Spaarrekening voor je baby

Kindje op komst?

Spaarrekening voor je baby

Kindje op komst?

De komst van een kindje verandert je leven. Ook al is je kindje nog niet geboren, als ouder wil je graag dat je baby een onbezorgde toekomst tegemoet gaat. Sparen voor je kindje is zeker een mooie start. 

Hoe kun je sparen voor je ongeboren baby?

Tijdens de zwangerschap kun je als ouder(s) op eigen naam een KBC-Spaarrekening openen. Je kunt dan kiezen voor de optie 'baby'. Handig als je een rekeningnummer wilt vermelden als ‘pamperrekening’ op het geboortekaartje, of om de centjes op te storten die je bij de geboorte krijgt van familie en vrienden. De KBC-Spaarrekening is een gereglementeerde spaarrekening van KBC Bank NV België en valt onder het Belgisch recht. De spaarrekening is van onbepaalde duur en geeft je een basisrente van 0,01% en een getrouwheidspremie van 0,10%. 

Voor wie?

Alleen de toekomstige ouders kunnen tijdens de zwangerschap de optie baby kiezen bij het openen van een KBC-Spaarrekening. Je kunt dat ook als je een adoptiekindje verwacht. Deze rekening kan alleen geopend worden in het kantoor.

Mogelijkheden na de geboorte

Na de geboorte van je kindje heb je 3 mogelijkheden

  • Je zet de KBC-Spaarrekening op naam van je kindje
  • Je zet de KBC-Spaarrekening om naar een KBC-Groeispaarrekening
  • Je laat de KBC-Spaarrekening op jouw naam staan

Welke optie kies je het best?

Wil je graag dat het geld meteen op naam van je kind komt te staan, kies dan voor een KBC-Spaarrekening op naam van je kindje. Je kan als ouder het geld gebruiken en beheren in functie van de noden van je kind. Als je toch graag volledige flexibiliteit over je geld behoudt, kies je voor de KBC-Groeispaarrekening.
Deze rekening is  een gereglementeerde spaarrekening met derdenbeding van KBC Bank NV België en valt onder het Belgisch recht. Het is een rekening van onbepaalde duur. Het contract derdenbeding, dat is verbonden aan deze rekening, is van bepaalde duur. Kenmerkend is dat de rekening op jouw naam blijft, maar met je kind als begunstigde. De vergoeding is dezelfde als die van de KBC-Spaarrekening.

Kenmerken van deze spaarrekeningen op een rijtje

  KBC-Spaarrekening KBC-Groeispaarrekening
Rentevergoeding 0,01% basisrente en 0,10% getrouwheidspremie. 
Dit zijn bruto-tarieven uitgedrukt op jaarbasis, ze kunnen op elk moment worden aangepast. De actuele percentages vind je altijd hier en in je KBC-bankkantoor. Als de rente wijzigt, informeren we de rekeninghouder via de rekeningafschriften.
Gratis spaarrekening
Fiscaal voordelig Voor natuurlijke personen is de eerste schijf van 960 euro rente per jaar (inkomsten 2018) vrijgesteld van roerende voorheffing, die momenteel 15% bedraagt.
Risico Het geheel van de deposito’s die je bij KBC Bank aanhoudt, wordt tot maximaal 100.000 euro per persoon, onder bepaalde voorwaarden gewaarborgd. In geval van insolventie van KBC Bank (vb. faillissement) loop je het risico het bedrag van jouw deposito’s boven 100.000 euro te verliezen of kan dat bedrag verminderd of omgezet worden in aandelen. Je kunt de brochure 'Bescherming deposito’s en financiële instrumenten in België' kosteloos bij je KBC-bankkantoor verkrijgen of opvragen op www.kbc.be/depositobescherming.
Meer info
 

Lees het document met essentiële spaardersinformatie voor je een KBC-Spaarrekening of een KBC-Groeispaarrekening opent. Het is ook kosteloos verkrijgbaar in je KBC-bankkantoor.

Bij klachten wend je je tot klachten@kbc.be, tel. 0800 62 084 en/of ombudsman@ombfin.be

  Open online Open online

Is je kindje al geboren?

Je kind of kleinkind is al geboren en je wilt geld opzij zetten om hem/haar een duwtje in de rug te geven? Open een nieuwe spaarrekening én stel een nieuwe periodieke opdracht in, indien je kind nog geen 3 is, krijg je er alvast een leuk labelpakket bij. 

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen