Pensioensparen vervroegd opvragen? Dat kost wat

Pensioensparen is populair in België, met dank aan de mooie belastingvermindering die daarmee gepaard gaat. In 2024 kan dat bedrag oplopen tot 327,50 euro! Maar wil je je pensioensparen vervroegd opvragen? Daar hangt dan weer een verhoogd belastingtarief aan vast. Hieronder ontdek je wat de gevolgen én de alternatieven zijn als je je pensioensparen wilt opvragen vóór je recht hebt op de voordelige eindbelasting.

Je pensioensparen opvragen: hoeveel kost dat?

Laat ons eerst naar het meest gebruikelijke scenario kijken bij pensioensparen. Doorgaans volgt er op je 60ste verjaardag een eenmalige eindbelasting van 8% op je pensioenspaarpotje. Na deze eindbelasting kun je kosteloos je pensioenkapitaal opvragen.

Start je pas na je 55ste verjaardag met pensioensparen? Dan is er standaard een minimumlooptijd van 10 jaar en wordt die belasting van 8% pas daarna afgehouden van je pensioenkapitaal. 

Maar wat als je niet op die voordelige eindbelasting wilt wachten? Bijvoorbeeld omdat je binnenkort een grote aankoop moet doen of omdat je wilt investeren in een vakantiehuisje? Voor de fiscus maakt de reden eigenlijk niet uit. Pensioensparen vervroegd opvragen? Dat betekent belastingen betalen! En het belastingtarief kan dan oplopen tot maar liefst 33,31%. Dat vermijd je dus liever.

Wat is het alternatief voor pensioensparen vervroegd opvragen?

Gelukkig is er een alternatief als je in de nabije toekomst geld nodig hebt. Naargelang je situatie kan een persoonlijke lening heel wat goedkoper uitkomen. Je kunt tot 50.000 euro lenen tegen een scherpe prijs, zonder dat je pensioenspaarpot zwaarder wordt belast.

Simuleer nu je lening