Beleggen in fondsen voor beginners

Beleggen in fondsen voor beginners

Beleggen in fondsen kan een goed idee zijn voor beginners. Het is een comfortabele vorm van beleggen die heel wat voordelen biedt.

Je belegt per definitie gespreid, het fonds wordt beheerd door professionelen, het is laagdrempelig en er is een uitgebreid aanbod, waardoor zowat elk type belegger zijn gading vindt. In ruil daarvoor betaal je bepaalde kosten.

Een ‘fonds’ is een populaire benaming voor een instelling voor collectieve belegging. Het is een gemeenschappelijke pot waarin vele kleintjes samen een groot bedrag bijeenbrengen. De fondsbeheerder belegt vervolgens dat bedrag volgens een vooraf bepaalde strategie.

Voordelen van fondsen voor beginnende beleggers

1. Ruime spreiding

‘Leg niet al je eieren in 1 mand’ is een van de belangrijkste beurswijsheden. En dat is precies wat een fonds voor je doet. Een van de grote voordelen van deze beleggingsvorm is de ruime spreiding over verschillende producten. Dat kunnen aandelen, obligaties, vastgoed, goud of andere beleggingsproducten zijn.

Voldoende spreiding is belangrijk, omdat dat het beleggingsrisico beperkt. Een voorbeeld:

Je belegt in een fonds dat op zijn beurt belegt in de volledige vastgoedsector. Daardoor heeft een individueel faillissement van een bouwbedrijf bijna geen invloed op je winst of verlies. Zolang de bouwsector in het algemeen het goed doet, doe jij het ook goed.

Zo’n spreiding is normaal gezien enkel haalbaar voor professionele beleggers. Dankzij beleggingsfondsen kunnen ook kleine particuliere beleggers in een hele brede waaier aan aandelen, obligaties en meer beleggen.

2. Je hoeft zelf de financiële markten niet van nabij te volgen

Beginnen met beleggen in fondsen

Financiële experts beheren het beleggingsfonds. Zij passen de samenstelling van de aandelen en obligaties in je fonds aan volgens een vooraf bepaalde strategie. Daarbij spelen ze in op de huidige toestand op de financiële markten.

3. Combineer aandelen en obligaties in gemengde fondsen

Fondsen bestaan in alle soorten en maten. Je kunt bijvoorbeeld een fonds kiezen dat uitsluitend handelt in aandelen of net in obligaties. In het eerste geval zal je in het algemeen meer risico lopen dan in het tweede. Een gemengd fonds kiezen kan natuurlijk ook. Dat handelt zowel in aandelen als in obligaties, waardoor je weer meer gespreid belegt.

4. Ruime keuze

Beginnen met beleggen in fondsen

Er is voor zowat elk type belegger een interessant fonds. Ben je een voorzichtige belegger of neem je extra risico voor een hoger potentieel rendement? Dat bepaalt je beleggersprofiel. Je kiest zelf een fonds dat overeenkomt met hoeveel risico je wilt nemen, van defensief tot zeer dynamisch.

Je kunt ook gaan voor een fonds met kapitaalbescherming of met bodemgrensbewaking. In het geval van kapitaalbescherming wordt het fonds zo opgesteld, dat je in principe je volledige investering – of een deel ervan – terugkrijgt op de einddatum van het fonds.

Bodemgrensbewaking wil zeggen dat het fonds ernaar streeft om gedurende een vaste periode niet onder een bepaalde grens te zakken.

Krijg je liever eerst advies van ons? Dat kan natuurlijk ook! Neem daarvoor contact op met je KBC-kantoor of KBC Live.

5. Zowel voor kleine als grote vermogens

Je hoeft geen groot vermogen te hebben om te beleggen in fondsen. Met een beleggingsplan beleg je vanaf 25 euro per maand. Wil je een groter vermogen beleggen? Ook dan kunnen beleggingsfondsen interessant zijn.

Interesse om te beleggen? We helpen je graag!

Klik op de banner hieronder en ontdek hoe je mobiel start met beleggen.

Ken je ExpertEase al? Daarmee kies je een beleggingsfonds dat actief beheerd wordt door onze experts. Klik hieronder op de link en ontdek er alles over.

Heb je een groter vermogen? Dat vraagt om een specifiekere aanpak. Kies daarom voor de KBC-Premium Banking. Klik op de link hieronder voor meer informatie.

Beleggen voor beginners

Wat kost beleggen in beleggingsfondsen?

Waar vind je wat een beleggingsfonds kost? En om welke kosten gaat dat dan?