
Wat is een passiefhuis en hoe werkt het?
In veel Belgische huizen ontsnapt nog altijd onnodig veel warmte. Dat betekent hogere energiekosten én minder comfort. Een passiefhuis pakt dat anders aan. Het houdt warmte vast, zonder dat je een klassiek verwarmingssysteem nodig hebt. Hoe dat precies werkt? Dat ontdek je hier.
Waarom kiezen voor een passiefhuis?
Het is een slimme manier van bouwen waarbij warmteverlies tot een minimum wordt beperkt. Dankzij extra dikke isolatie in muren, vloeren en dak blijft de warmte binnen, zelfs op koude dagen. Driedubbele beglazing en luchtdichte ramen zorgen ervoor dat er nauwelijks warmte ontsnapt. En met een ventilatiesysteem dat de warmte uit de afgevoerde lucht recupereert, blijft het binnenklimaat altijd aangenaam.
Ook de zon doet haar deel. Grote ramen op het zuiden vangen zoveel mogelijk zonlicht op, waardoor het huis gratis wordt opgewarmd. Zelfs de lichaamswarmte van bewoners en de warmte van huishoudtoestellen dragen bij. Daardoor heb je geen klassieke verwarming of kachel meer nodig. Het draait allemaal om comfort, eenvoud en optimaal stroomgebruik, zonder verspilling.
Hoe verschilt een passiefhuis van andere energiezuinige woningen?
Type woning |
Energieverbruik |
|
Kenmerken |
BEN-woning |
< 70 kWh/m²/jaar |
Ja |
Goede isolatie, |
Passiefhuis |
< 15 kWh/m²/jaar |
Nee |
Extreem geïsoleerd, |
Energiepositieve woning |
Negatief (levert op) |
Nee |
Produceert meer energie |
Even vergelijken: de BEN-woning
BEN staat voor Bijna-EnergieNeutraal en is vandaag de standaard voor nieuwbouw in Vlaanderen. Sinds 2021 moeten nieuwe woningen voldoen aan strenge eisen rond energieverbruik. Een BEN-woning verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. Wat er nog nodig is, wordt grotendeels opgewekt via hernieuwbare bronnen zoals zonnepanelen of een warmtepomp.
De woning is goed geïsoleerd, luchtdicht gebouwd en uitgerust met een actief ventilatiesysteem. Daardoor blijft de warmte binnen in de winter en blijft het fris in de zomer. Vaak is er nog een klassieke verwarmingsinstallatie aanwezig, maar die draait op een laag pitje. Het grote voordeel? BEN-woningen zijn haalbaar qua investering en bieden een mooie balans tussen comfort, energiezuinigheid en bouwkosten.
En dan is er nog de energiepositieve woning
Een energiepositieve woning – ook wel energiepluswoning genoemd – gaat nog een stap verder dan een passiefhuis. Deze constructie is extreem goed geïsoleerd, gebruikt zonnewarmte en verbruikt zo weinig stroom dat ze op jaarbasis meer opwekt dan ze nodig heeft. Zonnepanelen staan centraal, maar ook andere hernieuwbare bronnen kunnen een rol spelen.
Je kunt het vergelijken met een thuisbatterij die overtollige stroom opslaat of systemen die energie terugleveren aan het net. Zo ben je niet alleen zelfvoorzienend, maar draag je ook bij aan het bredere energienet. En in sommige gevallen levert dat zelfs financieel voordeel op.
De voor- en nadelen van een passiefhuis
Er zijn zeker heel wat voordelen. Je energiefactuur daalt drastisch, omdat je nauwelijks nog moet verwarmen. Dankzij de constante binnentemperatuur heb je geen last van tocht of koude plekken. Het ventilatiesysteem zorgt bovendien voor frisse lucht, zonder dat je ramen hoeft open te zetten. Je woont comfortabel, toekomstgericht én onafhankelijk van schommelende energieprijzen.
Toch vraagt een passiefhuis ook wat extra aandacht. De bouw of renovatie vergt een hogere investering (die zich op termijn wel terugbetaalt door de lagere energiekosten), en een nauwkeurige uitvoering is cruciaal – vooral op vlak van luchtdichtheid. Daarnaast speelt de oriëntatie een grote rol, wat de architecturale vrijheid wat kan beperken. Ook bewust ventilatiegebruik is erg belangrijk voor een gezond binnenklimaat. Je zet je ramen dus niet zomaar open omdat het systeem anders niet optimaal werkt.
Goed gezien met KBC
Wonen, werken, leven: het brengt allemaal uitdagingen met zich mee. Bij KBC houden we je graag op de hoogte van wat er leeft op het vlak van huisvesting, energie, duurzaamheid en mobiliteit. Ontdek bijvoorbeeld wat de energielening of renovatielening kan betekenen voor jouw project, en kom te weten hoe jij je woning energiezuinig kunt maken.
Kredietvorm: Lening op afbetaling. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kredietaanvraag door KBC Bank NV. Kredietgever: KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België. BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel.