Wat gebeurt er met je langetermijnsparen na je 65ste?

Je 64ste is een belangrijke leeftijd voor je langetermijnsparen en dus je pensioenplannen. Als je een lopend langetermijnspaarcontract hebt dat afloopt op of na je 65ste, kan het slim zijn om nog een nieuw contract af te sluiten dat langer kan blijven lopen. Waarom? Belastingvermindering. Want ook tijdens je pensioen moet je vaak nog belastingen blijven betalen.

Wat moet je weten als je bijna 65 bent?

Als je aan pensioensparen deed en dat binnenkort ziet aflopen, betekent dat dat de bijhorende belastingvermindering ook stopt. Dat terwijl je tijdens je pensioen doorgaans wél nog belastingen moet betalen. Maar je kunt wel nog steeds langetermijnsparen tijdens je pensioen en zo tot 30% belastingvermindering blijven ontvangen. 

Stopt jouw langetermijnspaarcontract op of na je 65ste? Dan kun je tot de dag voor je 65ste verjaardag een nieuw contract afsluiten dat langer blijft lopen. Je kunt immers prima tijdens je pensioen blijven langetermijnsparen en dus ook nog jarenlang belastingvermindering krijgen als je nog belastingen betaalt tijdens je pensioen.

Belangrijk om te weten: stort in je nieuwe contract meteen het hoogst mogelijke bedrag (dat afhankelijk is van je jaarlijkse netto belastbaar inkomen). In de jaren nadien kun je dat bedrag wel nog verlagen, maar niet meer verhogen. Dat zou immers fiscaal nadelig zijn voor je eindbelasting.

De duurtijd van zo’n tweede spaarcontract is minimaal 10 jaar. Op dat moment betaal je eenmalig de eindbelasting. Daarna kun je nog jarenlang verder sparen en intussen blijven genieten van belastingvermindering.

We bekijken met plezier of een nieuw fiscaal spaarcontract voor jou de beste optie is, en welk spaarbedrag je idealiter kiest.

Maak een afspraak

Je hebt nog geen langetermijnsparen, maar wel interesse?

Tot de dag voordat je 65 jaar wordt, kun je nog starten met langetermijnsparen. Het grote voordeel is dat je ook tijdens je pensioen nog verder mag langetermijnsparen, terwijl pensioensparen sowieso afloopt. En zo kun je ook tijdens je pensioen nog van belastingvermindering genieten, want doorgaans moet je ook dan nog belastingen blijven betalen. 

Zo start je met langetermijnsparen

Wat als je intussen 65 of ouder bent en niet langetermijnspaart?

Vanaf je 65ste mag je volgens de wet helaas geen nieuw langetermijnspaarcontract aangaan. Maar er zijn wel nog andere manieren om iets slims met je geld te doen. Als je een comfortabele spaarreserve hebt en je hebt nog wat financiële ruimte over, kun je gaan beleggen. Je kunt met kleine bedragen beginnen en je hoeft je er zelf niet in te verdiepen. Interessant? Verken de 3 meest gekozen oplossingen voor startende beleggers.

Zo eenvoudig is starten met beleggen