Waarom beleggen in beleggingsfondsen?

Waarom beleggen in beleggingsfondsen?

Eerst en vooral, wat zijn beleggingsfondsen eigenlijk?

information-expr-quote--glyph
Een beleggingsfonds is een populaire naam voor een Instelling voor Collectieve Belegging (ICB). Het fonds verzamelt de centen van individuele beleggers en belegt die gezamenlijk volgens een vooraf bepaalde beleggingsstrategie."

Beleggingsfondsen hebben heel wat voordelen.

1. Spreiding – ‘leg niet al je eieren in 1 mand’

Als je in een klein aantal aandelen belegt, wordt je rendement sterker beïnvloed als 1 van die aandelen het niet goed doet. Met fondsen daarentegen is je risico beter gespreid, omdat je met kleinere bedragen kunt beleggen in veel verschillende producten en bedrijven.

2. Aanbod – ‘voor ieder wat wils’

KBC biedt een ruim fondsenaanbod aan, zodat de meeste beleggers hun gading zullen vinden. Beleggen in fondsen is niet zonder risico. Ben je een voorzichtige belegger, of ga je eerder op zoek naar rendement?

Afhankelijk van het beleggingsbeleid van het fonds loop je kleiner of groter risico om (een deel van) je oorspronkelijke kapitaal te verliezen. Om dit risico in te perken, zijn er ook KBC-beleggingsfondsen die een bepaalde bescherming van je belegde kapitaal bieden.

Heb je interesse in een bepaald beleggingsthema of wil je je eigen accenten leggen in je beleggingsportefeuille? KBC biedt je daarvoor een ruim aanbod aan fondsen.

Daartegenover staan enkele aandachtspunten:

1. Een voldoende lange beleggingshorizon

Wél belangrijk is dat je een voldoende lange beleggingshorizon hebt. Beleggen wordt vaak pas interessant op langere termijn.

2. Potentiële opbrengst hangt samen met het risico dat je bereid bent te nemen

Speel je op veilig, dan is je mogelijke opbrengst waarschijnlijk lager. Neem je meer risico, dan heb je potentieel een hoger rendement, maar is ook het risico op verlies hoger.

3. Beleg in beleggingsproducten die je kent en waarmee je al wat ervaring hebt

Wat gebeurt er met de opbrengsten uit het fonds?

Wanneer je in fondsen belegt, kies je meestal wat er gebeurt met de opbrengsten van de aandelen of obligaties waarin het fonds belegt.

  • Herbeleggen
    Het fonds herbelegt de opbrengsten, die op hun beurt zelf winst kunnen generen. We spreken dan over fondsen met kapitalisatie van opbrengsten. Dat effect kan op termijn een mooi extraatje opleveren.

  • Uitkeren
    Het fonds keert de opbrengsten uit. Dat is interessant als je een inkomen wilt uit de opbrengst van je beleggingen. In dat geval kies je voor fondsen met uitkering of distributie van opbrengsten.

Daartegenover staan natuurlijk bepaalde kosten. De bekendste zijn de instap- en uitstapkosten, beheerskosten en transactiekosten. Hoeveel je precies betaalt, vind je terug in de prospectus van het fonds. Ook hier vind je meer info over ‘Wat kost beleggen in fondsen’.

Voor wie zijn beleggingsfondsen?

Je hoeft echt geen groot vermogen te hebben om te beleggen in beleggingsfondsen. Met een beleggingsplan kun je al vanaf 25 euro per maand op zoek gaan naar een potentieel hoger rendement voor je spaargeld.

Het is ook niet nodig expert te zijn in de internationale financiële markten. Die zijn onderhevig aan dagelijkse koersschommelingen. De fondsbeheerder past de posities in het fonds aan, aan de actuele toestand op de financiële markten.

Interesse om te beleggen? We helpen je graag verder!

Klik op de banner hieronder en ontdek alles over hoe je mobiel start met beleggen.

Ken je KBC Easy Invest Service al? Daarmee kies jij een beleggingsfonds dat actief beheerd wordt door onze experts. Klik hieronder op de link en ontdek er alles over.

Heb je een groter vermogen? Dat vraagt om een specifiekere aanpak. Kies daarom voor KBC-Premium Banking. Klik op de link hieronder voor meer informatie.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen

  • Investeren in een betere samenleving
  • Een leefbare wereld voor volgende generaties
  • Marktconform rendement

Wat kost beleggen in beleggingsfondsen?

Waar vind je wat een beleggingsfonds kost? En om welke kosten gaat dat dan?