Ben je op zoek naar een appartement? Ga je een huis bouwen, of een bestaande woning of nieuwbouw kopen? Dan wil je vast wel weten welke kosten zoal bij de bouw of aankoop van een woning komen kijken. Je komt er snel achter dankzij onze simulatie. We geven je hier alvast een overzicht van de belangrijkste kosten.
Algemene kosten bij de aankoop van een woning
1. Kostprijs van de bouwgrond en van het gebouw
2. Registratierechten of btw (afhankelijk van het doel van je woning)
Registratierechten zijn kosten die je betaalt voor de registratie van een notariële akte in België.
- Vlaanderen: 6% met een vrijstelling tot 80.000 euro
Basistarief voor onroerende goederen bedraagt 12%. Onder bepaalde voorwaarden kun je het gunsttarief van 3% krijgen voor de aankoop van de enige gezinswoning. - Brussel: 12,50% met eventueel een vrijstelling tot 175.000 euro voor de enige gezinswoning (200.000 euro vanaf 1 april 2023).
- Wallonië: basistarief voor de aankoop van een woning bedraagt 12,50% of 6% voor de aankoop van een bescheiden woning. Onder bepaalde voorwaarden heb je ook recht op een vermindering.
3. Notariskosten
Koop je een huis of een appartement, dan moet je beroep doen op een notaris. De notaris rekent jou daarvoor een ereloon aan. De berekening hiervan gebeurt op basis van de aankoopprijs van je woning. Het mag in principe niet verschillen van notaris tot notaris.
Naast het ereloon betaal je ook voor het opzoekwerk van de notaris. De ene notaris rekent een kost per lijn, de andere werkt met een gemiddelde voor alle dossiers samen.
4. Bankkosten
- Aktekosten voor je lening
- Dossierkosten
Specifieke kosten bij een nieuwbouw

Koop je een nieuwbouw (huis of appartement), dan betaal je doorgaans geen registratiebelasting, maar wel 21% btw. Projectontwikkelaars moeten verplicht met btw verkopen. Andere verkopers zijn vrij om voor het btw-regime te kiezen.
Een nieuwbouwappartement of nieuwbouwhuis wil niet zeggen dat er nog nooit iemand in het appartement of huis heeft gewoond. Voor de fiscus blijft een nieuwbouwwoning 'nieuw' tot 31 december van het 2de jaar dat volgt op het jaar van de 1ste ingebruikname. Voorbeeld: een huis dat in 2020 voor het eerst in gebruik is genomen, blijft dus nieuw tot en met 31 december 2022.
Koop je een huis of appartement op plan? Dan betaal je 21 % btw op het deel van de aankoopprijs dat betrekking heeft op het gebouw. Op het andere deel betaal je dan btw of registratiebelasting. Dit hangt ervan af of de bouwwerken al begonnen zijn of niet.
Bijkomende kosten bij een nieuwbouw
Reken op extra budget om de nieuwbouwwoning naar jouw wensen aan te passen, zoals een grotere keuken, een betere kwaliteit van de vloer ... Je maakt het uiteindelijk zo duur als je zelf wilt.
Als koper moet je ook de kosten betalen om de elektriciteit, telecom ... aan te sluiten. Houd rekening met een bedrag tussen de 3.000 en 5.000 euro.
Bijkomende kosten bij een nieuwbouwappartement

Koop je een nieuw appartement, dan komen er vaak nog onverwachte kosten bij.
Kosten voor gemeenschappelijke delen zoals het onderhoud van de lift, de inkomhal, de traphal ...verschillen van gebouw tot gebouw. Hoe luxueuzer het appartementsgebouw, hoe hoger de kosten. Het onderhoud van een gebouw met een grote tuin of een zwembad zal uiteraard duurder zijn.
Een ouder gebouw kan trouwens meer kosten omdat er meer herstellingen en renovaties nodig zijn. Een ouder gebouw is ook minder energiezuinig. Vraag voor je een appartement koopt zeker een kopie van de laatste afrekeningen aan de syndicus.
Wil je een staanplaats of garage? Of een extra bergplaats? Ook die kosten breng je het best in rekening.