
Zijn je zonnepanelen ook verzekerd in je brandverzekering?
Zonnepanelen worden steeds populairder. Zo maak je je woning wat milieuvriendelijker of verlaag je je energiefactuur. Maar zijn zonnepanelen ook verzekerd in je brandverzekering? Nier per se. Lees snel verder en ontdek wanneer je contact moet opnemen met je expert verzekeren.
Hoe brandveilig zijn zonnepanelen?

De kans is klein, maar zonnepanelen kunnen wel degelijk brand vatten. Je zonnepanelen wekken namelijk elektriciteit op. Door een defect of slechte verbinding kunnen er vonken ontsnappen die een brand kunnen veroorzaken als ze overslaan naar brandbaar materiaal.
Vakmanschap en goed materiaal vormen dus de sleutel tot een zo brandveilig mogelijke installatie. Want niet elk type en merk zonnepaneel is even bestand tegen brand als het andere. Vraag daarom zeker naar de brandveiligheid als je contact hebt met een mogelijke installateur. Je installateur weet normaal gezien welke brandklasse (A, B of C) diens zonnepanelen hebben en of ze Broof t1 of Froof t1 hebben gehaald. Het meest brandveilige zonnepaneel heeft een klasse A en een label Broof t1.
Zijn zonnepanelen, een laadpaal en een thuisbatterij automatisch verzekerd in je brandverzekering?
Een %%product.brandverzekering%% dekt automatisch je zonnepanelen, je laadpaal en je thuisbatterij. Dat kun je eenvoudig nakijken in je woningpolis. Je hoeft een installatie van zonnepanelen, een laadpaal of een thuisbatterij dan ook niet te melden bij je verzekeringsagent. Bij KBC zijn zonnepanelen inbegrepen in je standaard brandverzekering. Dat kan je eenvoudig nakijken in je woningpolis.
Extra opties om je zonnepanelen te verzekeren
Het klinkt misschien gek, maar zonnepanelen kunnen ook gestolen worden. Om jezelf te beschermen tegen de financiële gevolgen van een (poging tot) diefstal, kun je een extra optie diefstalverzekering nemen op je brandverzekering.
Verder bieden verschillende installateurs tegen betaling een extra verzekering aan. Als je al een brandverzekering hebt die dezelfde schade dekt, heb je die niet nodig. Vergelijk de dekkingen van beide verzekeringen dus goed en beslis zelf of je de aanvullende verzekering nodig vindt.
Wil je graag weten wat de brandverzekering van KBC precies dekt en welke opties je kunt kiezen?
De meeste verzekeraars nemen zonnepanelen mee op in de standaarddekking van een brandverzekering. Als je verzekeraar tot die groep behoort, dan moet je normaal gezien niks extra betalen om je zonnepanelen te verzekeren. Als dat niet zo is, dan meld je de zonnepanelen best bij je verzekeraar zodra je ze geplaatst hebt. Zo kan je verzekeringsagent kijken of de verzekerwaarde van je huis stijgt en of je meer moet betalen om verzekerd te zijn.
Als je zonnepanelen een brandklasse C krijgen toegewezen, dan voldoen ze aan de minimale vereisten voor brandveiligheid. De meeste zonnepanelen hebben een brandklasse C. Ze hebben dus lichte vuurproeven doorstaan.
De tweede trap van de brandtest levert je zonnepanelen brandklasse B op. Die panelen hebben gemiddelde vuurproeven doorstaan.
Zonnepanelen die de zwaarste vereisten halen, krijgen brandklasse A toegewezen. Die panelen zijn dan ook bestand tegen zware vuurproeven.
Als je zonnepanelen verzekerd zijn in je brandverzekering, krijgen die dezelfde dekking als de rest van je huis. Schade door een storm, hagelbui, brand, of blikseminslag is bijvoorbeeld gedekt.
Enkele voorbeelden van schade die de %%product.brandverzekering%% wel dekt: schade door brand, storm, water, aanrijding. Enkele voorbeelden van schade die de %%product.brandverzekering%% niet dekt: verlies, opzettelijke schade, overstroming, … Meer informatie over de %%product.brandverzekering%% vind je in de informatiedocumenten voor eigenaars, huurders en verhuurders of onderaan deze pagina.
Zonnepanelen kunnen getest worden volgens twee standaarden: IEC61730-2 en EN13501-5. Die meten de weerbaarheid tegen brand door middel van een vlamverspreidingstest en een brandtest. Na de vlamverspreidingstest krijgt het zonnepaneel een brandklasse A, B of C (A is het meest brandveilig). De brandtest kent aan het zonnepaneel klasse Broof t1 (geslaagd) of Froof t1 (niet geslaagd) toe.
De KBC-Woningpolis
Eigenaar
Lees zeker dit informatiedocument voor je een brandverzekering afsluit.
Hieronder vind je nog andere belangrijke documenten:
Algemene voorwaarden KBC-Woningpolis voor de eigenaar
Huurder
Lees zeker dit informatiedocument voor je een brandverzekering afsluit.
Hieronder vind je nog andere belangrijke documenten:
Algemene voorwaarden KBC-Woningpolis voor de huurder
Verhuurder
Lees zeker dit informatiedocument voor je een brandverzekering afsluit.
Hieronder vind je nog andere belangrijke documenten:
Algemene voorwaarden KBC-Woningpolis voor de verhuurder
Goed om te weten over de KBC-Woningpolis
De KBC-Woningpolis is een zaakschadeverzekering.
- Op dit product is het Belgisch recht van toepassing.
De verzekeringen in deze polis gelden voor 1 jaar. Ze worden stilzwijgend verlengd tenzij je ze uiterlijk 3 maanden voor de hoofdvervaldag opzegt.
Voor polissen gesloten of stilzwijgend verlengd vanaf 1 oktober 2024 heb je tot 2 maanden voor de hoofdvervaldag de tijd om ze op te zeggen. Bovendien kan je als consument de polis vanaf het tweede verzekeringsjaar op elk moment opzeggen, met uitwerking na het verstrijken van een termijn van 2 maanden vanaf de dag na de indiening van de aangetekende zending, de betekening of de datum van het ontvangstbewijs.- Je tussenpersoon is het eerste aanspreekpunt voor je klachten. Als je niet tot overeenstemming komt of als je je polis digitaal hebt afgesloten, kun je terecht bij KBC-Klachtenmanagement, Brusselsesteenweg 100, 3000 Leuven, klachten@kbc.be, tel. 016 43 25 94. Kom je niet tot een passende oplossing, dan kun je je richten tot de Ombudsman van de Verzekeringen, die optreedt voor de hele sector, de Meeûssquare 35, 1000 Brussel, info@ombudsman-insurance.be, www.ombudsman-insurance.be. Je behoudt evenwel altijd het recht om een gerechtelijke procedure in te leiden.
- Je bent verzekerd tegen de risico’s vermeld in de Algemene voorwaarden. Enkele voorbeelden: schade door brand, storm, water, aanrijding, ontploffing en natuurrampen. Niet verzekerd: verlies, opzettelijke schade, schade door opstijgend grondwater … De volledige lijst met uitsluitingen vind je in de Algemene voorwaarden voor eigenaars, huurders en verhuurders.
Voor een offerte van de KBC-Woningpolis kun je terecht op onze website of bij je expert Verzekeringen.
De KBC-Woningpolis is een product van KBC Verzekeringen NV – Professor Roger Van Overstraetenplein 2 – 3000 Leuven – België
BTW BE 0403.552.563 – RPR Leuven – IBAN BE43 7300 0420 0601 – BIC KREDBEBB
Onderneming toegelaten voor alle takken onder code 0014 (KB 4 juli 1979, BS 14 juli 1979) door de Nationale Bank van België, de Berlaimontlaan 14, 1000 Brussel, België
Een onderneming van de KBC Groep