Beleggen op korte termijn of lange termijn?

Je wilt natuurlijk liefst een zo hoog mogelijk rendement behalen met beleggen. Dus van een paar uur tot 10 jaar, hoe lang geef je je geld idealiter de tijd om te renderen? Of je beter opteert voor de korte of lange termijn hangt af van je situatie, doelen en kennis. We vatten beide strategieën met voor- en nadelen samen zodat je kunt bepalen welke aanpak het best bij je past.

Wanneer kiezen voor de korte of net de lange termijn?

Konden we maar eenduidig zeggen wat het best werkt. Maar dat hangt af van tal van factoren en de risico’s en kosten die je bereid bent te dragen. Soms is beleggen op korte termijn beter, soms op lange termijn.

Het gunstig inschatten van forse koersbewegingen op korte tijd kan absoluut veel opbrengst opleveren. Mooi in theorie, maar in de praktijk blijkt dat voorspellen toch niet zo makkelijk. Wie op deze manier verlies lijdt, stopt vaak met beleggen. En dat is jammer, want net dié belegger had meer kans gemaakt op een hoger rendement als die voor de trage maar gestage aanpak koos.

Algemeen genomen geeft de lange termijn minder kans op een ongelukkige timing of inschattingsfouten. Je geld kan dan namelijk alle marktschommelingen langer verteren. Bovendien helpt het eventuele beleggingsstress onder controle te houden, je hoeft immers niet elke minuut te checken hoe je investeringen presteren.

Beleggen op korte termijn

Beleggen op korte termijn is actief beleggen. Je wilt dan een zo hoog mogelijk rendement op een zo kort mogelijke tijd behalen, van binnen enkele uren tot enkele jaren. De aanpak waarbij je zelfs al binnen een paar uur verhandelt, heet eigenlijk ‘speculeren’.

Het najagen van een hoog rendement brengt wel de nodige risico’s en uiteraard ook kosten met zich mee. Als je bereid bent om veel aandacht en tijd in het opvolgen van je beleggingen te steken én je beschikt over de nodige kennis, kun je opteren voor kortere termijnen.

Voordelen

  • Mogelijk een hogere opbrengst
  • Geld mogelijk sneller weer ter beschikking

Nadelen

  • Hoger risico door marktschommelingen
  • Voldoende tijd voor opvolging hebben
  • Beleggingskennis nodig

Aan de slag met kortetermijnbeleggingen?
Via ons online beleggingsplatform Bolero kun je zelf online op de beurs beleggen.

Zelf beleggen

Beleggen op lange termijn

Wanneer je op lange termijn belegt, laat je de markt langere tijd zijn gang gaan. Liefst een aantal jaren of eigenlijk: hoe langer hoe beter. Je hoeft je dan minder aan te trekken van marktschommelingen, want doorheen de tijd weet deze zich steeds recht te trekken.

Bij een langetermijnbelegging kun je meer gevarieerd beleggen waardoor je minder afhankelijk bent van de resultaten van één bedrijf of sector. De risico’s verkleinen (maar verdwijnen natuurlijk niet helemaal) daardoor. Bovendien is één van de grootste voordelen, dat je kunt profiteren van het ‘kapitalisatie-effect’, dat betekent dat de mogelijke opbrengst van je belegging op zijn beurt ook nog eens kan opbrengen. Hoe langer je belegt, hoe sterker je vermogen kan groeien door dat effect.

Voordelen

  • Minder risicovol
  • Veel minder opvolging nodig
  • Niet veel beleggingskennis nodig

Nadelen

  • Mogelijk wat lagere opbrengst dan kortetermijnbeleggingen
  • Je geld steekt voor langere tijd in beleggingen

Langetermijnbeleggingen, iets voor jou? 
In een beleggingsplan kun je gespreid in de tijd beleggen met een bedrag naar keuze.

Beleggen in een beleggingsplan

Eerst nog verder verdiepen?

Verken je graag alle mogelijkheden om te beginnen met beleggen, of bespreek je jouw ideale aanpak liefst eerst met een medewerker van KBC? Contacteer dan KBC Live of maak een afspraak voor een adviesgesprek.