Contactloos betalen met je kaart

In de winkel vlot betalen met je kaart? Dat doe je contactloos. Hoe het werkt en hoe je het activeert, leggen we je graag uit.

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen werkt op basis van NFC (ofwel: Near Field Communication). Deze technologie zorgt ervoor dat je betaalmiddel vanop een korte afstand met de betaalterminal “communiceert”. Zo hoef je je debetkaart bijvoorbeeld niet meer ín de betaalterminal te steken, maar volstaat het om je kaart er gewoonweg dicht bij te houden. Contactloze betalingen worden op dezelfde veilige manier verwerkt als gewone kaartbetalingen met pincode.

Bij KBC hebben we een uitgebreid aanbod contactloze betaalmethodes waarmee je altijd vlot en veilig betaalt.

Vergelijk al onze betaalmethodes

Hoe kun je contactloos betalen met je betaalkaart?

Houd je debetkaart of kredietkaart enkele seconden vlakbij de betaalterminal ter hoogte van het symbool voor contactloos betalen (ertegen hoeft niet).

 • Onder de 50 euro hoef je je geheime code niet in te geven. Betalingen boven de 50 euro bevestig je wel met je pincode
 • Doe je opeenvolgende contactloze betalingen zonder pincode voor meer dan 150 euro (bijvoorbeeld 45 euro + 45 euro + 45 euro + 25 euro)? Dan moet je bij de laatste betaling je betaalkaart in de terminal steken en je pincode intikken. 

Hoe weet je of je contactloos kunt betalen?

Met elke debetkaart en kredietkaart waarop het icoontje voor contactloos betalen staat, kun je betalen zonder het toestel aan te raken. Dat zie je aan de 4 'radiogolfjes' op je kaart. Lukt het niet, dan heb je wellicht de functie om contactloos te betalen uitgeschakeld. Check dit in KBC Mobile of in KBC Touch. Of vraag aan Kate, je digitale assistent in KBC Mobile, om contactloos betalen te activeren.

Achterzijde KBC-Debetkaart (rechtsonderaan)

Achterzijde KBC-Kredietkaart (rechtsonderaan)

Stel je vraag aan Kate
Vraag een contactloze betaalkaart aan

Hoe activeer je contactloos betalen?

Voor je debetkaart

 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik op 'Mijn KBC'
 3. Selecteer je debetkaart onder 'Betaalmiddelen'
 4. Activeer 'Contactloos betalen'
 

Voor je kredietkaart

 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik op 'Mijn KBC'
 3. Selecteer je kredietkaart onder 'Betaalmiddelen'
 4. Tik op de drie puntjes rechtsboven
 5. Activeer 'Contactloos betalen'

 

Ontdek in deze demo hoe je contactloos betalen met je debetkaart activeert.

Vraag het aan Kate

 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik rechtsboven op Kate
 3. Typ ‘activeer contactloos betalen

Kate helpt je meteen verder.

Voor je debetkaart

 1. Meld je aan in KBC Touch
 2. Klik op het overzicht 'Betalen' bovenaan rechts op '...Meer'
 3. Kies 'Debetkaarten'
 4. Kies je debetkaart
 5. Ga naar 'Beheer'
 6. Activeer 'Contactloos betalen'
 

Voor je kredietkaart

 1. Meld je aan in KBC Touch
 2. Kies je kredietkaart op het overzicht 'Betalen' onder 'Kredietkaarten' 
 3. Ga naar 'Beheer kaart'
 4. Activeer 'Contactloos betalen'

Nog geen KBC-klant?

Open dan snel de zichtrekening van jouw keuze. Zodra je nieuwe debetkaart in de bus ligt, kun je eenvoudig contactloos betalen op verschillende manieren.

Veelgestelde vragen (FAQ)

limiet, contactloos, betalen

Heeft je debetkaart of kredietkaart het contactloos symbool op de voorkant staan? Heeft de betaalterminal hetzelfde symbool? Dan kun je contactloos betalen!

Houd je kaart even dicht bij de betaalterminal totdat je ziet dat de betaling werd aanvaard. Voor kleine aankopen tot 50 euro moet je zelfs geen pincode ingeven. Wanneer je opeenvolgende transacties hebt gedaan en je bereikt daarmee een totaalbedrag van 150 euro, dan zul je opnieuw je kaart in de terminal moeten steken en je pincode invoeren. Pas nadien kun je opnieuw contactloos betalen.

Ja! Contactloze betalingen worden op dezelfde veilige manier verwerkt als gewone kaartbetalingen met pincode. Wees gerust: er zal geen betaling gebeuren als je smartphone of kaart langs een betaalterminal loopt. Het is noodzakelijk dat je je betaalmiddel echt tegen de terminal houdt.

Een aankoop van maximaal 50 euro (of een parkeerticket tot 50 euro) kun je contactloos betalen zonder pincode. Hogere bedragen moet je altijd bevestigen met een pincode (of een andere beveiligingsmethode van je smartphone).

Wanneer je opeenvolgende transacties hebt gedaan en je bereikt daarmee een totaalbedrag van 150 euro, dan zul je opnieuw een pincode moeten invoeren of je kaart in de terminal steken. Pas nadien kun je opnieuw contactloos betalen.

Dat is niet nodig. Je kunt ook contactloos betalen door je portefeuille tegen de betaalterminal te houden. Let wel, dat kan alleen als er maar één contactloze (betaal)kaart in je portefeuille steekt.

Je betaalt geen extra kosten. De functie contactloos betalen is inbegrepen in de prijs van je betaalkaart.

Je kan zowel in binnen- als buitenland contactloos betalen bij handelaars waar je het “contactloos betalen”-pictogram op de betaalterminal ziet.

Je kunt bij elke betaling zelf beslissen of je contactloos betaalt. De handelaar geeft altijd eerst het bedrag in op de betaalterminal of kassa. Daarna heb je de keuze om ofwel contactloos te betalen (met je kaart of smartphone) ofwel je kaart in de terminal te steken.

Vooral voor kleine uitgaven tot en met 50 euro is contactloos betalen heel geschikt. Je hoeft dan immers je pincode niet in te toetsen op de betaalterminal. Ideaal als je gehaast bent!

Voor contactloze betalingen boven 50 euro wordt je pincode gevraagd. In parkeergarages is dit vanaf 50 euro. In het buitenland kunnen lagere limieten van toepassing zijn.

Je kunt opeenvolgende betalingen zonder pincode doen tot een totaalbedrag van 150 euro. Is deze limiet bereikt, dan moet je voor de veiligheid je betaalkaart in de betaalterminal steken en je pincode intoetsen. In het geval van een smartphone of smartwatch moet je opnieuw je pincode (of andere gekozen beveiligingsmethode) invoeren. Zo zijn we er zeker van dat jij de eigenaar van de kaart bent.

Een voorbeeld

 • Je doet een paar kleine boodschappen in de supermarkt voor 50 euro. Je betaalt contactloos zonder pincode.
 • Je koopt een sjaal voor 49 euro. Je betaalt contactloos zonder pincode.
 • De volgende dag koop je cinematickets voor 46 euro. Je betaalt contactloos. 
 • Bij je volgende contactloze betaling moet je je pincode intoetsen omdat het totaalbedrag aan opeenvolgende contactloze betalingen meer dan 150 euro bedraagt.

Je kunt zelf aangeven of je gebruik wilt maken van de contactloze betaalmethode in onze digitale toepassingen (KBC Mobile, KBC Touch of KBC Business Dashboard). Ga hiervoor naar het beheer van je betaalkaart(en). Per kaart kun je de contactloze functie aan- of uitzetten. 

Of vraag aan Kate om contactloos betalen uit te zetten.

De KBC-betaalkaart waarmee je contactloos kunt betalen, heeft dit symbool op de voorzijde van de kaart.

Wil je ook graag contactloos betalen maar heb je nog geen betaalkaart die daarvoor geschikt is? Vraag dan een nieuwe betaalkaart aan via KBC Mobile, KBC Touch of in een KBC-kantoor in je buurt. Als houder van een KBC-Plusrekening is dat inbegrepen in je maandelijkse bijdrage.

Je kunt ook gewoon de vervaldatum van je huidige KBC-betaalkaart afwachten. We bezorgen je dan automatisch een nieuwe, contactloze betaalkaart.

Contactloos betalen werkt op basis van NFC (ofwel: Near Field Communication). In je KBC-betaalkaart is een antenne verwerkt die een draadloze verbinding maakt met de betaalterminal. Dit laat contactloze aankopen toe terwijl jij je kaart in handen houdt. Als je de kaart vlakbij het “contactloos betalen”-pictogram op de betaalterminal houdt, worden de gegevens uitgewisseld. Zodra je een geluidssignaal hoort, is de transactie uitgevoerd. Zo simpel is het!

Absoluut. De terminal schakelt automatisch uit zodra de betaling is uitgevoerd. Zelfs als je kaart binnen het bereik van de betaalterminal blijft, kan je aankoop geen twee keer aangerekend worden.

Check dan zeker onze FAQ.