Beleggen: wat is het ideale bedrag?

Ontdek je mogelijkheden

Beleggen: wat is het ideale bedrag?

Ontdek je mogelijkheden

Een kleine som? Een grote som? Hoeveel geld beleg je ideaal? Het antwoord is simpel: de ideale aanpak is voor ieder type belegger anders! Afhankelijk van het bedrag dat je kunt missen en de periode waarin je dat geld kunt missen, zien die mogelijkheden er anders uit. Want wil je je geld potentieel meer laten renderen dan op een klassieke spaarrekening, dan biedt beleggen je tal van mogelijkheden. 

Maar het is ook risicovoller. Voor elk beleggersprofiel is er een geschikte belegging. Je beleggersprofiel weerspiegelt welk type belegger je bent en hoe je staat tegenover rendement en risico van je beleggingen. Een hoger rendement gaat namelijk samen met een hoger risico.

Beleggen met een klein bedrag

Zet je je eerste stappen als belegger? Met een klein bedrag kun je ook al starten. Open een beleggingsplan of beleg je wisselgeld.

Beleggingsplan

Met een beleggingsplan krijg je toegang tot een beter gespreide portefeuille met lagere inleg. Om zelf goedgespreid te beleggen in aandelen en obligaties, heb je een groot kapitaal nodig. Maar met een beleggingsplan kun je al met een klein bedrag gespreid beleggen. Je verdeelt je geld op die manier niet alleen over verschillende vormen van beleggingen maar ook doorheen de tijd.

Hoeveel geld heb je nodig om te beleggen?
 • Je kunt al beleggen vanaf 25 euro per maand.
 • Je bepaalt zelf met welke regelmaat je bijstort in je beleggingsplan. Dat is in principe maandelijks, maar je kunt het bijstorten ook pauzeren en weer opstarten wanneer je dat wenst.
 • Je belegt je geld in (een) onderliggend(e) fonds(en) die door professionele fondsbeheerders worden beheerd.
 • Je geld wordt verdeeld over een mix van beleggingen (bv. aandelen, obligaties,...).
 • Je geld wordt gespreid in de tijd belegd.

Beleggen met je wisselgeld

 • Je belegt met een klein bedrag.
 • Telkens als er geld van je zichtrekening gaat. Zo groeit je beleggingskapitaal moeiteloos aan.
 • Ook voor wie al een beleggingsplan heeft.
 • Je belegt eenvoudig in enkele tikken, in KBC Mobile.
Op je bankrekening vinden een pak verrichtingen plaats: overschrijvingen, doorlopende betalingsopdrachten, betalingen, noem maar op. Start je met het beleggen van je wisselgeld, dan worden je uitgaven naar de volgende euro afgerond. Zodra je op die manier aan 10 euro komt, stort je die automatisch in je beleggingsplan. Zo beleg je eenvoudig zonder het al te erg te voelen in je portemonnee.

Deze belegging doe je op je eigen initiatief, zonder beleggingsadvies van KBC Bank. KBC Bank beoordeelt dus niet of dit voor jou een geschikte belegging is en kan niet volledig nagaan of je tot de doelmarkt van het beleggingsproduct behoort. Wil je meer informatie over de mogelijkheden om beleggingsadvies van KBC Bank te krijgen, contacteer dan je KBC-kantoor of KBC Live.

Beleggen met een groter bedrag

Kun je een groter bedrag voor lange tijd missen? Dan biedt dat nieuwe perspectieven en voordelen.

Risico spreiden door te beleggen in een fonds

Als je belegt in een fonds heb je het voordeel dat je je risico spreidt, omdat je kapitaal gespreid wordt over een groot aantal aandelen en/of obligaties. Op die manier wordt je rendement minder sterk beïnvloed als 1 van deze aandelen het niet goed doet. Bovendien biedt KBC een ruim fondsenaanbod aan, zodat elk type belegger zijn gading vindt. Bijkomend voordeel is dat je zelf niets hoeft te doen als je belegt in een fonds. De fondsbeheerders beleggen je geld overeenkomstig het vastgestelde beleggingsbeleid. De beheerders van het fonds spelen in op de evolutie van de financiële markten, volgens het vastgelegde beleggingsbeleid. Zij doen het meeste werk voor je.

Kapitalisatie-effect

Het kapitalisatie-effect, ook gekend als het samengestelde interest of het rente-op-rente-effect betekent dat je rente krijgt op de rente die je voordien al kreeg. Het potentiële rendement van je belegging kan dus op zijn beurt ook nog eens rendement opbrengen. Zo houd je aan het einde van de rit in principe meer over dan dat je de winst ieder jaar laat uitkeren. Dat resulteert in een steeds versnellende, exponentiële curve. Met andere woorden: hoe vroeger je start met beleggen, hoe meer dat effect speelt en hoe sterker je vermogen kan groeien.

Kun je kapitaal voor langere tijd missen en begin je zo vroeg mogelijk met (her)beleggen, dan hou je zo aan het einde van de rit in principe meer over dan dat je de winst ieder jaar laat uitkeren.

Wat moet je nog weten voor je gaat beleggen?

 • Beleggen doe je met geld dat je niet nodig hebt. Voorzie altijd een buffer voor onvoorziene kosten
 • Beleggen doe je tevens op lange termijn. Zo vlak je de effecten van een slecht instapmoment uit. 
 • Als je belegt bestaat de kans dat je een deel van je inleg of zelfs je volledig inleg verliest.
 • Net zoals de meeste beleggingen zijn ook beleggingsfondsen onderworpen aan belastingen en heffingen, zoals de beursbelasting of roerende voorheffing. De fiscale behandeling van je belegging hangt af van je individuele omstandigheden en kan in de toekomst wijzigen.
 • Aan beleggen zijn bepaalde kosten verbonden: instapkosten, beheerskosten enzovoort.

Interesse om te beleggen? We helpen je graag!Met advies
op basis van
je profiel
Afsluiten
in KBC Mobile
Minimum Duurzame
producten kiezen mogelijk
Beheren in KBC Mobile mogelijkEigen keuze
fonds


Beleggen
met je wisselgeld
Lees hoe het werkt

10 euro
Beleggingsplan
Meer info


25 euro
Beleggen met advies
Lees hoe je het doet

50 euro
*

(*) Afhankelijk van je profiel en duurzaamheidskeuze

Beleggen voor beginners

Een beleggingsplan is een eenvoudige manier om te beleggen voor beginners. Bekijk snel jouw opties om te starten met beleggen.

Wat kost beleggen in beleggingsfondsen?

Waar vind je wat een beleggingsfonds kost? En om welke kosten gaat dat dan?