Wat met mijn eerste loon?

Wat met mijn eerste loon?

Plots is die dag er: je maandloon wordt gestort op je zichtrekening. Spannend! Maar wat doe je met je eerste loon?  

Sparen voor later

Mensen die voor het eerst een volwaardig salaris krijgen, hebben meestal toekomstplannen. Om die te verwezenlijken heb je soms een aanzienlijk bedrag nodig. En dan is sparen een slimme zet. Natuurlijk hoef je niet je volledige loon op je spaarrekening te storten. Wel aangeraden: een deel van je geld vastzetten

Toekomstige aankopen

auto kopen met eerste loon

Wil je volgende zomer graag op reis? Je hebt binnenkort een nieuwe computer nodig? Een reserve is altijd handig. Zeker omdat er bij sommige investeringen nog extra kosten komen kijken.

Denk maar aan voor het eerst een auto kopen: daar komt veel meer bij kijken dan de auto zelf. Vaak heb je nog allerlei toebehoren nodig. En een eerste autoverzekering op eigen naam die alle risico’s dekt. Daarom: spaar maandelijks een vast bedrag, en je kunt geplande én onverwachte uitgaven makkelijker financieren

Later een huis kopen

Ooit wil je misschien een eigen woning kopen. In je eentje, of samen met je partner. Is dat financieel wel haalbaar? Natuurlijk, alleen is een goede voorbereiding belangrijk. Kies bijvoorbeeld voor een specifiek spaarpakket: zo kun je nu al sparen voor je startkapitaal en je overlijdenswaarborg. Die heb je later nodig om de lening voor je woonst te sluiten.

Je pensioen

Pensioensparen, zorgen voor later? Niets is minder waar. Want stel, je stort vanaf je 25 jaar zo’n 25 euro per maand in een pensioenspaarverzekering. Dat zou betekenen dat je op 65-jarige leeftijd een dubbel zo dikke spaarpot zou hebben dan wanneer je op je 40e start. Niet per se omdat je meer gestort hebt: op lange termijn geniet je een kapitalisatie-effect. Dat betekent dat je rente op je rente krijgt. En zo meer overhoudt.

Als werknemer profiteer je meteen van een belastingvoordeel. Elk jaar kun je tot 30% van de gestorte premies terugkrijgen. Hoeveel je mag storten? Dat wordt jaarlijks vastgelegd.

Vaste en variabele kosten betalen

Ga je binnenkort alleen wonen? Of woon je nog thuis en moet je plots een deel van je voorzieningen zelf betalen? We hoeven je niet te vertellen dat daar maandelijkse uitgaven bij komen kijken. Niet alleen de huur of afbetaling, maar ook voeding, water, gas en elektriciteit nemen een hap uit je budget. Die terugkerende kosten betaal je meestal met je zichtrekening

Er moet gelukkig niet alleen gewerkt worden, af en toe heb je ook recht op een deugddoende vakantie. Wil je op reis? Dan kan een kredietkaart van pas komen. Net zoals wanneer je een duurdere aankoop wilt doen.

Met zo'n kredietkaart gaan je uitgaven niet meteen van je rekening. Zo kun je ervoor kiezen om het volledige bedrag van je aankopen in één keer te betalen of te spreiden over verschillende maanden.

Maak een overzicht

Hoeveel geld spendeer je maandelijks aan je uitgaven? Welk bedrag kun je maandelijks overschrijven naar je spaarrekening? Het is niet altijd even makkelijk om een overzicht te creëren in je inkomsten en uitgaven. Er bestaan online banking tools die je uitgaven netjes per categorie verdelen, waaronder bijvoorbeeld voeding. Zo heb je je budget en uitgaven nog beter onder controle!

Denk aan je verzekeringen

Verzekeringen zijn onmisbaar voor iedereen die zorgeloos door het leven wil. Voor de meeste polissen betaal je een jaarlijkse premie, soms is er mogelijkheid om het maandelijks te betalen. Een echte must: een brandverzekering voor je gehuurde of gekochte woning, en een familiale verzekering voor wie op eigen benen staat.

Of verzekeringen voor je gezondheid. Heb je nog geen hospitalisatieverzekering, raden we je aan dit snel in orde te brengen. Voorzie eventueel ook een vangnet voor ziekte of ongeval met een verzekering gewaarborgd inkomen. Dat is vooral interessant als je zelfstandige bent.

Jong beleggen

Je bent jong en je wilt meer uit je geld halen? Dat kan bijvoorbeeld door te beleggen. Er bestaat een hele waaier aan beleggingsproducten, met verschillende rendementen. 

Je beleggingskeuze

Aandelen, obligaties, beleggingsfondsen… Beleggingen zijn een complexe materie. Hoe kies je nu een belegging die bij je past? Die keuze hangt af van enkele criteria. Hoelang wil je je geld missen? Welk risico wil je lopen? In KBC Mobile krijg je advies dat helemaal op jou en je budget afgestemd is.

Veilig skiën

10 verkeersregels voor veilig skiën.

Ga op vakantie zonder zorgen

We zetten op een rijtje wat je het best verzekert en hoe je op reis makkelijk betaalt. Check onze inpaklijst

Waarmee houd ik rekening als ik alleen ga wonen?

Je eerste eigen woning? Spannend! Maar wat moet je allemaal in kaart brengen?

Studeren in het buitenland

Vergeet deze zaken niet in orde te brengen voor je buitenlands avontuur.
We gebruiken cookies en soortgelijke technologieën om je een goedwerkende website aan te bieden die je surfervaring aangenamer maakt. We kunnen de website ook aanpassen aan je behoeften en je voorkeuren. Door verder te surfen, ga je akkoord met het plaatsen van deze cookies. Wil je meer info? Of wil je dit niet?Klik hier.