54, een belangrijk jaar voor je pensioenspaarplan

Misschien kijk je er stiekem naar uit, of juist helemaal niet. Je pensioen komt dichterbij. Door aan pensioensparen te doen via een pensioenspaarfonds of een pensioenspaarverzekering, bereid je je voor op je oude dag zonder financiële zorgen. Je 54ste is een belangrijk jaar voor pensioensparen, want het bedrag dat je in dat jaar stort, is bepalend voor je daaropvolgende stortingen tot je 60ste . 

Wat moet je weten over pensioensparen na je 54ste?

Wanneer je 60 bent, betaal je een eindbelasting van 8% op het bedrag dat je tot dan gespaard hebt. Na die eindbelasting kun je kiezen:

  • Je neemt je geld op.
  • Je spaart nog maximum 5 jaar verder met een bedrag dat jij kiest. Zo blijf je genieten van je fiscaal voordeel en hoef je geen belastingen meer te betalen op die laatste stortingen.

Het bedrag dat je stort op je 54ste is bepalend voor je verdere stortingen van je 55ste tot je 60ste. Gedurende die 5 jaar kun je je bedrag niet meer verhogen. Wanneer je dat wel zou doen, zou de eindbelasting opschuiven en niet langer ingehouden worden op je 60ste verjaardag. Dat betekent dat stortingen die je na je 60ste zou doen, mee in aanmerking worden genomen voor de berekening van die eindbelasting, wat fiscaal nadelig is.

Hoe bepalen we het fiscaal maximumbedrag van je pensioenspaarfonds?

Om het fiscaal maximumbedrag voor je pensioenspaarfonds te bepalen, kijken we naar het bedrag dat je stortte op je 54e. 

Enkele voorbeelden:

  1. Als je op je 54e het hogere fiscaal maximumbedrag stortte, 1.310 euro in 2024, dan wordt dat ook je vaste bedrag van je 55ste tot je 60ste. Of je nu de komende jaren hetzelfde bedrag stort of minder, zal voor jou geen verschil uitmaken.
  2. Als je op je 54e het lagere fiscaal maximumbedrag stortte, 1.020 euro in 2024, dan wordt dit je vaste bedrag. In dit geval kun je de komende 5 jaar niet meer kiezen voor het hogere bedrag.
  3. Stortte je op je 54e een lager bedrag in je pensioenspaarfonds? Dan berekenen we het gemiddelde verhoudingspercentage van je stortingen van de afgelopen vijf jaar en vermenigvuldigen dat met het hogere fiscaal maximumbedrag. De uitkomst zal dan jouw bedrag voor de komende 5 jaar zijn.

Wil je je opties openhouden, dan kun je in het jaar waarin je 54 wordt dus het hogere fiscaal maximumbedrag van 1.310 euro storten, voor zover dat voor jou mogelijk is. Dan wordt dit bedrag vastgeklikt en behoud je de vrijheid om de komende vijf jaar hetzelfde bedrag te blijven storten of een lager bedrag.

Waar vind je je fiscaal maximumbedrag terug?

Je vindt het fiscaal maximumbedrag van je pensioenspaarfonds gemakkelijk terug in KBC Mobile. Ga via het spaarvarkentje naar 'Fiscaal sparen en beleggen' en tik je contract aan. Op die pagina staat alle relevante informatie over jouw pensioenspaarplan.

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op met je KBC-kantoor of KBC Live.

Contacteer ons