Beleggen in vreemde valuta: hiermee moet je rekening houden
Beleggen in vreemde valuta: hiermee moet je rekening houden

Beleggen in vreemde munten

Wat zijn de aandachtspunten?

Beleggen in vreemde munten

Wat zijn de aandachtspunten?

Heb je een mooi kapitaal opzij staan dat je niet meteen nodig hebt? Dan heb je alle middelen voorhanden om te beleggen. In vreemde valuta, bijvoorbeeld. Maar is het wel verstandig om te investeren in vreemde munten? Jazeker, zolang je niet overhaast te werk gaat en rekening houdt met enkele aandachtspunten. We sommen de belangrijkste voor je op.

Sterk schommelende markt

Beleggen in vreemde munten, ook wel valuta of deviezen genoemd, vergt een doordachte aanpak. Je hebt namelijk te maken met een sterk schommelende markt. De waarde van vreemde valuta ten opzichte van de euro stijgt of daalt voortdurend. In de meeste gevallen wordt die waarde uitgedrukt als het bedrag in de vreemde munt dat overeenkomt met 1 euro. De actuele wisselkoersen vind je op de meeste financiële websites en op de website van de Nationale Bank.

Meer schommelingen = meer risico’s

Een basisregel voor elke belegger: hoe meer de koersen schommelen, hoe hoger het beleggingsrisico. En dat geldt zeker voor wie wil beleggen in vreemde valuta. Wisselkoersen zijn erg moeilijk te voorspellen. Gokken op een stijging of een daling van een munt is dus geen goed idee. Zeker als je weet dat zelfs ervaren beleggers geregeld inschattingsfouten maken als het aankomt op de trends in de wisselmarkten. Begin dus nooit onvoorbereid aan een belegging in vreemde munten. Win de nodige achtergrondinformatie in en ga te rade bij een financieel expert.

Risicospreiding werkt

Nog een belangrijke regel in de beleggingswereld: spreid de risico’s. Want wie het houdt bij één munt, loopt het risico dat de volledige portefeuille deelt in de klappen. Ook bij beleggingen in vreemde munten kun je maximaal diversifiëren. Houd dat zeker in je achterhoofd als je investeert in munten van minder stabiele economieën.

Verschillende formules

Beleggen in vreemde munten is mogelijk volgens verschillende formules:

  • Erg populair zijn obligaties in valuta. Concreet: je belegt in bedrijfsobligaties, die in veel verschillende munten worden uitgegeven. Het rendement daarop hangt af van de interest die de obligatie opbrengt en van de waarde-ontwikkeling van de vreemde munt.
  • Een andere optie is een termijnrekening in valuta openen. Het rendement op deze belegging hangt af van de interest die de termijnrekening opbrengt en van de ontwikkeling van de wisselkoers van de munt waarin je belegt.
  • Bij aandelen in valuta is het rendement afhankelijk van de koersontwikkeling van het aandeel en van de waardeontwikkeling van de munt. Wie meer zekerheid wil, kan kiezen voor een beleggingsfonds in valuta.

Daarnaast zijn er nog heel wat speculatieve valutabeleggingen mogelijk. De risico’s zijn hier echter hoog. Informeer je dus altijd grondig over het beleggingsproduct in kwestie.

Don’ts om te onthouden

Wil je liever niet geconfronteerd worden met onaangename verrassingen? Houd dan rekening met de volgende don’ts:

  • Ga niet voor de snelle winst. De zogenoemde ‘forex-handel’, waarbij vreemde munten snel gekocht en weer verkocht worden, is erg speculatief en gaat dus gepaard met grote risico’s.
  • Waag geen gokjes. Ga voor kredietwaardigheid en beperk het risico op wanbetaling. Hoe exotischer de munt, hoe bedachtzamer je te werk moet gaan. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor obligaties van supranationale instellingen.
  • Laat het niet op zijn beloop. Volg je beleggingen van nabij op, want wisselkoersen zijn erg onvoorspelbaar.

Herberekening van de productscore

Hier vind je en overzicht van alle spaar- en beleggingsproducten waarvan het overeenstemmende risicoprofiel recent wijzigde.

Beleggen met persoonlijk advies van een expert

Hulp nodig bij beleggen? KBC geeft je de nodige ondersteuning en advies. Ontdek nu onze formule voor persoonlijk beleggingsadvies!

Fondsenzoeker

Zoek een beleggingsfonds in de fondsenzoeker van KBC Asset Management.

Een termijnbelegging openen

Via KBC Touch een termijnbelegging openen? Natuurlijk. Ontdek hoe.