Betalen in het buitenland

Welke betaalmiddelen neem je mee naar het buitenland?

Betalen in het buitenland

Welke betaalmiddelen neem je mee naar het buitenland?

Vertrek je voor korte of lange tijd naar het buitenland? Bij je aankomst in het buitenland is het altijd gemakkelijk als je cash in de lokale munt op zak hebt voor de eerste kleine aankopen. Vergeet ook vooral niet je debetkaart of kredietkaart mee te nemen.

Omruilen naar vreemde valuta

Voor landen die niet toegetreden zijn tot de euro is het aangewezen om een beperkte hoeveelheid vreemde munten op zak te hebben. Ben je al klant? Bestel dan je buitenlandse bankbiljetten online in KBC Touch. Tijdens de bestelling kies je zelf in welk kantoor je je buitenlandse bankbiljetten laat afleveren. 

 • Zorg er altijd voor dat je voldoende kleine coupures van vreemde munten bestelt. Op die manier kun je bij je aankomst in het buitenland de eerste aankopen gepast betalen.
 • Schommelt de wisselkoers van de munt van het land van bestemming hevig en ben je van plan een groter bedrag cash mee te nemen? Overweeg om je euro’s op voorhand, op een gunstig wisselkoersmoment, om te zetten in de munt van je bestemmingsland. Je kunt daarvoor een deviezenrekening openen bij KBC. Zo kun je enkele dagen voor je vertrek de vreemde munten van die deviezenrekening opvragen in je kantoor en eventueel profiteren van een voordeligere wisselkoers.

Geld afhalen in het buitenland

landenkaart waar je je bankkaart onbeperkt kunt gebruiken

Als je naar het buitenland vertrekt, neem dan zeker je debetkaart mee.

 • Ga je op vakantie binnen Europa? Dan kun je standaard geld afhalen met je debetkaart aan alle automaten waarop het Maestro-logo vermeld staat. Europese landen waar je je KBC-Debetkaart standaard onbeperkt kunt gebruiken.
 • Wil je geld afhalen buiten Europa? Dan moet je zelf je debetkaart tijdelijk openstellen voor wereldwijd gebruik. Dat regel je zelf in KBC Touch of KBC Mobile. De activatie van de kaart in gebieden buiten Europa gebeurt onmiddellijk. 

 

Een grote troef van de KBC-kredietkaart en de KBC-Prepaid Kaart is dat ze wereldwijd bruikbaar zijn. Opgelet: als je naar de Verenigde Staten reist, moet je bijkomende stappen zetten zodat je ook daar je krediet- en/of prepaid kaart kunt gebruiken!

 • In KBC Mobile en KBC Touch kun je je kaart eenvoudig zelf openstellen voor gebruik in de VS. Dat kan permanent, als je regelmatig naar de VS reist, of tijdelijk, voor de duur van je vakantie. De wijzigingen die je doorvoert, gaan onmiddellijk in.
 • Heb je geen toegang tot internetbankieren bij KBC? Contacteer dan je KBC-kantoor. Buiten de kantoortijden kun je ook terecht bij KBC Live.

Tip:

 • Blijf je in Europa? Dan beperk je de geografische bruikbaarheid van je KBC-kredietkaart en/of je KBC-Prepaid Kaart het best tot die regio. Dat regel je zelf eenvoudig online.
 • Controleer of je kredietkaart niet vervalt in de periode dat je in het buitenland verblijft. De vervaldatum van je kredietkaart vind je op de voorzijde van je kredietkaart.

Op de site van Visa, Mastercard en Maestro kun je met de ATM-Locator wereldwijd zoeken naar geldautomaten.

Betalen in het buitenland

Betalen met een debetkaart is te verkiezen boven het meenemen van grote hoeveelheden cash.

 • In Europa kun je betalen met je debetkaart aan alle automaten waarop het Maestro-logo vermeld staat. Die functie is standaard automatisch opengesteld op je kaart. Landen waar je je KBC-Debetkaart standaard onbeperkt kunt gebruiken.
 • Buiten Europa moet je zelf je debetkaart tijdelijk openstellen voor wereldwijd gebruik. Dat regel je zelf in KBC Touch of KBC Mobile (beheer kaartgebruik). De activatie van de kaart in gebieden buiten Europa gebeurt onmiddellijk. 

Opgelet: je kunt alleen geld opnemen aan automaten waarop het Maestro-logo vermeld staat.

Betalingen met je kredietkaart of prepaidkaart zijn standaard wereldwijd mogelijk behalve in de Verenigde Staten. Alleen als je de optie ‘gebruik wereldwijd (incl.USA)’ geactiveerd hebt via KBC Touch of KBC Mobile kun je er ook mee betalen in de Verenigde Staten.

Heb je geen toegang tot internetbankieren bij KBC? Contacteer dan je KBC-kantoor. Buiten de kantoortijden kun je ook terecht bij KBC Live.

Let op:

 • Heb je je kredietkaart of prepaidkaart vooraf niet opengesteld voor gebruik in de VS, dan kun je met je kaart ter plaatse alleen transacties met pincode uitvoeren, zoals een geldopneming.
 • Niets is zo handig als op een cruiseschip betalingen te doen met een kredietkaart. Vertrek je op cruise, vergeet dan niet je kredietkaart open te stellen voor gebruik in de VS. Cruiseboten varen vaak onder Amerikaanse vlag. Ze innen hun gelden via een Amerikaans netwerk. Al varen ze niet in Amerikaanse wateren, dan nog moet je je kaart voor wereldwijd gebruik openstellen.
 • Ook autoverhuurbedrijven met een Amerikaans moederbedrijf innen hun kaartbetalingen vaak via een Amerikaans netwerk. Heb je een auto gehuurd? Ook dan stel je het best je kredietkaart open voor gebruik in de VS. Prepaidkaarten worden vaak niet aanvaard bij autoverhuurbedrijven.

Je kaart verloren, gestolen of door een automaat ingeslikt?

Blokkeer je kaart dan onmiddellijk in KBC Mobile. Selecteer in 'Mijn KBC' de debetkaart die je wilt blokkeren en tik op 'Blokkeren of vervangen'. Tik vervolgens op 'Card Stop' en volg de stappen.

Of bel meteen naar Card Stop op 078 170 170. Card Stop blokkeert je kaart en zorgt voor een nieuwe kaart. Card Stop is 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar.

Ook Kate helpt je betalen in het buitenland

Je kaart deblokkeren? Vreemde munten bestellen? Je kaart in het buitenland gebruiken? Vraag het gerust aan Kate, je digitale assistent in KBC Mobile.

Stel je vraag aan Kate

De KBC-Kredietkaart Silver en de KBC-Kredietkaart Gold zijn kredietkaarten met als kaartuitgever KBC Bank NV, met zetel in Havenlaan 2, 1080 Brussel, België, BTW BE 0462.920.226, RPR Brussel, FSMA 026 256 A.

Het KBC Flex Budget is een kredietopening van onbepaalde duur met de KBC-Kredietkaart Silver, de KBC-Kredietkaart Gold of de KBC-Kredietkaart Platinum als bijkomend kredietopnemingsmiddel.

Kredietgever en kaartuitgever: KBC Bank NV. Onder voorbehoud van goedkeuring van je kaartaanvraag of kredietaanvraag door KBC Bank NV.