5 gouden tips voor je eerste verbouwing
Dapper dat je start met het lezen van dit artikel! Dat betekent dat je de uitdaging aangaat om te renoveren of alvast twijfelt of het iets voor jou is. Renoveren is een hele klus. Letterlijk en figuurlijk. Je moet je hoofd erbij houden en je mag absoluut niets vergeten. Deze tips helpen je alvast op weg.
1. Maak je budget op
Je renovatiedroom valt of staat bij deze eerste stap. Hoeveel geld wil – en vooral kun – je uitgeven aan de verbouwing? Een vuistregel is dat renoveren tussen de 750 en 1.500 euro per vierkante meter kost. Het verschil is gigantisch groot, dat weten we, maar alles hangt af van de huidige staat van je woning, je eigen voorkeuren én of je zelf de handen uit de mouwen steekt.
Tip: zorg voor een buffer van 10 tot 15 procent bovenop je totaalbudget. Je komt along the way zeker voor onvoorziene verrassingen te staan en dan ben je o zo dankbaar dat je nog wat financiële reserves hebt.
Onvoldoende budget om alles in één keer aan te pakken? Niet getreurd: je kunt gefaseerd renoveren. Maak hiervoor een onderscheid tussen écht noodzakelijke werken, zoals het conform-maken van je elektriciteit, en nice to haves, zoals een mooie nieuwe keuken (die oubollige keuken kan nog wel een rondje mee). Heb je genoeg centen voor het belangrijkste? Dan kun je daar alvast mee te beginnen en ondertussen goed sparen.
2. Premies zijn je buddies
Lijkt het nu al onhaalbaar om je dromen waar te maken? Wacht! Je kunt financiële steun van de overheid krijgen voor je renovatie – en hoe lager je inkomen, hoe uitgebreider de steun. De overheid stimuleert renovaties die je helpen om energiezuiniger te verwarmen en te isoleren. Op www.premiezoeker.be vind je ze allemaal terug, gerangschikt per gemeente.
3. Groene renovatielening
Als je energiebesparende werken uitvoert, kun je bij een bank veel voordeliger lenen voor je renovatie. Daarvoor moet minstens 50% van de investeringen voor milieuvriendelijke werken zijn.
- Let op, geld lenen kost ook geld.
Staat je nieuwe huis in Vlaanderen? En heb je het niet zo breed? Dan kun je dankzij Mijn VerbouwLening tot 60.000 euro lenen aan een nóg lagere rente. Let wel, dat geld dient alleen voor groene renovaties. Reken er ook op dat de verwerking van je aanvraag zo’n halfjaar kan duren, omdat de overheid de grote hoeveelheid aanvragen moeilijk kan volgen.
Ga je in Brussel renoveren? En heb je een eerder laag gezinsinkomen? Dan kom je in aanmerking voor een (bijna) renteloze Groene Lening van maximaal 25.000 euro. Ook hier geldt dat je dit bedrag alleen mag spenderen aan energieverbeteringswerken in je woning.
4. Planning, planning en nog eens planning
Laat het echte werk nu beginnen, maar eerst: een planning opstellen! Geduld is een mooie deugd. Voorzie ook in je planning genoeg buffers. De gemeente vraagt nog juist dat ene extra documentje, werken lopen weleens vertragingen op of het weer kan een spelbreker zijn. You never know.
- Een offerte aanvragen duurt gemiddeld een drietal weken. Vraag dus tijdig en tegelijk een aantal offertes aan voor al je werken.
- Een vergunning aanvragen kan tot 5 maanden duren nadat je dossier is ingediend.
- Voor werken aan je buitengevel moet je soms 6 tot 12 maanden wachten.
Tip: in principe moet je voor elk bouwwerk waarvoor je een vergunning moet aanvragen een beroep doen op een architect. Die kan ook de coördinatie van je werken opvolgen. De architect bewaakt dan het overzicht en is aansprakelijk voor de werken. Natuurlijk is ook dat niet gratis. Sommigen werken met een ereloon (vast forfait), anderen werken op basis van een percentage (gemiddeld 7 tot 10%) van je totaalbudget.
Nog een tip: denk na over de volgorde van je werken. Een goede vuistregel is om éérst het structurele en daarna het esthetische aan te pakken. Wil je graag de muren opnieuw bepleisteren en schilderen, maar zit je ook nog met enkel glas? Laat dan eerst de ramen vervangen, want anders zal je nieuwe pleisterwerk beschadigd raken. Wil je graag zonnepanelen, maar heeft je dak ook een extra isolatielaag nodig? Dan zijn de dakwerken natuurlijk prioriteit nummer 1.
Met welke renovaties maak je de grootste energiewinst?
- Het dak
- De buitenmuren
- Ramen en deuren
- Vloeren
- Technieken: elektriciteit, verwarming, ventilatie, enzovoort
Opgelet: dit geldt vooral als je budget beperkt is en je niet alle werken in een keer aanpakt. Als je de buitengevel van je woning isoleert en tegelijk nieuwe ramen plaatst, doe je beter eerst stap 3 en daarna pas stap 2.
5. Laat je goed verzekeren
Het is geen geheim dat renoveren vaak miserie met zich meebrengt. Laat je voor de start van de werken dus goed verzekeren. Zo ben je beschermd tegen schade of diefstal op de werf, schade bij de buren, ongevallen tijdens de werken, gerechtskosten als je een malafide aannemer moet aanvechten (laten we hopen van niet), of zelfs de extra kosten als je aannemer of architect plots wegvalt.
Tip: maak een afspraak in je bankkantoor of bij je verzekeringsagent voor meer info over de verzekeringsmogelijkeden.
Meer tips nodig om alleen te gaan wonen?
- Je wilt een eigen woning kopen, maar weet niet waar te beginnen
- Je wilt weten of het wel financieel haalbaar is om je eigen huis te kopen
- Je twijfelt nog tussen een huis huren of kopen
Geen zorgen: wij hebben dit voor jou onderzocht en samengevat in een handig jongerenoverzicht!