met Kate op vakantie

Minder belastingen betalen? Met een erfenissprong bespaar je op je erfbelasting.

Op zoek naar een fiscaal interessante manier om je kleinkinderen vooruit te helpen? Dan is een erfenissprong ideaal om erfbelasting te besparen.

Erfenissprong: laat een deel van je erfenis rechtstreeks na aan je kleinkinderen

Met een erfenissprong laat je een deel van je vermogen rechtstreeks na aan je kleinkinderen. Dat kan interessant zijn als je kinderen voldoende eigen vermogen hebben. Zo kunnen je kleinkinderen dat geld bijvoorbeeld gebruiken om een eigen huis te kopen of een zaak te starten. Bovendien betalen ze maar 1 keer erfbelasting op wat ze van jou erven.

Een erfenissprong kan fiscaal voordelig zijn

Wat is het voordeel van zo’n erfenissprong? In principe erven eerst je kinderen jouw vermogen en je kleinkinderen op hun beurt het vermogen van hun ouders. Je kinderen betalen erfbelasting op wat ze van je erven. Als je kinderen erven, betalen zij een eerste keer erfbelasting. Als zij overlijden, betalen hun kinderen, jouw kleinkinderen, nog eens erfbelasting op het hele vermogen.

Tip: in het Vlaams Gewest kun je tot 12.500 euro belastingvrij nalaten aan je kleinkind.

Hoe laat je je kleinkinderen fiscaal voordelig erven?

Beslis je om een deel van je erfenis rechtstreeks na te laten aan je kleinkinderen? Dan stel je ze het best aan als begunstigde in je testament of in een beleggingsverzekering.

Interesse in een beleggingsverzekering? Je kunt kiezen uit 3 formules:
• Een eenmalige storting in je beleggingsverzekering
• Een beleggingsplan met een beleggingsverzekering om gespreid te beleggen voor je kleinkind
• Een combinatie van een eenmalige storting en een beleggingsplan met een beleggingsverzekering

Goed om te weten: je behoudt het bedrag in je beleggingsverzekering tot aan je overlijden. Zo kun je de begunstiging nog altijd veranderen als je dat zou willen.

Advies nodig?

Maak gerust een afspraak. We helpen je graag verder met je plannen.
Maak een afspraak