Is heropbouwen een voorwaarde om vergoed te worden door de verzekering?

Is heropbouwen een voorwaarde om vergoed te worden door de verzekering?

Soms slaat het noodlot toe en gaat je volledige woning in vlammen op. Het is een situatie die je niemand toewenst. Nadat je de eerste emotionele klap verwerkt hebt en je een voorlopige woning hebt geregeld, duiken al snel praktische vragen op. Zoals: ben ik verplicht om over te gaan tot heropbouw van mijn woning, en op welke manier wordt die heropbouw dan vergoed door de verzekering? Meestal hoef je niet opnieuw te bouwen om vergoed te worden en sta je dus voor de keuze: je woning heropbouwen of niet? En als je wel heropbouwt, ga je dan groter of kleiner wonen?

Je woning heropbouwen

Heropbouw woning verzekering

Wanneer een brand je woning totaal heeft vernield, kom je voor de keuze te staan: bouw je je woning opnieuw op of niet? Die keuze hangt af van je huidige situatie. Misschien heb je ondertussen een groter budget of een groter gezin en dus nood aan een grotere woning dan voorheen? Of heb je helemaal geen zin in nieuwbouw en zou je het liefst een woning of appartement kopen, omdat je toch al van plan was om kleiner te gaan wonen zodra de kinderen het huis uit zijn, of omdat je eindelijk van het onderhoud van je grote tuin af wilt?

Welke keuze je ook maakt, ga zeker na of je binnen je brandverzekering al dan niet vergoed wordt volgens de nieuwwaarde van je oorspronkelijke woning. Met nieuwwaarde bedoelen we de waarde van je woning als je ze vandaag opnieuw zou bouwen zoals de woning voor het schadegeval was. Meestal is heropbouw géén voorwaarde om vergoed te worden na een woningbrand, en kun je met het geld bijvoorbeeld ook een kleinere woning of een appartement kopen of gewoon iets huren.

Nieuwe bouwnormen

Verzekering heropbouw woning

De bouwnormen zijn de laatste jaren erg veranderd. Na een zwaar schadegeval, zoals bij een brand, moet je daarmee rekening houden. Soms zal blijken dat de kosten voor heropbouw van je woning hoger uitvallen onder invloed van die strengere (vaak aan energiezuinigheid gerelateerde) bouwnormen. Ook die kosten kunnen gedekt worden door een brandverzekering. Daarbij wordt dus niet alleen de ‘nieuwwaarde’ van de woning vergoed, maar ook een extra bedrag om te kunnen voldoen aan die extra normen.

Lening mazoutkosten

Hoge energierekening? Spreid je mazoutkosten.
Lening mazoutkosten

Vochtplek in de muur

Vocht in de muur? Of je een beroep kunt doen op je brandverzekering, hangt af van de specifieke oorzaak
Vochtplek in de muur

Hoe inbraak voorkomen?

Hoe voorkom je inbraak in je woning? En hoe bereid je je voor op eventuele schade bij diefstal?
Hoe inbraak voorkomen?

Tuinaanleg en -inrichting

Merk je dat het tijd is om je tuin definitief aan te leggen? Dit stappenplan helpt je op weg.
Tuinaanleg en -inrichting