Kopen of huren?

De pro’s en contra’s op een rijtje

Kopen of huren?

De pro’s en contra’s op een rijtje

Op zoek naar een nieuwe stek? Spannend! Maar wat is de beste optie voor jou, kopen of huren? Een vergelijkend overzicht.

Waarom huren?

Voordelen van huren

Misschien is huren in jouw geval de meest logische oplossing. Zeker indien je kapitaalbuffer nog niet helemaal is aangedikt. Huur je een woning, betaal je enkel de maandelijkse huur en lasten. Grote onderhoudswerken zijn voor de rekening van de eigenaar. Dat geeft je meer ruimte om te sparen voor later. Of om andere uitgaven te doen.

Huurders hoeven zich geen zorgen te maken over dure verzekeringen. Die kosten blijven beperkt: enkel je brandverzekering en familiale verzekering moet je in kaart brengen. Verzekeringen die gebonden zijn aan de eigendom? Daar bekommert de verhuurder zich wel om. Huren geeft je veel vrijheid. Je kunt zonder al te veel rompslomp verhuizen wanneer nieuwe kansen zich voordoen. 

Nadelen van huren

Er zijn ook mensen die liever niet huren. Ze vinden dat hun geld ‘verloren’ gaat aan een woning die helemaal niet hun eigendom is. Zomaar grote aanpassingen uitvoeren is quasi onmogelijk bij een huurwoning. Je bent afhankelijk van de eigenaar. Onthoud dat je hem de woonst in oorspronkelijke staat moet terugbezorgen aan het einde van de huur. Lastig wanneer je bijvoorbeeld in de muur moest boren om decoratie op te hangen.

Die huurdersvrijheid werkt ook in de omgekeerde richting: beslist de eigenaar plots om de huurwoning te verkopen, moet je op zoek naar een nieuwe stek. Zijn dat voor jou belangrijke nadelen? Dan is kopen mogelijk een betere keuze.

Waarom kopen?

Voordelen van kopen

Het is altijd verstandig beide opties met elkaar te vergelijken. In sommige gevallen is kopen gewoon voordeliger. Je kunt alvast terugvallen op een woonkrediet voor wat extra financiële zekerheid. Tip: Simuleer hier jouw woonproject en krijg meteen inzicht in het financiële plaatje.

Als je een woning koopt, dien je registratierechten te betalen. De hoogte ervan verschilt van het gewest waarin je woont. Elk gewest biedt ook een aantal fiscale vrijstellingen. Informeer bij je notaris voor de exacte voorwaarden. Voor meer informatie kun je terecht op www.premiezoeker.be.

Als je een huis koopt, kun je zoveel verbouwingen of vernieuwingen uitvoeren als je zelf wenst. Zo kun je de waarde van je woning verhogen. En dat is mooi meegenomen als je ooit besluit je stek te verkopen!

Nadelen van kopen

Maak de vergelijking tussen de maandelijkse terugbetaling van je woonkrediet en de maandelijks te betalen huur. Als je koopt moet je ook rekening houden met extra uitgaven zoals de jaarlijkse onroerende voorheffing. 

Ga je huren? Onze Checklist Huren wordt je handige tool!

Een woning huren en verhuizen, zoveel waar je moet aan denken. Met de Checklist Huren van KBC heb je alle taken in een overzicht, en kun je ze aan je eigen to-dolijst en agenda toevoegen.

Is deze pagina nuttig voor jou? Ja Neen

Maak je woning slim én veilig

Maak je woning slim én veilig

Alles in orde thuis? De slimme sensoren van KBC SmartHome sturen een signaal naar je smartphone als er iets mis is. Bestel nu je pakket!
Looptijd van je woonlening

Looptijd van je woonlening

Een woonkrediet is handig voor de financiering van je woning. Maar welke looptijd kies je daarbij?
Onverwachte kosten aan je huis

Onverwachte kosten aan je huis

Je vakantie annuleren of je spaarrekening plunderen omdat je plots onverwachte kosten aan je woning hebt? Met een lening verteer je die kosten veel beter.
Energiezuinig wonen hoeft niet onbetaalbaar te zijn

Energiezuinig wonen hoeft niet onbetaalbaar te zijn

Energiebesparende maatregelen hoeven geen grote hap uit je budget te nemen. Ontdek hoe je de financiering spreidt.