Get-a-Teacher

Een aanbod voor scholen

Get-a-Teacher

Een aanbod voor scholen

Financiële educatie

Wat doet een bank precies? Hoe werkt een lening? Wat als je later een eigen zaak wilt? Zelf je weg vinden in de financiële wereld, da’s allesbehalve evident als jongere. Toch is het een essentiële vaardigheid. Daarom ontwikkelden we Get-a-Teacher.

Met deze gratis lessen leren we jongeren praktisch omgaan met geld en kritisch nadenken over bijvoorbeeld kredieten en verzekeringen. We gaan met hen in gesprek en vertalen al die saaie geldzaken naar wat hen echt bezighoudt.

Een expert voor de klas

https://www.youtube-nocookie.com/watch?v=KeC1Jsjdv8c

Enthousiaste lesgevers uit het team van KBC gaan met de jongeren aan de slag. Gebeten door het onderwijs én hun job bij de bank of verzekeraar, zijn zij de geknipte personen om het verhaal vanuit de praktijk te vertellen. Zo helpen we de leerlingen de eindtermen te realiseren en sleutelcompetenties te verwerven. De lespakketten Get-a-Teacher zijn pedagogisch gescreend door de onderwijskoepels en netwerken.

We hechten veel belang aan financiële educatie. Daarom is dit voor ons geen commercieel project, maar wel een investering in de toekomst. De lessen zijn gratis en vrijblijvend voor alle scholen, ook voor wie geen KBC-klant is. We maken geen reclame en we gaan niet in op KBC-producten of -diensten.

 

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Algemeen

In 2015 legden de Verenigde Naties 17 duurzaamheidsdoelstellingen vast: de Sustainable Development Goals. Die moeten ervoor zorgen dat tegen 2030 het leven op aarde verbetert op verschillende vlakken. Bijvoorbeeld geen armoede of hongersnood, kwaliteitsvol onderwijs voor iedereen, klimaat en proper water.

Met Get-a-Teacher richten we ons voornamelijk op de doelstellingen ‘Financiële geletterdheid’ en ‘Stimuleren van ondernemerschap’. We geven jongeren inzicht in de financiële wereld, zodat ze kritischer en bewuster leren omgaan met geld.

Inhoudelijke vragen

Bij de samenstelling van onze pakketten hebben we rekening gehouden met de op dat moment actuele eindtermen. Tijdens een recente studie is gebleken dat onze lespakketten voor meer dan 95% voldoen aan de eindtermen. We bieden de financiële informatie aan die het dichtst bij de leefwereld van de jongeren aansluit.

Als er financiële topics in de actualiteit komen die bij onze lespakketten passen, vermelden onze lesgevers dit tijdens de les.

De lesinhoud is zeer uitgebreid en daardoor makkelijk aanpasbaar aan het niveau van de leerlingen. Onze lesgever neemt vooraf contact op om de lesinhoud en de voorkennis van de leerlingen te bespreken.

Door de grote vraag is het helaas niet mogelijk om de lespakketten te combineren of op maat te maken.

Ons lespakket 'Slim leren omgaan met geld' voor de 2de graad sluit hier het beste bij aan. Hier vind je meer details over de inhoud van dit pakket.

Praktische zaken

Klik eerst op het lespakket dat je interesseert en dan op ‘Ontdek meer over dit pakket’, dan zie je de volledige inhoud.

Al onze lespakketten voor het secundair onderwijs duren 2 lesuren (= 100 minuten). Om het schoolgebeuren zo vlot mogelijk te laten verlopen, respecteren wij de lesuren van je school.

Dat geeft ons een eerste indicatie over de leerlingen en is belangrijk voor onze interne rapportering.

Onze lesgevers werken heel interactief en vragen maximale medewerking van de leerlingen. Dit kan enkel in beperktere groepen van maximum 25 leerlingen.

Onze lesgevers geven de lessen vrijwillig, ze doen dit boven op hun dagdagelijkse job. Om de continuïteit van het werk te garanderen beperken we het aantal lesgevers dat je per school per maand mag aanvragen tot 3.

We willen het aantal verplaatsingen beperken. Zo verlagen we onze ecologische voetafdruk, zijn onze collega’s minder lang afwezig op hun werkplek, kunnen we voldoen aan de grote vraag en vergroot de kans dat we 1 of meerdere lesgevers naar je school kunnen sturen.

Er zijn zo’n 90 lesgevers binnen KBC die financiële educatie geven over heel Vlaanderen. Ze geven les in hun eigen woon- en/of werkomgeving.

Neen, we bieden geen didactisch materiaal aan.

Lespakketten aanvragen

Het is dit schooljaar niet meer mogelijk om nog lessen aan te vragen. Vanaf begin september kan je opnieuw aanvragen indienen voor schooljaar 2023-2024.

 1. Kies eerst de datum en het aantal lesuren van je lespakket, en dien daarna je aanvraag in.
 2. Klik op ‘Vraag je pakket aan’. Het online aanvraagformulier opent. Zet een vinkje voor het gewenste lespakket.
 3. Vul bij (1) het aantal lespakketten in dat je wilt aanvragen. Er verschijnen zoveel lijnen als lespakketten dat je aanduidde. 
  Vul per lijn de gegevens aan: de datum, het aanvangsuur, aantal leerlingen en de onderwijsvorm.
  Heb je nog vragen of opmerkingen? Geef die dan mee bij (2).
  Je contactgegevens en het adres van de school vul je in bij (3).
 4. Zet een vinkje bij ‘Ik ben geen robot’ en klik op ‘Verzend je aanvraag’.
 5. Je zal een mail ontvangen met alle gegevens van je aanvraag.

Een maand voor de les ontvang je een bevestigingsmail met de gegevens van de lesgever, en bijkomende info over onze verwachtingen. Ongeveer 2 weken voor de les zal onze lesgever je contacteren om de praktische afspraken te bespreken.

Als er geen lesgevers beschikbaar zijn op de dag(en) die je koos, laten we je dat op tijd weten. We gaan dan samen op zoek naar een gepast alternatief.

Ontdek het aanbod

Het is dit schooljaar niet meer mogelijk om nog lessen aan te vragen. Vanaf begin september kan je opnieuw aanvragen indienen voor schooljaar 2023-2024.

1ste graad:

 • 'Wees een held met je geld'
 •  
Meer info

2de graad:

 • ‘Slim leren omgaan met geld’
 • ‘Budgetbeheer’ 
 •  
Meer info

3de graad / specialisatiejaar / Graduaat:

 • 'Slim leren omgaan met geld'
 • 'Budgetbeheer'
 • 'Ondernemen is spannend'
Meer info

Hoger onderwijs:

 • Ondernemen, ‘Word je eigen baas’
 • Ondernemen, ‘Financieringsmix’
 • Andere specifieke inspiratiesessies
 •  
Meer infoHoe geraak je aan vreemde valuta?

Aan vreemde valuta geraken, kun je op verschillende manieren. We zetten ze op een rijtje.
Hoe geraak je aan vreemde valuta?

Stage bij KBC

Een enthousiaste stagiair is altijd welkom bij KBC. Welke uitdagende stage is jou op het lijf geschreven?
Stage bij KBC

Regel je erfenis zelf met een testament

De wet bepaalt wie je erfgenamen zijn. Toch heb je een zekere vrijheid om zelf je erfenis te regelen met een testament.
Regel je erfenis zelf met een testament

Vind de kaart die bij je past

Kies de kaart die het best past bij jouw levensstijl in minder dan 2 minuten.
Vind de kaart die bij je past