Lijkt een eigen woning financieel niet haalbaar? Tuurlijk wel, je moet gewoon goed voorbereid zijn.
Hoe sparen voor je toekomstige woning?
Bij de aankoop van een huis is een eigen inbreng een vereiste. Hoe hoger je eigen startkapitaal, hoe meer keuze je hebt op de woningmarkt.
Ben je nu al gericht bezig met je toekomstige huis of ben je er nog helemaal niet uit of je een eigen woning wilt? In beide gevallen kun je vandaag al een startkapitaal beginnen opbouwen. Je spaarinspanning is nooit verloren.
Hoeveel spaargeld heb je nodig voor de aankoop of bouw van een woning?
Naast de aankoopprijs van je woning zijn er allerhande kosten waarmee je rekening moet houden. Zo zijn er de notariskosten, de kosten van de hypotheek en, als je gaat bouwen, de btw.
Als stelregel ga je het best uit van 20% van de aankoopprijs.
Fiscaal voordelige spaarformules
Kies een fiscaal voordelige spaarformule die je later gebruikt om je woonplannen te realiseren.
Dat kan door te sparen in een tak 21-spaarverzekering. De opgebouwde reserve kun je gebruiken om bij het aangaan van een lening je schuldsaldoverzekering (= kredietgebonden overlijdensverzekering) te financieren.
Je mag de stortingen vóór het aangaan van je woonkrediet en na de laatste afbetaling inbrengen in je belastingaangifte. Op dat bedrag kun je een jaarlijkse belastingvermindering van 30% krijgen.
Beslis je later om te huren en heb je geen woonkrediet nodig, dan kun je het gespaarde geld later gebruiken voor je pensioen.
Ook met de opgebouwde reserve van een pensioenspaarverzekering kun je bij het aangaan van een woonkrediet je schuldsaldoverzekering (= kredietgebonden overlijdensverzekering) financieren.
Zelfs tijdens het afbetalen van je woonkrediet kun je fiscaal voordelig blijven sparen. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen, is de stortingen inbrengen in je belastingaangifte. Op dat bedrag kun je een jaarlijkse belastingvermindering van 30% krijgen.
Traditionele spaarformule
Kies naast de fiscaal voordelige formule een traditionele formule waarbij je ook grotere sommen kunt sparen en die focust op het bij elkaar sparen van je persoonlijke startkapitaal.
Ben je eerder een voorzichtige spaarder en/of heb je woonplannen binnen de 5 jaar? Automatisch en op regelmatige tijdstippen een bepaald bedrag opzij zetten, is zeer efficiënt om een eigen startkapitaal op te bouwen.
Planmatig beleggen
Is een eigen woning nog iets voor de verre toekomst? Overweeg dan zeker een kapitaal op te bouwen met een beleggingsplan. Planmatig beleggen is automatisch op regelmatige tijdstippen een bedrag beleggen. Net die regelmaat biedt je meer kans op een hoger rendement. Je belegging wordt gespreid in de tijd en is minder afhankelijk van de koersen op één bepaald moment.