Contactloos betalen met je kaart

Betaal kleine aankopen zonder pincode

Contactloos betalen met je kaart

Betaal kleine aankopen zonder pincode

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen werkt op basis van NFC (ofwel: Near Field Communication). Deze technologie zorgt ervoor dat je betaalmiddel vanop een korte afstand met de betaalterminal “communiceert”. Zo hoef je je debetkaart bijvoorbeeld niet meer ín de betaalterminal te steken, maar volstaat het om je kaart of smartphone er gewoonweg dicht bij te houden. Contactloze betalingen worden op dezelfde veilige manier verwerkt als gewone kaartbetalingen met pincode.

Nog vragen over de werking van contactloos betalen? Check dan zeker onze FAQ.

Hoe kun je contactloos betalen met je debetkaart?

Houd je kaart enkele seconden vlakbij de betaalterminal ter hoogte van het symbool voor contactloos betalen (ertegen hoeft niet).

 • Onder de 50 euro hoef je je geheime code niet in te geven. Betalingen boven de 50 euro bevestig je wel met je pincode
 • Doe je opeenvolgende contactloze betalingen zonder pincode voor meer dan 100 euro (bijvoorbeeld 30 euro op maandag, 40 euro op dinsdag en 40 euro op woensdag)? Dan moet je bij de laatste betaling je betaalkaart in de terminal steken en je pincode intikken. 

Deze limieten zijn in België tijdelijk opgetrokken tijdens de coronacrisis. Meer info over veilig betalen tijdens de coronacrisis.

Hoe weet je of je contactloos kunt betalen?

Met elke debetkaart en kredietkaart waarop het icoontje voor contactloos betalen staat, kun je betalen zonder het toestel aan te raken. Dat zie je aan de 4 'radiogolfjes' op je kaart. Lukt het niet, dan heb je wellicht de functie om contactloos te betalen uitgeschakeld. Check dit in KBC Mobile of in KBC Touch.

Vraag een contactloze betaalkaart aan

Contactloos betalen activeren in KBC Mobile

Voor je debetkaart

 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik onderaan links op Betalen
 3. Tik bovenaan op Kaarten
 4. Kies je debetkaart
 5. Tik op 'Contactloos betalen'

Voor je kredietkaart

 1. Meld je aan in KBC Mobile
 2. Tik onderaan links op Betalen
 3. Tik bovenaan op Kaarten
 4. Kies je kredietkaart
 5. Tik bovenaan op Beheer
 6. Activeer 'Contactloos betalen'

Contactloos betalen activeren in KBC Touch

Voor je debetkaart

 1. Meld je aan in KBC Touch
 2. Klik op het overzicht Betalen bovenaan rechts op ...Meer
 3. Kies Debetkaarten
 4. Kies je debetkaart
 5. Ga naar Beheer
 6. Activeer 'Contactloos betalen'

Voor je kredietkaart

 1. Meld je aan in KBC Touch
 2. Kies je kredietkaart op het overzicht Betalen onder Kredietkaarten 
 3. Ga naar 'Beheer kaart'
 4. Activeer 'Contactloos betalen'

Nog geen KBC-klant?

Open dan snel een gratis zichtrekening. Zodra je nieuwe debetkaart in de bus ligt, kun je eenvoudig contactloos betalen op verschillende manieren.

Open nu een gratis zichtrekening

Veelgestelde vragen (FAQ)

Hoe betaal ik contactloos met KBC Mobile (smartphone)?

 1. Activeer de contactloze functie in KBC Mobile (onder het beheer van je 'Debetkaart'). Zolang de app op je smartphone blijft staan, kun je contactloos betalen met je smartphone.
 2. Hou je smartphone tegen de contactloze betaalterminal. Voor bedragen tot 50 euro moet je telefoon enkel aan staan. Het is dus niet nodig om je scherm nog eens extra te ontgrendelen of KBC Mobile te openen. 
 3. De betaalterminal bevestigt je betaling

Soms moet je nog je geheime code van KBC Mobile ingeven: als je een betaling boven 50 euro wilt doen, als je 5 keer na elkaar een bedrag onder de 50 euro betaald hebt of als het totaal van verschillende kleine betalingen de som van 100 euro overschrijdt. Na het ingeven van je geheime code moet je opnieuw je telefoon tegen de betaalterminal houden.

Hoe betaal ik contactloos met mijn KBC-betaalkaart?

Heeft je debetkaart of kredietkaart het contactloos symbool op de voorkant staan? Heeft de betaalterminal hetzelfde symbool? Dan kun je contactloos betalen!

Houd je kaart even dicht bij de betaalterminal totdat je ziet dat de betaling werd aanvaard. Voor kleine aankopen tot 50 euro moet je zelfs geen pincode ingeven. Wanneer je opeenvolgende transacties hebt gedaan en je bereikt daarmee een totaalbedrag van 100 euro, dan zul je opnieuw je kaart in de terminal moeten steken en je pincode invoeren. Pas nadien kun je opnieuw contactloos betalen.

Is contactloos betalen veilig?

Ja! Contactloze betalingen worden op dezelfde veilige manier verwerkt als gewone kaartbetalingen met pincode. Wees gerust: er zal geen betaling gebeuren als je smartphone of kaart langs een betaalterminal loopt. Het is noodzakelijk dat je je betaalmiddel echt tegen de terminal houdt.

Een aankoop van maximaal 50 euro (of een parkeerticket tot 50 euro) kun je contactloos betalen zonder pincode. Hogere bedragen moet je altijd bevestigen met een pincode (of een andere beveiligingsmethode van je smartphone).

Wanneer je opeenvolgende transacties hebt gedaan en je bereikt daarmee een totaalbedrag van 100 euro, dan zul je opnieuw een pincode moeten invoeren en/of je kaart in de terminal steken. Pas nadien kun je opnieuw contactloos betalen.

Moet ik mijn betaalkaart uit mijn portefeuille halen om contactloos te betalen met mijn kaart?

Dat is niet nodig. Je kunt ook contactloos betalen door je portefeuille tegen de betaalterminal te houden. Let wel, dat kan alleen als er maar één contactloze (betaal)kaart in je portefeuille steekt.

Moet ik mijn smartphone uit de beschermhoes halen om contactloos te betalen?

Niet nodig! Je kunt ook contactloos betalen door je smartphone uit slaapstand te halen en tegen de betaalterminal te houden.

Wat kost contactloos betalen?

Je betaalt geen extra kosten. De functie contactloos betalen is inbegrepen in de prijs van je betaalkaart.

Waar kan ik contactloos betalen?

Je kan zowel in binnen- als buitenland contactloos betalen bij handelaars waar je het “contactloos betalen”-pictogram op de betaalterminal ziet.

Kan ik zelf kiezen of ik contactloos betaal?

Je kunt bij elke betaling zelf beslissen of je contactloos betaalt. De handelaar geeft altijd eerst het bedrag in op de betaalterminal of kassa. Daarna heb je de keuze om ofwel contactloos te betalen (met je kaart of smartphone) ofwel je kaart in de terminal te steken.

Wanneer kies ik best voor contactloos betalen?

Vooral voor kleine uitgaven tot en met 50 euro is contactloos betalen heel geschikt. Je hoeft dan immers je pincode niet in te toetsen op de betaalterminal. Ideaal als je gehaast bent!

Wanneer moet ik een pincode ingegeven bij contactloos betalen?

Voor contactloze betalingen boven 50 euro wordt je pincode gevraagd. In parkeergarages is dit vanaf 50 euro. In het buitenland kunnen lagere limieten van toepassing zijn.

Je kunt opeenvolgende betalingen zonder pincode doen tot een totaalbedrag van 100 euro. Is deze limiet bereikt, dan moet je voor de veiligheid je betaalkaart in de betaalterminal steken en je pincode intoetsen. In het geval van een smartphone of smartwatch moet je opnieuw je pincode (of andere gekozen beveiligingsmethode) invoeren. Zo zijn we er zeker van dat jij de eigenaar van de kaart bent.

Een voorbeeld:

 • Je doet een paar kleine boodschappen in de supermarkt voor 20 euro. Je betaalt contactloos zonder pincode.
 • Je koopt een sjaal voor 70 euro. Je betaalt contactloos zonder pincode.
 • De volgende dag koop je cinematickets voor 16 euro. Je betaalt contactloos. Je pincode wordt gevraagd omdat het totaalbedrag aan opeenvolgende contactloze betalingen meer dan 100 euro bedraagt.

Kan ik ervoor kiezen om de functie 'contactloos betalen' uit te zetten?

Je kunt zelf aangeven of je gebruik wilt maken van de contactloze betaalmethode in onze digitale toepassingen (KBC Mobile, KBC Touch of KBC Business Dashboard). Ga hiervoor naar het beheer van je debetkaart(en). Per kaart kun je de contactloze functie aan- of uitzetten.

Kan ik contactloos betalen met mijn huidige betaalkaart?

De KBC-betaalkaart waarmee je contactloos kunt betalen, heeft dit symbool op de voorzijde van de kaart.

Kan ik mijn huidige KBC-betaalkaart omruilen voor een contactloze betaalkaart?

Wil je ook graag contactloos betalen maar heb je nog geen betaalkaart die daarvoor geschikt is? Vraag dan een nieuwe betaalkaart aan via KBC Mobile, KBC Touch of in een KBC-kantoor in je buurt. Als houder van een KBC-Plusrekening is dat inbegrepen in je maandelijkse bijdrage.

Je kunt ook gewoon de vervaldatum van je huidige KBC-betaalkaart afwachten. We bezorgen je dan automatisch een nieuwe, contactloze betaalkaart.

Hoe werkt de technologie achter contactloze betalingen?

Contactloos betalen werkt op basis van NFC (ofwel: Near Field Communication). In je KBC-betaalkaart is een antenne verwerkt die een draadloze verbinding maakt met de betaalterminal. Dit laat contactloze aankopen toe terwijl jij je kaart in handen houdt. Als je de kaart vlakbij het “contactloos betalen”-pictogram op de betaalterminal houdt, worden de gegevens uitgewisseld. Zodra je een geluidssignaal hoort, is de transactie uitgevoerd. Zo simpel is het!

Kan ik zeker zijn dat mijn contactloze betaling geen twee keer wordt aangerekend?

Absoluut. De terminal schakelt automatisch uit zodra de betaling is uitgevoerd. Zelfs als je kaart binnen het bereik van de betaalterminal blijft, kan je aankoop geen twee keer aangerekend worden.

We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet? Klik hier.