Get-a-Teacher

Een educatief aanbod voor scholen

Get-a-Teacher

Een educatief aanbod voor scholen

Financiële educatie

Wat doet een bank-verzekeraar precies? Hoe werkt een lening? Wat als je later een eigen zaak wilt? Zelf je weg vinden in de financiële wereld, da’s allesbehalve evident als jongere. Toch is het een essentiële vaardigheid. Daarom ontwikkelden we Get-a-Teacher.

Met deze gratis lessen leren we jongeren praktisch omgaan met geld en kritisch nadenken. De volgende topics komen aan bod: betaalverkeer, verzekeren, sparen & beleggen, kredieten, hoe je eigen onderneming oprichten. We gaan met hen in gesprek en vertalen al die geldzaken naar wat hen echt bezighoudt.

Haal een expert voor de klas

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=KeC1Jsjdv8c

Enthousiaste lesgevers uit het team van KBC gaan met de jongeren aan de slag. Gebeten door het onderwijs én hun job bij de bank of verzekeraar, zijn zij de geknipte personen om het verhaal vanuit de praktijk te vertellen. Zo helpen we de leerlingen de onderwijsdoelen te behalen.

We hechten veel belang aan financiële educatie. Daarom is dit voor ons geen commercieel project, maar wel een investering in de toekomst, rekening houdend met duurzaamheid, maatschappelijk welzijn en inclusie. De lessen zijn gratis en vrijblijvend voor alle scholen, ook voor wie geen KBC-klant is. We maken geen reclame en we gaan niet in op KBC-producten of -diensten.

 

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Algemeen

In 2015 legden de Verenigde Naties 17 duurzaamheidsdoelstellingen vast: de Sustainable Development Goals. Die moeten ervoor zorgen dat tegen 2030 het leven op aarde verbetert op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld geen armoede of hongersnood, kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen, klimaat en proper water.

Met Get-a-Teacher richten we ons voornamelijk op de doelstellingen ‘Financiële geletterdheid’ en ‘Stimuleren van ondernemerschap’. We geven jongeren inzicht in de financiële wereld, zodat ze kritischer en bewuster leren omgaan met geld.

Inhoudelijke vragen

Bij de samenstelling van onze pakketten hebben we rekening gehouden met de op dat moment actuele onderwijsdoelen. We bieden de financiële informatie aan die het dichtst bij de leefwereld van de jongeren aansluit.

Als er financiële topics in de actualiteit komen die bij onze lespakketten passen, vermelden onze lesgevers dit tijdens de les.

De lesinhoud is zeer uitgebreid en daardoor makkelijk aanpasbaar aan het niveau van de leerlingen. Onze lesgever neemt vooraf contact op om de lesinhoud en de voorkennis van de leerlingen te bespreken.

Neen, door de grote vraag is het helaas niet mogelijk om maatwerk te leveren. Je kan geen combinatie van verschillende pakketten aanvragen. Wanneer onze lesgever op voorhand contact opneemt, kan je aangeven welke voorkennis de leerlingen hebben en op welke domeinen/onderwerpen er dieper ingegaan mag worden.

Praktische zaken

Klik eerst op het lespakket dat je interesseert en dan op ‘Ontdek meer over dit pakket’, dan zie je de volledige inhoud.

Al onze lespakketten voor het secundair onderwijs duren 2 lesuren (= 100 minuten). Om het schoolgebeuren zo vlot mogelijk te laten verlopen, respecteren wij de lesuren van je school.

Dat geeft ons een eerste indicatie over de leerlingen en is belangrijk voor onze interne rapportering.

Onze lesgevers werken heel interactief en vragen maximale medewerking van de leerlingen. Dit kan enkel in beperktere groepen van maximum 25 leerlingen.

Onze lesgevers geven de lessen vrijwillig, ze doen dit boven op hun dagdagelijkse job. Om de continuïteit van het werk te garanderen beperken we het aantal lesgevers dat je per school per maand mag aanvragen.

We willen het aantal verplaatsingen beperken. Zo verlagen we onze ecologische voetafdruk, zijn onze collega’s minder lang afwezig op hun werkplek, kunnen we voldoen aan de grote vraag en vergroot de kans dat we 1 of meerdere lesgevers naar je school kunnen sturen.

Er zijn zo’n 100 lesgevers binnen KBC die financiële educatie geven over heel Vlaanderen. Ze geven les in hun eigen woon- en/of werkomgeving.

Neen, we bieden geen didactisch materiaal aan.

Lespakketten aanvragen

 Vanaf begin september kan je opnieuw aanvragen indienen voor schooljaar 2023-2024.

 1. Bepaal eerst wanneer je één of meerdere lesgevers wenst uit te nodigen.
 2. Klik op ‘Vraag je pakket aan’. Het online aanvraagformulier opent. Zet een vinkje voor het gewenste lespakket.
 3. Vul bij (1) het aantal lespakketten in dat je wilt aanvragen. Er verschijnen zoveel lijnen als lespakketten dat je aanduidde. 
  Vul per lijn de gegevens aan: de datum, het aanvangsuur, aantal leerlingen en de onderwijsvorm.
  Heb je nog vragen of opmerkingen? Geef die dan mee bij (2).
  Je contactgegevens en het adres van de school vul je in bij (3).
 4. Zet een vinkje bij ‘Ik ben geen robot’ en klik op ‘Verzend je aanvraag’.
 5. Je zal een mail ontvangen met een overzicht van je aanvraag.
 6. Een maand voor de lesdatum ontvang je een bevestiging of de les kan doorgaan. Indien je ons een maand voor de les niet gehoord hebt, gelieve te mailen naar financiele.educatie@kbc.be

Een maand voor de les ontvang je een bevestigingsmail met de gegevens van de lesgever, en bijkomende info over onze verwachtingen. Ongeveer 2 weken voor de les zal onze lesgever je contacteren om de praktische afspraken te bespreken.

Als er geen lesgevers beschikbaar zijn op de dag(en) die je koos, laten we je dat op tijd weten. We gaan dan samen op zoek naar een gepast alternatief.

Ontdek het aanbod

Get-a-Teacher gaat er tijdens de zomermaanden tussenuit. We bereiden ons voor op het nieuwe schooljaar.

Vanaf 1 september 2024 kan je opnieuw lesaanvragen indienen. We starten opnieuw met lesgeven vanaf 30 september 2024.

Financiële educatie voor de eerste graad

Met dit gratis lespakket leren we jongeren praktisch met geld omgaan. Een rekening openen, betalen, sparen, fraude herkennen, enz. Dit zijn de thema's die aan bod komen.
Meer info

2de graad:

 • ‘Slim leren omgaan met geld’
 • ‘Budgetbeheer’ 
 •  
Meer info

3de graad / specialisatiejaar / Graduaat:

 • 'Slim leren omgaan met geld'
 • 'Budgetbeheer'
 • 'Ondernemen is spannend'
Meer info

Hoger onderwijs:

 • Ondernemen, ‘Word je eigen baas’
 • Ondernemen, ‘Starter zoekt startkapitaal’
 • Andere specifieke inspiratiesessies
 •  
Meer info