.
Dat bedrag gaat niet volledig naar de aankoop van je huis, maar dekt ook andere bijkomende kosten:
1. Notariskosten
Die zijn wettelijk vastgelegd en dus bij elke notaris dezelfde, maar wel afhankelijk van waar de woning zich bevindt en een aantal andere factoren zoals administratieve kosten.
2. Registratie- of verkooprechten
In principe 3% voor de ‘enige eigen gezinswoning’ in het Vlaams gewest – dus voor het huis waarin je zelf gaat wonen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest liggen de registratierechten met 12,5% een pak hoger, maar betaal je onder bepaalde voorwaarden geen belastingen op de eerste schijf van 200.000 euro.
3. Btw
Koop je een nieuwe woning? Dan betaal je geen registratierechten, maar wel 21% btw op de aankoop van de woning. Op oude woningen kun je uitzonderlijk hetzelfde btw-tarief verschuldigd zijn, bijvoorbeeld als je binnen de eerste twee kalenderjaren de woning opnieuw verkoopt.
Eén ding is zeker: je betaalt altijd ofwel registratiebelasting, ofwel btw – nooit allebei. Oef!
4. Schuldsaldoverzekering
Die beschermt jou en/of je partner als één van jullie zou sterven –let’s hope not – en de lening niet meer betaald kan worden. Vaak is deze verzekering verplicht als je een lening aangaat.
Maar wees gerust: omdat je nog jong bent, ziet de bank je als een laag risico, waardoor je een voordelige prijs krijgt. Wil je de kost nog draaglijker maken? Dan kun je ze gerust gespreid over de tijd afbetalen.
5. Renovatiekosten
Is de woning die je koopt nog niet helemaal het huis van je dromen? Geef je nieuwe stekje dan een een volledige make-over. Maar weet … deze kosten zijn niet te onderschatten. Voor je een bod uitbrengt, ga je dus best met een online simulator na of een woning binnen je budget past.
Is de prijs net niet haalbaar? Probeer dan te onderhandelen op de vraagprijs, want vaak vragen verkopers 10 tot 15% meer dan de gewenste prijs. Zeker nu de rente weer wat hoger ligt, is er minder druk op de woonmarkt, met meer bewegingsruimte als gevolg.
Wist je dat ...
Je bij KBC een goedkopere groene lening kunt krijgen voor je verbouwing? Tenminste, als 50% van je renovatiebudget gaat naar energiebesparingen en diefstalbeveiliging. Genoeg centen over om je huis mooi te maken!
- Let op, geld lenen kost ook geld.
Meer info
Schuldsaldoverzekering
De KBC-Schuldsaldoverzekering is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – België
BTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300
0420 0601 – BIC KREDBEBB
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België. Een onderneming van de KBC-groep.
Op de KBC-Schuldsaldoverzekering is het Belgisch recht van toepassing.
Er is een medische acceptatie vereist voor de Schuldsaldoverzekering Comfort.
De fiscale behandeling kan in de toekomst wijzigen, en is afhankelijk van je individuele omstandigheden. Je KBC-verzekeringstussenpersoon geeft je hierover graag advies op maat.
Looptijd: valt samen met de duur van het krediet waaraan deze verzekering is gelinkt.
Er bestaat een bijzonder solidariteitsmechanisme voor de schuldsaldoverzekering die dient als waarborg voor een hypothecair krediet met betrekking tot de enige en eigen woning. Als voor de schuldsaldoverzekering omwille van een verhoogd gezondheidsrisico een medische bijpremie wordt aangerekend die een bepaalde minimumdrempel overschrijdt, zorgt het compensatiemechanisme ervoor dat het surplus niet moet betaald worden door de verzekeringnemer, maar ten laste genomen wordt door de Compensatiekas. De verzekeringnemer hoeft niet uitdrukkelijk om de tussenkomst van de Compensatiekas te vragen. De verzekeringsonderneming, die een drempeloverschrijdende medische bijpremie oplegt, richt zich rechtstreeks tot de Compensatiekas om het surplus terug te vorderen. Bijkomende informatie hierover vind je bij je KBC-verzekeringstussenpersoon en op de website van Assuralia: Wettelijke maatregelen (assuralia.be).
Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt, kun je terecht bij het KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94 (gratis) of 078 15 20 45 (betalend), fax 016 86 30 38. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman.as, www.ombudsman.as
Je behoudt evenwel steeds het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.
Energielening
Kredietvorm: Lening op afbetaling. Kredietgever: KBC Bank NV, Havenlaan 2, 1080 Brussel, BTW
BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026256 A. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV en wederzijds akkoord.