Waarom sparen voor je kind loont

Waarom sparen voor je kind loont

Opgroeiende kinderen kosten veel geld. Ze studeren, gaan op kot, behalen een rijbewijs, willen een eerste brommer of auto kopen, ... Daarom is het verstandig om al vroeg met sparen te beginnen. Hoeveel spaar je en waarvoor? En welke mogelijkheden heb je om te sparen?

Waarom sparen voor je kind, kleinkind, mete- of petekind?

Er zijn redenen te over waarom je beter zo vroeg mogelijk voor je kind begint te sparen.

1. Sparen voor een doel

Van kruipen naar stappen naar lopen naar fietsen. Voor je het weet, is je kind al toe aan zijn eerste fiets. En als ze wat ouder zijn, willen ze op de brommer. Eens 18 jaar lonkt het rijbewijs en de eerste auto.

2. Sparen voor later

Niet dat je meteen wilt dat je vogel al het nest uitvliegt, maar die dag komt natuurlijk ooit wel. En dan geef je je kind toch graag een flinke duw in de rug. Zij het om een huis te kopen of om een zaak te starten. En dan is startkapitaal meer dan welkom.

3. Sparen voor onvoorziene uitgaven

Het is ook verstandig om een reserve op te bouwen, bijvoorbeeld voor een wat duurdere studiereis die je je kind niet wilt ontzeggen of, wie weet, voor studies in het buitenland.

Hoeveel spaar ik het best voor mijn kind?

Waarvoor sparen ouders zoal? Enkele ideetjes

sparen voor kind
  • Uit onderzoek blijkt dat ouders vooral sparen uit voorzorg of om een buffer op te bouwen voor onvoorziene omstandigheden.
  • Veel ouders sparen voor een grote aankoop of uitgave zoals een bruiloft, een auto of de inrichting van een huis.
  • Veel mensen sparen ook om vermogen op te bouwen voor later. Ze sparen dus vooral voor zekerheid in de toekomst.

Hoe vul je de spaarpot van je kind?

1. Bij de geboorte

Vele ouders openen nog voor de geboorte van hun baby een spaarrekening. Zo starten ze al met sparen voor de toekomst van hun kind.
Bekijk de voordelen

2. Spaarboekje

Het vroegere spaarboekje blijft ook een interessante manier om voor je kind, kleinkind, mete- of petekind te sparen. Ondanks de lage rente kiezen nog altijd veel ouders en grootouders voor deze klassieker, omdat het een gemakkelijke en veilige manier van sparen is.

3. Beleggen op de beurs

Wil je je spaargeld meer laten opbrengen en heb je een som geld die je niet meteen nodig hebt? Dan is beleggen een goeie optie. Beginnen doe je beter zo snel mogelijk, want beleggen is een lange termijnverhaal. Met een KBC-Beleggingsplan beleg je al vanaf 25 euro en in je eigen tempo zonder dat je zelf de beurs hoeft te volgen.

4. Een kot of huis kopen

Denk je op lange termijn, dan is een studentenkamer of woning voor je kind een goeie investering. Vastgoed stijgt meestal in waarde en is in die zin een goeie belegging op lange termijn.

Hoe spaar je gemakkelijk?

1. Automatisch sparen

Met automatisch sparen bouw je zonder moeite een mooi kapitaal op. En je kiest zelf wanneer je spaart en hoeveel. Zo bereik je makkelijker het doel waarvoor je spaart.

Bekijk de overige voordelen van automatisch sparen

2. Je loon is gestort? Zet meteen wat opzij

Dat is beter dan onder nul gaan op je zichtrekening om te sparen. Sta je namelijk in het rood, dan betaal je debetrente en die is duurder dan de rente die je op een spaarrekening ontvangt.